Svetski dan muzike u KCB-u

21.06.2022., 11:00

Dana 21. juna (dan letnjeg solsticija) širom sveta se obeležava Festival muzike (Fête de la musique). Tom prilikom se okupljaju muzičari, amateri ili profesionalci, koji slave muziku i ističu širinu i raznolikost muzičkih praksi. Koncerti se ovog dana održavaju na ulicama, trgovima, parkovima, dvorištima, hodnicima… Otkako je Ministarstvo kulture Francuske uspostavilo ovaj praznik 1982. godine, Fête de la musique je postao amblematičan međunarodni muzički događaj koji se slavi u 120 zemalja kao Svetski dan muzike.

Kulturni centar Beograda pridružuje se ovom slavlju sa dva koncerta i to po sledećem rasporedu:
UTORAK, 21. JUN

11.00Beogradski džez kvratet – Ivan Ilić, klavir, Ljubiša Paunić, saksofon, David Gegić, kontrabas, Miodrag Đino Maljković, bubnjevi

18.00
Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd – dirigent: Nevena Ivanović, korepetitor: Ivana Šljivić (Koncert organizujemo u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom Beograd)

Koncerti će se održati na platou ispred Kulturnog centra Beograda (kod fontane).

Biografije:
Jedan od vrhunskih džez ansambala u Srbiji, Beogradski džez kvartet čine IVAN ILIĆ (klavir), LJUBIŠA PAUNIĆ (saksofon),  DAVID GEGIĆ (kontrabas) i MIODRAG MALJOKOVIĆ (bubnjevi).
Ivan Ilić (Beograd, 1972), kompozitor, aranžer, dirigent, trombonista je završio Osnovnu i SMŠ Mokranjac. Sa 20 godina je diplomirao aranžiranje sa najvišim ocenama na Berkli koledžu u Bostonu, a sa istim uspehom je završio specijalističke studije dirigovanja, i master akademske studije džez trombona na FMU u Beogradu. Zvanje doktora umetnosti je stekao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na programu za Višemedijsku umetnost (2020). Od 2018. godine godine je Docent na FMU u Beogradu, na Odseku za džez i popularnu muziku.
Bio je dirigent Big benda RTS-a. Kao aktivan izvođač je nastupao na svim značajnim domaćim muzičkim festivalima kao i na mnogim festivalima širom sveta. Sarađivao je sa brojnim domaćim i stranim eminentnim muzičarima. Komponuje muziku za pozorište, video produkciju, mjuzikle i film. Diriguje orkestrima na snimanju muzike za filmove i televiziju, i to za najznačajnije produkcijske kuće kao što su The Walt Disney Company, Worner i Sony Entertainment.
Predsednik je Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije – Reprezentativnog udruženja u kulturi, kao i Skupštine Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora Srbije – PI.  Predsednik je UO CEBEF-a i član UO Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnik je nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju Oktobarska nagrada Grada Beograda, Zlatna značka i Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Nosilac je statusa Istaknutog umetnika od 2005. godine.
Ljuba Paunić (Beograd, 1962) od 1989. godine nastupao kao solista Big benda RTS-a. Sarađuje sa mnogim sastavima koji izvode džez, pop i latino muziku. Kao član Big benda RTS-a i nekolicine manjih muzičkih grupa, imao je priliku da sarađuje sa džez legendama, kao što su: Edi Henderson, Beni Golson, Stiv Ture, Rendi Breker, Roni Kjuber, Ak van Rujen, Klark Teri, Džerom Ričardson, Rej Čarls, Dajen Šur, Duško Gojković, Džon Fadis, Bred Lili, Džesi Dejvis, Stjepko Gut, Piter Herbolchajmer i mnogi drugi.
Miodrag Maljoković je jedan od doajena jugoslovenske pop rok i džez muzike. Po završetku Gimnazije odlazi u inostranstvo gde je nastavio obrazovanje i svirao sa poznatim džez muzičarima tog vremena kao što su Volker Krigel, Gunter Lentz, Drugi Hofman i drugi. Po povratku u Beograd, postaje bubnjar u revijskom orkestru RTB-a i u Big Bendu RTS-a. Učesnik je prve jugoslovenske gitarijade, održane na Beogradskom sajmu 1965. godine. Od 2004. godine je generalni promoter jedne od najvećih svetskih muzičkih kompanija Zildjian&CO. Trenutno nastupa na festivalima sa svojim kvartetom, i aktivan je kao član ansambla Jovan Maljoković balkan salsa bend.
David Gegić (Beograd) je završio Osnovnu i SMŠ Isidor Bajić u Novom Sadu. Diplomirao je džez kontrabas na Odseku za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu. Stalni je član sastava Ming, Bojan Cvetković kvartet, kao i Gorica & Grooveheadz. Kao sajdmen je svirao i sarađivao sa brojnim muzičarima, nastupao na festivalima kao što su Beogradski džez festival, Novosadski džez festival, Pančevački džez festival, Džez i bluz Festival u Kragujevcu, Jazz in the park Cluj, North City festival u Kosovskoj Mitrovici, Nišvil, festivalu Jazztronic, City Bay, Festival Oslobođenje… Imao je priliku da svira na festivalu Be Here and There, koji organizuju srpski studenti i alumniji američkog koledža Berkli. Tom prilikom je nastupio sa Ilijom Mihajlović i Ognjenom Gotovčevićem. Sa sastavom Ikigai Collective je nastupao na Metropolis džez festivalu. Bio je deo ekipe mjuzikla Pećina Ivana Ilića, kao i interatktivne predstave In His Mind. Od marta 2021. godine je izvođač u emisiji Glas, dirka, bas koja se emituje na Nova S televiziji.

