ОТКАЗАНО Концерт сопрана Катарине Новчић и пијанисткиње Хелене Гавроске

06.06.2022., 19:00

Концерт је отказан због болести уметнице.

Сопран Катарина Новчић се усаврашава на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу у класи Габриеле Лехнер, а у Београду ће наступити са пијанисткињом Хеленом Гавроском. Гошћа концерта је сопран Јана Спасојевић, са којом је Катарина учила у класи Ане Јовановић у МШ „Коста Манојловић“.

Програм:
Сергеј Рахмањинов
Пролећне воде, оп. 14/11

Кристоф Вилибалд Глук
Che fiero momento, арија Еуридике из опере Орфеј и Еуридика

Винченцо Белини
Eccomi in lieta vesta…Oh quante volte ti chiedo, арија Јулије из опере Капулети и Монтеки

Николај Римски Корсаков
Славуј (Пленившись розой, соловей), оп. 2/2

Џорџ Гершвин
By Strauss

Ђакомо Мејербер
Nobles seigneurs, salut!, арија Урбена из опере Хугеноти

Ђакомо Пучини
Tu che di gel sei cinta, арија Лију из опере Турандот

Антоњин Дворжак
Арија Русалке из опере Русалка

Курт Вајл
Youkali

Винченцо Белини
Финални дует из опере Капулети и Монтеки

Биографија:
Катарина Новчић (Београд, 1997) је започела школовање у МШ Коста Манојловић у Земуну у класи Ане Јовановић. Након завршене Гимназије Михајло Пупин, уписала је студије филозофије на Универзитету у Београду, истовремено похађајући средњу музичку школу на одсеку за соло певање. Освојивши прво место на два републичка такмичења у Србији (2015, 2017) и на Међународном такмичењу Лав Мирски у Осијеку. Школовање је наставила Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу у класи Габриеле Лехнер. Године 2018. је постала стални члан чувеног Хора Арнолд Шенберг, а годину дана касније Хора Филхармонија. Наступала је у еминентним београдским салама. У Народној галерији у Љубљани је наступила у улози Розине у оквиру пројекта Лажна безазленост (La finta semplice) В. А. Моцарта са оркестром Музичке академије. Прву велику улогу – мајке Ивице и Марице у истоименој опери Е. Хумпердинка – извела је 2019. године у Шенбрун театру у Бечу. Наступала је као Дона Елвира у Моцартовој опери Дон Ђовани. Требала је наступити и као Мими у опери Боеми Ђ. Пучинија, у дворцу Раче у Словенији, али је нажалост ова продукција отказана због пандемије. Остварила је улогу у филму о српском композитору Корнелију Станковићу у продукцији РТС.

Јана Спасојевић је музичко образовање започела у Mузичкој школи Божидар Трудић у Свилајнцу на одсеку за клавир. Школовање је наставила у Музичкој школи Коста Манојловић у Земуну на одсеку за клавир у класи професорке Тање Јаблановић и на одсеку за соло певање у класи професорке Ане Јовановић. Током школовања била је члан оперског студија Народног позоришта у Београду као и део ансамбла опере младих театра Мадленијанум у оквиру кога је 2013. године дебитовала на великој сцени са улогом другог дечака у опери Чаробна фрула В. А. Моцарта. Јана је 2014. године уписала Прајнер конзерваторијум у Бечу у класи познате сопранисткиње Маргарите Киријаки. У току студија у Бечу учествовала је у многим пројектима као солиста, а нарочито се истичу њени наступи у улогама Ивице у Хумпердинковој опери Ивица и Марица и Орфеjа у Глуковој опери Орфеj и Еуридикa. Мастер студије је уписала 2018. године на Универзитету Ченгду у Кини као стипендиста кинеске владе у класи реномираног тенора Октавија Аревала. Јана је вишеструко награђивана на Републичком такмичењу као и на међународном такмичењу соло певача Лазар Јовановић у Београду. Нарочито јој је драга награда сребрне Mатрјошке и лауреата другог степена на четвртом Бољшој фестивалу на Мокрој Гори. Као солиста наступала је на многим великим и значајним сценама у земљи и иностранству од којих издваја бројне концерте у Ербар сали у Бечу, концерте у Алберт Холу у Канбери, престоници Аустралије, и концерте у Кини у градовима Ченгду и Пекинг.

Хелена Гавроска (Скопљe, 1976) je oсновно и средње музичко образовање стекла у родном граду у класи Рите Трпчеве Поповић. Завршила је Музичку академију у Скопљу завршила у класи Евушке Елезовић. Године 2001. је примљена на престижни Беркли колеџ у Бостону, за чије је школовање добила њихову стипендију путем онлајн аудиције. Магистрирала је у класи др Дубравке Јовичић на ФМУ у Београду. Добитник је првих награда на такмичењима у Македонији и иностранству. Наступала је на бројним концертима, као солиста и као клавирски сарадник. Солистичке концерте је одржала у Београду (САНУ, СКЦ), Панчеву, Скопљу, Дубровнику и Бечу. Наступала је и као солиста са Македонским симфонијским оркестром, под диригентском палицом Станка Шепића и Саше Николовског-Ђумара. Снимала је за МТВ и РТС. Ради као клавирски сарадник соло певача са којима бележи бројне наступе на концертима и такмичењима у земљи и иностранству.
Добитник је награде Музичке школе Коста Манојловић за посебне заслуге на пољу концертне активности као и Плакете општине Земун за посебне заслуге у педагошком раду.

Loading...