ЕкоКултура: серијал „IG LIVE“ разговора

31.08.2022., 12:00

ЕкоKултура: серијал „IG LIVE” разговора

Епизода број 3: Еколошка трансформација позоришта, 31.08. у 12ч на Инстаграм профилима Kултурног центра Београд и Платформе Ф.фм

Гошћа: Др Јована Kараулић, продуценткиња и асистенткиња у настави на Факултету драмских уметности у Београду. Заједно са својим мултидисциплинарним тимом стоји иза јединственог пројекта у Србији Греен Арт Инцубатор покренутог у циљу зелене трансформације културе и уметности.

 

У турбулентном времену које нас суочава са непрестаним еколошких изазовима, поље културе и уметности требало би да покреће дијалог са заједницом о важним питањима које је се тичу. Овакав приступ у обликовању уметничких пракси указује на потенцијале позоришта као „моћног места за промишљање климатске кризе”.

У нашој средини зелена трансформација у пољу културе и уметности још увек не заузима одговарајућу, пожељну и потребну позицију, па у складу са тим смештање извођачких пракси у средиште друштвеног, еко-заокрета помаже у разумевању потенцијалних домета зелене оријентације савременог уметничког деловања.

У овој епизоди серијала ЕкоKултура, зато, причамо о позоришту као агенту промене, који својим естетским и продукционим потенцијалима може да допринесе трансформацији организација, појединца и партиципацији укупне заједнице у решавању друштвених питања и проблема којима смо изложени.

Ауторка и водитељка ЕкоKултура разговора је Дуња Јовановић, специјалисткиња за комуникације, директорка Ф.фм платформе и ауторка и водитељка једног од најпопуларнијих домаћих подкаста – F.fm podcast.

Реализација програмске целине „ЕкоKултура – еколошко-уметничке праксе” у оквиру тематског сегмента простори заједништва KЦБ је покренуо 2021. године (са идејом о промишљању могућости колективног деловања данас и преиспитивања сопствене улоге институције у друштву).

 

Loading...