Светски дан музике у КЦБ-у

21.06.2022., 11:00

Дана 21. јуна (дан летњег солстиција) широм света се обележава Фестивал музике (Fête de la musique). Том приликом се окупљају музичари, аматери или професионалци, који славе музику и истичу ширину и разноликост музичких пракси. Концерти се овог дана одржавају на улицама, трговима, парковима, двориштима, ходницима… Откако је Министарство културе Француске успоставило овај празник 1982. године, Fête de la musiquе је постао амблематичан међународни музички догађај који се слави у 120 земаља као Светски дан музике.

Културни центар Београда придружује се овом слављу са два концерта и то по следећем распореду:
УТОРАК, 21. ЈУН

11.00Београдски џез квратет – Иван Илић, клавир, Љубиша Паунић, саксофон, Давид Гегић, контрабас, Миодраг Ђино Маљковић, бубњеви

18.00
Хор Дечјег културног центра Београд – диригент: Невена Ивановић, корепетитор: Ивана Шљивић (Концерт организујемо у сарадњи са Дечијим културним центром Београд)

Концерти ће се одржати на платоу испред Културног центра Београда (код фонтане).

Биографије:
Један од врхунских џез ансамбала у Србији, Београдски џез квартет чине ИВАН ИЛИЋ (клавир), ЉУБИША ПАУНИЋ (саксофон),  ДАВИД ГЕГИЋ (контрабас) и МИОДРАГ МАЉОКОВИЋ (бубњеви).
Иван Илић (Београд, 1972), композитор, аранжер, диригент, тромбониста је завршио Основну и СМШ Мокрањац. Са 20 година је дипломирао аранжирање са највишим оценама на Беркли колеџу у Бостону, а са истим успехом је завршио специјалистичке студије дириговања, и мастер академске студије џез тромбона на ФМУ у Београду. Звање доктора уметности је стекао на Универзитету уметности у Београду на програму за Вишемедијску уметност (2020). Од 2018. године године је Доцент на ФМУ у Београду, на Одсеку за џез и популарну музику.
Био је диригент Биг бенда РТС-а. Као активан извођач је наступао на свим значајним домаћим музичким фестивалима као и на многим фестивалима широм света. Сарађивао је са бројним домаћим и страним еминентним музичарима. Компонује музику за позориште, видео продукцију, мјузикле и филм. Диригује оркестрима на снимању музике за филмове и телевизију, и то за најзначајније продукцијске куће као што су The Walt Disney Company, Worner и Sony Entertainment.
Председник је Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије – Репрезентативног удружења у култури, као и Скупштине Организације за колективно остваривање права интерпретатора Србије – ПИ.  Председник је УО ЦЕБЕФ-а и члан УО Народног позоришта у Београду. Добитник је награда и признања, међу којима се издвајају Октобарска награда Града Београда, Златна значка и Златни беочуг Културно-просветне заједнице Србије. Носилац је статуса Истакнутог уметника од 2005. године.
Љуба Паунић (Београд, 1962) oд 1989. године наступао као солиста Биг бендa РТС-а. Сарађује са многим саставима који изводе џез, поп и латино музику. Као члан Биг бенда РТС-а и неколицине мањих музичких група, имао је прилику да сарађује са џез легендама, као што су: Еди Хендерсон, Бени Голсон, Стив Туре, Ренди Брекер, Рони Кјубер, Ак ван Рујен, Кларк Тери, Џером Ричардсон, Реј Чарлс, Дајен Шур, Душко Гојковић, Џон Фадис, Бред Лили, Џеси Дејвис, Стјепко Гут, Питер Херболцхајмер и многи други.
Миодраг Маљоковић је један од доајена југословенске поп рок и џез музике. По завршетку Гимназије одлази у иностранство гдe је наставио образовање и свирао са познатим џез музичарима тог времена као што су Волкер Кригел, Гунтер Лентз, Други Хофман и други. По повратку у Београд, постаје бубњар у ревијском оркестру РТБ-а и у Биг Бенду РТС-а. Учесник је прве југословенске гитаријаде, одржане на Београдском сајму 1965. године. Од 2004. године је генерални промотер једне од највећих светских музичких компанија Zildjian&CO. Тренутно наступа на фестивалима са својим квартетом, и активан je као члан ансамбла Јован Маљоковић балкан салса бенд.
Давид Гегић (Београд) је завршио Основну и СМШ Исидор Бајић у Новом Саду. Дипломирао je џез контрабас на Одсеку за џез и популарну музику ФМУ у Београду. Стални је члан састава Минг, Бојан Цветковић квартет, као и Gorica & Grooveheadz. Као сајдмен је свирао и сарађивао са бројним музичарима, наступао на фестивалима као што су Београдски џез фестивал, Новосадски џез фестивал, Панчевачки џез фестивал, Џез и блуз Фестивал у Крагујевцу, Jazz in the park Cluj, North City фестивал у Косовској Митровици, Нишвил, фестивалу Jazztronic, City Bay, Фестивал Ослобођење… Имао је прилику да свира на фестивалу Be Here and There, који организују српски студенти и алумнији америчког колеџа Беркли. Том приликом је наступио са Илијом Михајловић и Огњеном Готовчевићем. Са саставом Ikigai Collective је наступао на Метрополис џез фестивалу. Био је део екипе мјузикла Пећина Ивана Илића, као и интератктивне представе In His Mind. Од марта 2021. године је извођач у емисији Глас, дирка, бас која се емитује на Нова С телевизији.

