ЈУЛИА ГАИСБАХЕР, ЈЕДНОГ ДАНА ЋУ ТИ ФАЛИТИ

14.07.2022-25.08.2022, 12:00-20:00

ЈУЛИА ГАИСБАХЕР
ЈЕДНОГ ДАНА ЋУ ТИ ФАЛИТИ

Кустос: Томас Лајсек (Eyes On)

Субота 16. јул у 14.00
Вођење кроз изложбу и разговор са уметницом (на енглеском језику).

У свом вишемедијском циклусу „Једног дана ћу ти фалити“ који траје од 2017. године Јулиа Гаисбахер документује и анализира процесе трансформације урбаног пејзажа Београда који су последица изградње мегаломанског комплекса „Београда на води“. Континуирана визуелна документација и анализа „Београда на води“ тиче се просторних, социокултурних истраживања која су резултирала серијом црно-белих и фотографија. У овом вишегодишњем пројекту уметница испитује несклад између стварних услова живота многих Београђана и тема високог сјаја, заједно са стратегијама које се користе за оглашавање и рекламе. Запажања Јулије Гаисбахер су читљива као визуелна метафора политичког развоја, али и процеса урбане трансформације у глобалном контексту.

Јулиа Гаисбахер, рођена 1983. у Грамбаху код Граца (Аустрија), живи и ради као слободна уметница и фотографкиња у Бечу. Студирала је историју уметности на Универзитету у Грацу, као и скулптуру и 3D дизајн на Универзитету уметности у Дрездену и у Бриселу. Јулиа Гаисбахер добитница је различитих награда, укључујући стипендију за фотографију Савезног министарства Аустрије (2020), Награду Штајерске за промоцију савремене визуелне уметности (2019), Erste Bank ExtraVALUE Art Award (2018), и Наградe за фотографију града Граца (2016). Јулиа Гаисбахер је приказала делове пројекта „Једног дана ћу ти фалити“ у оквиру изложби у Goethe-институту у Београду, Академији у Грацу, MUSA Startgalerie и das weisse haus.

 

••

Превод текстова на српски језик ауторске књиге Јулије Гаисбахер „Једног дана ћу ти недостајати” можете преузети путем ове ВЕЗЕ. Ауторско издање објавила је институција Камера Аустрија из Граца 2021. године, са фотографијама Јулије Гаисбахер и текстовима Рајнарда Брауна, Иве Чукић, Елке Красни, Барби Марковић, Дубравке Секулић и Јоване Тимотијевић.

Loading...