ŠTA SVE MOŽEMO ZAJEDNO?

06.07.2022., 17:00

ŠTA SVE MOŽEMO ZAJEDNO?

Udružena akcija Debatnog programa ULUS-a, zajednice stanara naselja Stjepan Filipović i kolektiva Kulturnog centra Beograda koji priprema 59. Oktobarski salon
4-6. jul 2022.
Stjepana Filipovića 45 (bivša zgrada Saobraćajnog instituta CIP)

Iako je želja dela kolektiva koji radi na osmišljavanju i realizaciji 59. Oktobarskog salona bila da ceo proces rada bude transparentan i s vremena na vreme predstavljan javnosti, u tome do sada, nažalost, nismo uspeli. Najavljujući udruženu akciju „Šta sve možemo zajedno?“, koja je prvi delimično javni događaj, želimo da napišemo i nešto o radnom procesu koji se do sada odvijao.

Udružena akcija „Šta sve možemo zajedno?“ predstavlja zajednički rad i saradnju između umetnika, predstavnika strukovnog udruženja, stanara jednog naselja i zaposlenih u javnoj instituciji kulture. Akciji su prethodili radni i istraživački procesi koje su predstavnici ULUS-a i Debatnog programa, a s druge strane, stanara naselja Stjepan Filipović vodili već duže vreme unazad, a u koje se Kulturni centar Beograda uključio nakon što je dogovorio saradnju sa ULUS-om.

Naime, krajem prošle godine, odmah nakon što nam je upućen poziv da kuriramo ovogodišnje izdanje Salona, pozvali smo predstavnike tri udruženja ULUS, AICA i NKSS, za koje smatramo da su važni i relevantni akteri na domaćoj sceni i neophodi da se uključe ne samo u ovo izdanje Salona, već i u buduće procese rada i promišljanja manifestacija sličnog karaktera. Sa svakim od navedenih udruženja tokom poslednjih nekoliko meseci razgovarali smo o mogućim saradnjama koje bi bile udružene akcije/programi/umetnički procesi koji će se dešavati tokom trajanja našeg kustoskog mandata u okviru 59. Oktobarskog salona, ali biti i neka vrsta preporuke za buduća izdanja Salona.

„Šta sve možemo zajedno?“ postavljena kao upitna rečenica sugeriše na važnost procesa rada odnosno neophodnost da razumemo i pronađemo najbolji način kako možemo da sarađujemo ali istovremeno i da je saradnja jedini ispravni pristup.
Više o udruženoj akciji pročitajte ovde.

Pozivamo javnost i sve zainteresovane da dođu u sredu, 6. jula u periodu od 17 do 20 sati u naselje Stjepan Filipović, kod napuštene zgrade CIP-a, u kojoj će biti priređena prezentacija dosadašnjeg udruženog rada, kao i izložba posvećana naselju kroz koju će voditi stanari. Ovo će biti prilika da se razgovara i o budućoj nameni samog objekta.

Zahvaljujemo se Gradu Beogradu – Sekretarijatu za kulturu, Republičkoj direkciji za imovinu, Beogradskom čvoru, a pre svega Infrastrukturi železnice Srbije koja je trenutno nadležna za ovaj obekat i koja nam je ustupila ključeve.

 

 

Loading...