***

Хор Дечијег културног центра Београд окупља талентовану децу предшколског и oсновношколског узраста, која у области певања показују посебну надареност, креативност и љубав према музици. Овај хор познат је по доброј вокалној техници, чистој интонацији, уједначеној боји и, што је најважније, музикалности младих извођача. Репертоар хора је богат и обухвата разне музичке жанрове од дечије, филмске, класичне, народне и староградске, до духовне музике, како домаћих, тако и страних аутора. Диригент и уметнички руководилац хора је магистар дириговања Невена Ивановић.
Бројни су наступи овог хора на различитим манифестацијама, представама и концертима (Дечији сајам, Радост Европе, Васкршњи концерт у Храму Светог Саве, Улица отвореног срца, Трка Деда Мразева, Настави традицију, Франкофонија; представе Астронаути у ДКЦБ и Крстарење са Марином у Раши Плаовић…) као и гостовања у разним ТВ емисијама.
Од самосталних концерата овог ансамбла издвајају се концерти поводом Светског дана музике испред Културног центар Београда, концерти у Павиљону Цвјета Зузорић у оквиру Калемегданских сутона Музичке омладине, Новогодишњи концерт Песме света у Коларчевој задужбини, концерт Да играме, да певаме на Фестивалу Музика класика, Концерт пријатељства са хором Митница у КЦ Кудиново, Русија (2014), концерт са Хором младих из атељеа, Француска (2014), концерт Српска музика деци у Великој Сали ДКЦБ (2017), као и серија концерата поводом 100 година од смрти Ст. Ст. Моркањца Како се слуша Мокрањац у Београду, Лазаревцу и Ваљеву. Хор ДКЦБ је добитник бројних награда: Прве награде Војислав Илић за најбоље извођење духовне музике на фестивалу Хорови међу фрескама, награде на Републичком фестивалу хорова деце и младих Федехо, награде на фестивалима Звуци Москве и Ћирило и Методије у Москви, Gran prix на Међународном фестивалу дечије музике у Мркоњић Граду, друге награде на Међународном фестивалу младих хорова у Нерпелту, Белгија, друге награде на Фестивалу Александар Невски у Переславлу Залеском, Русија, Специјалне награде на Међународном фестивал Деца балкана са духовношћу у Европи, Хасково, Бугарска… Овај ансамбл је последњих година остварио гостовања у Паризу, Печују, Бањалуци, Лозани, Берну и Темишвару. Свој први албум под називом Песме света, Хор је објавио 2013. године. Уследили су албум Како се слуша Мокрањац (2015) и Мјузикли (2018).
Невена Ивановић је дипломирала и магистрирала дириговање на ФМУ у Београду у класи проф. Даринке Матић-Маровић. Похађала је курсеве код диригената као што су Луц Келер, Генадиј Дмитријак и Урош Лајовиц. Радила је као предавач и диригент у МШ Ватрослав Лисински, са чијим дечјим хором је освојила две специјалне награде на републичким такмичењима. Као диригент хора Cantates је имала запажене концерте у Италији на фестивалима у Фану и Пескари, и у Русији на фестивалу у Петрограду. Била је диригент дечијег хора РТС-а Колибри (2007-2011). Током студија је била чланица хора ФМУ Collegium musicum са којим је наступала широм света. Добитник је награде за најбољег диригента републичког фестивала дечјих хорова Федехо 2012. године. Координатор је и музички уредник Републичког фестивала дечјих хорова Федехо, у организавији Дечјег културног центра Београд. Диригује и хором цркве Покрова Пресвете Богородице, са којим осим наступа на редовним богослужењима, а такође и концертира. Диригент је и уметнички руководилац Хора Дечијег културног центра Београд од његовог обнављања 2011. године. Члан је Удружења музичких уметника Србије.
Ивана Шљивић, дипломирани музички педагог Факултета музичке уметности у Београду. Тренутно ради као наставник музичке културе у Гимназији у Обреновцу, уједно је и диригент црквеног мешовитог хора Мозаик, наставник музичке уметности у Првој приватној угоститељској школи, музички сарадник у вртићима и повремени асистент диригента и клавирски сарадник хора Дечијег културног центра у Београду.

Loading...