22. Међународни фестивал „Дани оргуља“ – ЛЕТЊА ШКОЛА ОРГУЉА

29.06.2022-07.07.2022, 10:00

Летња школа ће обухватити предавања и индивидуални рад са полазницима – ученицима и студентима оргуља, као и дипломираним оргуљашима.

Ове године ће се фестивал Дани оргуља одржати у смањеном обиму услед изостанка финансијске подршке Министарства културе Р Србије чија је подршка била основ за планирање програма Фестивала већ дуги низ година. Ипак, драго нам је да смо успели макар део од планираног програма да реализујемо и да доведемо четири занимљива оргуљаша који ће искористити време боравка у Београду да у оквиру кратких сусрета одрже предавања и курсеве са заинтересованим студенима, оргуљашима и другим музичарима.

Распоред предавања и курсева:
Среда, 29. јун и четвртак, 30. јун
10.00 – 13.00
ЛОРЕНЦО ГИЈЕЛМИ
– Oпус Ј. С. Бахa и рад на довршавању фрагмената Бахових дела
– слободна тема

Среда, 6. јул
10.00 – 12.00
КАРМЕН ЈАУХ
– дела савремених аутора за оргуље и конципирање концертног програма
– слободна тема

Четвртак, 7. јул
13.00 – 15.30
НЕЈТАН ЛАУБЕ и ДАЛИБОР МИКЛАВЧИЧ
– слободна тема

Предавања и курсеви се одржавају у Катедрали Блажене Дјевице Марије

О предавачима:
ЛОРЕНЦО ГИЈЕЛМИ се посветио проучавању и извођењу музике ренесансе и барока. Он је један од најуспешнијих интерпретатора Бахових дела за оргуље и чембало. Концертира широм Европе, Русије, Јапана, Кореје, Северне и Јужне Америке и начинио је бројне радио снимке. Његову обимну дискографију су издале куће Passacaille, Winter & Winter, Harmonia mundi и Teldec.
Предаје оргуље, чембало и камерну музику на Институт за стару музику Civica Scuola di Musica di Milano Од 2006. до 2015. године је био професор оргуља у Сколи канторум у Базелу. Гијелми је титуларни оргуљаш Базилике Светог Симплицијана у Милану.

КАРМЕН ЈАУХ је завршила студије црквене музике, концертне оргуље и чембало на Високој школи за музику и позориште у Минхену. Студије је наставила код  Ханс-Ола Ериксона у Шведској и студије чембала код Михаела Ебертха на Моцартеуму у Салцбургу. Од 2015. године је канторка у чувеном Манастиру  Алпирсбахер Клостеркирхе, који је познат по комплексу старом 900 година и јединственој скулптури која се помера и у којој су оргуље Winterhalter-Orgelskulptur из 2008. године.

ДАЛИБОР МИКЛАВЧИЧ (Љубљана) је студирао оргуље и композицију на Универзитету за музику у Бечу. Усавршавао се у пољу ране музике у Милану код Лоренца Гијелмија. Посвећен је истраживању и интерпретацији музике на два веома занимљива инструмента: педалном клавиру и педалном чембалу. Као гостујући професор је предавао оргуље и импровизацију на Музичком универзитету у Грацу у периоду од 2006. до 2009. године. Од 2007. предаје на Музичкој академији у Љубљани, а од 2000. године је професор оргуља у Заводу Св. Станислава у Љубљани.

НЕЈТАН ЛАУБЕ je један од најзначајнијих оргуљаша данашњице. Предаје на Државном универзитету за музику и сценске уметности у Штутгарту, где је наследио свог ментора Лудгера Ломана. Лаубе је консултант на студијама оргуља на Краљевском конзерваторијуму у Бирмингему. Натупао је у најзначајнијим концертним просторима данашњице као и на фестивалима широм света.  Познат је по бриљантном свирању и креативном конципирању широког репертоара који обухвата дела компонована током пет векова (укључујући и његове виртуозне транскрипције оркестарских дела).

Више о гостујућим оргуљашима можете сазнати на сајту Културног центра Београда или на личним страницама музичара.

Пријављивање:
Потребно је да пошаљете своје податке мејлом на damjana.njegic@kcb.org.rs и то име и презиме, годиште, школа, ангажовање, контакт телефон, као и за који сустрет се пријављујете. Уколико сте оргуљаш и желите да активно учествујете на неком од три курса, молимо Вас да доставите свој програм (композитор и назив композиције са опусом).

***

У оквиру Фестивала биће одржано и предавање и курс за ученике хорне. Мартин Рос и Ана Станковић (који ће се на фестивалу представити свирајући алпску хорну, у трију за оргуљашицом Кармен Јаух) ће издвојити време да се сусретну са ученицима хорне, и осталим заинтересованим, како би им представили алпску хорну и одржали мајсторски курс (хорна), по следећем распореду:
Среда, 6. јул 2022
Велика сала МШ Мокрањац, Дечанска 6
10.00-11.00
Алпска хорна – представњљање инструмента – МАРТИН РОС (Швајцарска)

11.00-15.00
Мајсторски курс (хорна) – АНА СТАНКОВИЋ (Немачка/Србија)

 

 

Loading...