OTKAZANO Koncert soprana Katarine Novčić i pijanistkinje Helene Gavroske

06.06.2022., 19:00

Koncert je otkazan zbog bolesti umetnice.

Sopran Katarina Novčić se usavrašava na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču u klasi Gabriele Lehner, a u Beogradu će nastupiti sa pijanistkinjom Helenom Gavroskom. Gošća koncerta je sopran Jana Spasojević, sa kojom je Katarina učila u klasi Ane Jovanović u MŠ „Kosta Manojlović“.

Program:
Sergej Rahmanjinov
Prolećne vode, op. 14/11

Kristof Vilibald Gluk
Che fiero momento, arija Euridike iz opere Orfej i Euridika

Vinčenco Belini
Eccomi in lieta vesta…Oh quante volte ti chiedo, arija Julije iz opere Kapuleti i Monteki

Nikolaj Rimski Korsakov
Slavuj (Plenivšisь rozoй, soloveй), op. 2/2

Džordž Geršvin
By Strauss

Đakomo Mejerber
Nobles seigneurs, salut!, arija Urbena iz opere Hugenoti

Đakomo Pučini
Tu che di gel sei cinta, arija Liju iz opere Turandot

Antonjin Dvoržak
Arija Rusalke iz opere Rusalka

Kurt Vajl
Youkali

Vinčenco Belini
Finalni duet iz opere Kapuleti i Monteki

Biografija:
Katarina Novčić (Beograd, 1997) je započela školovanje u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu u klasi Ane Jovanović. Nakon završene Gimnazije Mihajlo Pupin, upisala je studije filozofije na Univerzitetu u Beogradu, istovremeno pohađajući srednju muzičku školu na odseku za solo pevanje. Osvojivši prvo mesto na dva republička takmičenja u Srbiji (2015, 2017) i na Međunarodnom takmičenju Lav Mirski u Osijeku. Školovanje je nastavila Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču u klasi Gabriele Lehner. Godine 2018. je postala stalni član čuvenog Hora Arnold Šenberg, a godinu dana kasnije Hora Filharmonija. Nastupala je u eminentnim beogradskim salama. U Narodnoj galeriji u Ljubljani je nastupila u ulozi Rozine u okviru projekta Lažna bezazlenost (La finta semplice) V. A. Mocarta sa orkestrom Muzičke akademije. Prvu veliku ulogu – majke Ivice i Marice u istoimenoj operi E. Humperdinka – izvela je 2019. godine u Šenbrun teatru u Beču. Nastupala je kao Dona Elvira u Mocartovoj operi Don Đovani. Trebala je nastupiti i kao Mimi u operi Boemi Đ. Pučinija, u dvorcu Rače u Sloveniji, ali je nažalost ova produkcija otkazana zbog pandemije. Ostvarila je ulogu u filmu o srpskom kompozitoru Korneliju Stankoviću u produkciji RTS.

Jana Spasojević je muzičko obrazovanje započela u Muzičkoj školi Božidar Trudić u Svilajncu na odseku za klavir. Školovanje je nastavila u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu na odseku za klavir u klasi profesorke Tanje Jablanović i na odseku za solo pevanje u klasi profesorke Ane Jovanović. Tokom školovanja bila je član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu kao i deo ansambla opere mladih teatra Madlenijanum u okviru koga je 2013. godine debitovala na velikoj sceni sa ulogom drugog dečaka u operi Čarobna frula V. A. Mocarta. Jana je 2014. godine upisala Prajner konzervatorijum u Beču u klasi poznate sopranistkinje Margarite Kirijaki. U toku studija u Beču učestvovala je u mnogim projektima kao solista, a naročito se ističu njeni nastupi u ulogama Ivice u Humperdinkovoj operi Ivica i Marica i Orfeja u Glukovoj operi Orfej i Euridika. Master studije je upisala 2018. godine na Univerzitetu Čengdu u Kini kao stipendista kineske vlade u klasi renomiranog tenora Oktavija Arevala. Jana je višestruko nagrađivana na Republičkom takmičenju kao i na međunarodnom takmičenju solo pevača Lazar Jovanović u Beogradu. Naročito joj je draga nagrada srebrne Matrjoške i laureata drugog stepena na četvrtom Boljšoj festivalu na Mokroj Gori. Kao solista nastupala je na mnogim velikim i značajnim scenama u zemlji i inostranstvu od kojih izdvaja brojne koncerte u Erbar sali u Beču, koncerte u Albert Holu u Kanberi, prestonici Australije, i koncerte u Kini u gradovima Čengdu i Peking.

Helena Gavroska (Skoplje, 1976) je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u rodnom gradu u klasi Rite Trpčeve Popović. Završila je Muzičku akademiju u Skoplju završila u klasi Evuške Elezović. Godine 2001. je primljena na prestižni Berkli koledž u Bostonu, za čije je školovanje dobila njihovu stipendiju putem onlajn audicije. Magistrirala je u klasi dr Dubravke Jovičić na FMU u Beogradu. Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima u Makedoniji i inostranstvu. Nastupala je na brojnim koncertima, kao solista i kao klavirski saradnik. Solističke koncerte je održala u Beogradu (SANU, SKC), Pančevu, Skoplju, Dubrovniku i Beču. Nastupala je i kao solista sa Makedonskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskom palicom Stanka Šepića i Saše Nikolovskog-Đumara. Snimala je za MTV i RTS. Radi kao klavirski saradnik solo pevača sa kojima beleži brojne nastupe na koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu.
Dobitnik je nagrade Muzičke škole Kosta Manojlović za posebne zasluge na polju koncertne aktivnosti kao i Plakete opštine Zemun za posebne zasluge u pedagoškom radu.

Loading...