На мала врата #4
Колекција „Октобарски салон“
Маја Ракочевић Цвијанов, Јасмина Цибиц
Уторак, 28. јун 2022. у 12.00
Кнеза Михаила 6/I – улаз у службене просторије КЦБ

*Разговор ће бити на енглеском језику

На привременој изложби у канцеларији број 8 и у ходнику службених просторија Културног центра Београда, истраживачице и студенткиње мастер академских студија историје уметности на Универзитету у Брну представиће два рада из Колекције „Октобарски салон“. Михаела Ванова и Доминика Прибилова провеле су готово шест месеци у Београду у оквиру програма размене Универзитета у Брну и плаћене стручне праксе која је подразумевала рад у оквиру једне од јавних институција у Београду. Истраживање и рад у оквиру КЦБ подразумевали су, између осталог, упознавање са Колекцијом „Октобарски салон“ и ангажман на сређивању архиве уметника чији су радови део Колекције.

Након увида у садржај Колекције и на основу индивидуалних интересовања, Михаела Ванова изабрала је да изложи и представи рад Маје Ракочевић Цвијанов „Срећни парови“ из 2004. године у канцеларији број 8, док ће Доминика Прибилова говорити о раду Јасмине Цибиц „Perch for parabuteo unicinctus (E. Sotsas)“ из 2010. године који ће бити изложен у ходнику службених просторија КЦБ.

Михаела Ванова (Michaela Váňová ) и Доминика Прибилова (Dominika Přibylová) студенткиње су мастер програма визуелне културе и историје уметности на Масарик Универзитету у Брну. Њихова мастер теза тиче се српског средњевековног фреско-сликарства, што им је омогућило да своје истраживање реализују у Србији уз помоћ стипендије свог универзитета, од фебруара до јула 2022. године.

Изложбени формат под називом „На мала врата“ представља једну у низу активности у оквиру Колекције „Октобарски салон“. Подразумева избор једног уметничког рада из поменуте Колекције од стране различитих аутора, који бива приврмено (на неколико сати) изложен у простору Културног центра Београда и/или у његовом непосредном окружењу.
Изложбу која траје тек пар сати прати и разговор о одабраном раду.
Програм се реализује уживо, а тема серијала мини изложби остаје отворена са идејом да позвани сарадници односно „једнодневни кустоси“ самостално направе избор и о истом приреде и текстуални запис који ће бити доступан са сајту Колекције „Октобарски салон“.

Програм осмислила Зорана Ђаковић Миннити, програмска уредница КЦБ-а.

 

 

 

 

 

 

Loading...