Јутро наше зоре: тражећи фабрику открили смо град, група Једноставно речено

14.07.2022-25.08.2022, 12:00-20:00

Галерија Артгет
Јутро наше зоре: тражећи фабрику открили смо град, група Једноставно речено
14.7 – 25.8.2022.
Уметничка директорка Миа Ћук

Архиви фотографија, архиви сећања

Фото архиви које чувају и похрањују музеји и библиотеке изузетно су важни за све истраживаче. Дигитализација архива даје им нову димензију и чува их од заборава.

Кроз процесе приватизације медија у нашој средини у последњих три деценије нестао је велики број непроцењивих фотографских архива. Након преузимања медија, нови власници су најчешће избацивали фотографије и негативе, да би “искористили” просторе у којима су они били складиштени. У највећем броју случајева, ови материјали су неповратно изгубљени. Управо због тога, они архиви који су сачувани постају још драгоценији. Један од тих примера је и архив фотографија Мурата Јукића који је сачуван у Завичајном музеју Прибоја. Сачињава га око 750 негатива, на којима се налази више од 25000 фотографија, насталих од шездесетих до осамдесетих година двадесетог века. Дигитализација и представљање јавности овог архива је тек почетак његовог новог живота. Већина доступних фотографија у њему је готово без контекста, описане тек по једном речју на кутији у којој су се налазили негативи, попут “жене” или “прослава Нове године”. Изложбом “Већ невиђено”, одржаном у мају ове године, позвали смо грађанке и грађане Прибоја да ове фотографије обогате причама и сећањима које на њима препознају, али и оним причама о Прибоју и ФАП-у које можда нису директно представљене на некој фотографији, али на које их оне инспиришу.

Заронили смо у архиве фотографија ФАП-а и фотографија/негатива које чува Завичајни музеј у Прибоју. Реч је о 60 кутија, са много фотографија и 750 негатива.

Неке од њих чувају приче о животу Прибоја и околине из шездесетих и седамдесетих година, из свакодневног живота фабрике, из ресторана ФАП-а, са спортских терена, са слетова, карневала, па и приказа многих ФАП камиона, што групних, што појединачних; што статичних, што у акцији.

Најузбудљивији део разоткривања ових архива били су разговори са људима, уживо и путем друштвених мрежа. Познаваоци свакодневне историје Прибоја, непосредни актери, пријатељи и чланови породица откривали су нам позадине појединих фотографија, уз пуно емоција и анегдота. Најзанимљивије од њих смо забележили и преточили у наративе, који их прате.

Ове архиве, исто као и приче о ФАП-у, чини се да су бесконачне и неисцрпне. Оне су историја града Прибоја и сећање на време које изузетно живо опстаје и траје у сећањима Прибојаца из чијих искустава можемо и треба да учимо.

Изложба “Јутро наше зоре” представља преглед досадашњег рада групе Једноставно речено, и један могући поглед на избор фотографија и скенираних негатива, насталих кроз истраживање живота града, индустријског и културног наслеђа Прибоја. Прикупљени материјал и документација, интервјуи, поетски фрагменти и монтирани видео и аудио снимци јесу предложак за посредовање садржаја овог архива ка новој публици. То је уједно и увод у даље промишљање јавног представљања фотографских архива које дигитализује група Једноставно речено: архив Фабрике аутомобила у Прибоју и архив Завичајног музеја Прибоја. Представљањем архиве кроз виртуелне и физичке јавне просторе тежи се свеобухватнијем приказивању и контекстуализовању фотографских и других архива и њиховом комуницирању на нове начине и у различитим јавним просторима – од Фејсбука до културних центара, од галерија до камиона.

ЈЕДНОСТАВНО РЕЧЕНО бави се истраживањем, промишљањем и представљањем културног и индустријског наслеђа градова земље и региона. Кроз свој рад бавили су се истраживањем наслеђа Прибоја, са посебним фокусом на утицај Фабрике аутомобила Прибој (ФАП) не само на индустријски, већ и на културни, спортски, демографски, урбанистички, инфраструктурни, интеркултурни, образовни развој, живот и дух града. Кроз ова истраживања настали су: публикација “Што баш сад, што баш ФАП” и кратки документарни филм “ФАП није био само фирма”. На основу архиве негатива и фотографија из Завичајног музеја које су дигитализовали, настали су публикација и интерактивна изложбена инсталација “Већ невиђено” на разним јавним локацијама у Прибоју, као и у камиону ФАП 1213. На овај начин је одата почаст ФАП камионима који су превозили робу и спајали људе, градове и земље, али били и једна врста културног центра.

Loading...