22. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: NEJTAN LAUBE

07.07.2022., 20:00

Čast da zatvori festival je pripala jednom od najtraženijih orguljaša na svetskoj orguljaškoj sceni današnjice, Nejtanu Laubeu iz Sjedinjenih Američkih Država. Laube od 2020. godine predaje na Visokoj školi za muziku u Štutgartu, jednoj od najvažnijih orguljaških škola u svetu. Poznat je po briljantnom sviranju i kreativnom koncipiranju širokog repertoara koji uključuje i njegove virtuozne transkripcije poznatih dela, kao što je Listova Sonata u ha-molu koju ćemo slušati u Beogradu.

Program:
Ditrih Bukstehude (1637–1707)
Koralni preludijum Te Deum laudamus, BuxWV 218
Praeludium
Versus 1 – Te Deum laudamus
Versus 2 – Auf 2 Clavier – Pleni sunt coeli et terra
Versus 3 – Te Martyrum à 2 Clav. è Ped.
Versus 4 – Tu devicto cum 3 subiectis

Moris Dirifle (1902–1986)
Preludijum i fuga na ime Alena, op. 7

Franc List (1811–1886)
Sonata u ha–molu, S. 178 (transkripcija: N. Laube)

Biografija:
Nejtan Laube je jedan od najznačajnijih orguljaša i pedagoga današnjice. Natupao je u najznačajnijim koncertnim prostorima današnjice, kao i u najpoznatijim evropskim crkvama i katedralama, kao što su Notr Dam u Parizu i Katedrala Svetog Pavla u Londonu. Godine 2017. je izabran da bude prvi orguljaš čuvenih Miler orgulja iz 1738. godineu u Crkvi Svetog Bavona u  Harlemu (Holandija). Ovog avgusta će debitovati u Rojal Albert holu u okviru čuvenog programa BBC Proms u Londonu. Često svira na koncertima povodom inauguracije značajnih orgulja širom sveta. Godine 2019. je pokrenuo dokumentarni radio program All the Stops na čikaškoj radio stanici WFMT kako bi predstavio mnoge poznate orgulje Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.
Od 2020. do 2022. godine je bio profesor orgulja na Državnom univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Štutgartu, gde je nasledio svog mentora Ludgera Lomana. U periodu od 2013. do 2020. je predavao orgulje u muzičkoj školi Eastman u Ročesteru (Njujork).
Od 2018. godine je konsultant na studijama orgulja na Kraljevskom konzervatorijumu u Birmingemu. Član je žirija na mnogim takmičenjima, uključujući Međunarodno takmičenje Gotfrid Zilberman u Frajbergu (Nemačka), na Međunarodnom takmičenju orguljaša Matini u Groningenu (Holandija), kao i na Takmičenju Olivije Mesijan u Lionu.
Laube je diplomirao Muzičkom institutu Kertis u Filadelfiji u klasi Alana Morisona. Kao dobitinik Vilijam Fulbrajt stipendije, školovanje je nastavio na Konzervatorijumu Rayonnement Régional u Tuluzu u klasama Mišela Buvara i Jana Vilema Jansena. Master studije je završio na Državnom univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Štutgartu u klasi Ludgera Lomana, kao dobitnik stipendije DAAD.

Loading...