***

Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd okuplja talentovanu decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, koja u oblasti pevanja pokazuju posebnu nadarenost, kreativnost i ljubav prema muzici. Ovaj hor poznat je po dobroj vokalnoj tehnici, čistoj intonaciji, ujednačenoj boji i, što je najvažnije, muzikalnosti mladih izvođača. Repertoar hora je bogat i obuhvata razne muzičke žanrove od dečije, filmske, klasične, narodne i starogradske, do duhovne muzike, kako domaćih, tako i stranih autora. Dirigent i umetnički rukovodilac hora je magistar dirigovanja Nevena Ivanović.
Brojni su nastupi ovog hora na različitim manifestacijama, predstavama i koncertima (Dečiji sajam, Radost Evrope, Vaskršnji koncert u Hramu Svetog Save, Ulica otvorenog srca, Trka Deda Mrazeva, Nastavi tradiciju, Frankofonija; predstave Astronauti u DKCB i Krstarenje sa Marinom u Raši Plaović…) kao i gostovanja u raznim TV emisijama.
Od samostalnih koncerata ovog ansambla izdvajaju se koncerti povodom Svetskog dana muzike ispred Kulturnog centar Beograda, koncerti u Paviljonu Cvjeta Zuzorić u okviru Kalemegdanskih sutona Muzičke omladine, Novogodišnji koncert Pesme sveta u Kolarčevoj zadužbini, koncert Da igrame, da pevame na Festivalu Muzika klasika, Koncert prijateljstva sa horom Mitnica u KC Kudinovo, Rusija (2014), koncert sa Horom mladih iz ateljea, Francuska (2014), koncert Srpska muzika deci u Velikoj Sali DKCB (2017), kao i serija koncerata povodom 100 godina od smrti St. St. Morkanjca Kako se sluša Mokranjac u Beogradu, Lazarevcu i Valjevu. Hor DKCB je dobitnik brojnih nagrada: Prve nagrade Vojislav Ilić za najbolje izvođenje duhovne muzike na festivalu Horovi među freskama, nagrade na Republičkom festivalu horova dece i mladih Fedeho, nagrade na festivalima Zvuci Moskve i Ćirilo i Metodije u Moskvi, Gran prix na Međunarodnom festivalu dečije muzike u Mrkonjić Gradu, druge nagrade na Međunarodnom festivalu mladih horova u Nerpeltu, Belgija, druge nagrade na Festivalu Aleksandar Nevski u Pereslavlu Zaleskom, Rusija, Specijalne nagrade na Međunarodnom festival Deca balkana sa duhovnošću u Evropi, Haskovo, Bugarska… Ovaj ansambl je poslednjih godina ostvario gostovanja u Parizu, Pečuju, Banjaluci, Lozani, Bernu i Temišvaru. Svoj prvi album pod nazivom Pesme sveta, Hor je objavio 2013. godine. Usledili su album Kako se sluša Mokranjac (2015) i Mjuzikli (2018).
Nevena Ivanović je diplomirala i magistrirala dirigovanje na FMU u Beogradu u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Pohađala je kurseve kod dirigenata kao što su Luc Keler, Genadij Dmitrijak i Uroš Lajovic. Radila je kao predavač i dirigent u MŠ Vatroslav Lisinski, sa čijim dečjim horom je osvojila dve specijalne nagrade na republičkim takmičenjima. Kao dirigent hora Cantates je imala zapažene koncerte u Italiji na festivalima u Fanu i Peskari, i u Rusiji na festivalu u Petrogradu. Bila je dirigent dečijeg hora RTS-a Kolibri (2007-2011). Tokom studija je bila članica hora FMU Collegium musicum sa kojim je nastupala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najboljeg dirigenta republičkog festivala dečjih horova Fedeho 2012. godine. Koordinator je i muzički urednik Republičkog festivala dečjih horova Fedeho, u organizaviji Dečjeg kulturnog centra Beograd. Diriguje i horom crkve Pokrova Presvete Bogorodice, sa kojim osim nastupa na redovnim bogosluženjima, a takođe i koncertira. Dirigent je i umetnički rukovodilac Hora Dečijeg kulturnog centra Beograd od njegovog obnavljanja 2011. godine. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.
Ivana Šljivić, diplomirani muzički pedagog Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno radi kao nastavnik muzičke kulture u Gimnaziji u Obrenovcu, ujedno je i dirigent crkvenog mešovitog hora Mozaik, nastavnik muzičke umetnosti u Prvoj privatnoj ugostiteljskoj školi, muzički saradnik u vrtićima i povremeni asistent dirigenta i klavirski saradnik hora Dečijeg kulturnog centra u Beogradu.

Loading...