EkoKultura: serijal „IG LIVE“ razgovora, ep. 3

31.08.2022., 12:00

EkoKultura: serijal „IG LIVE” razgovora

 

Epizoda broj 3: Ekološka transformacija pozorišta, 31.08. u 12č na Instagram profilima Kulturnog centra Beograd i Platforme F.fm

Gošća: Dr Jovana Karaulić

producentkinja i asistentkinja u nastavi na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa svojim multidisciplinarnim timom stoji iza jedinstvenog projekta u Srbiji Green Art Incubator pokrenutog u cilju zelene transformacije kulture i umetnosti.

 

U turbulentnom vremenu koje nas suočava sa neprestanim ekoloških izazovima, polje kulture i umetnosti trebalo bi da pokreće dijalog sa zajednicom o važnim pitanjima koje je se tiču. Ovakav pristup u oblikovanju umetničkih praksi ukazuje na potencijale pozorišta kao „moćnog mesta za promišljanje klimatske krize”.

U našoj sredini zelena transformacija u polju kulture i umetnosti još uvek ne zauzima odgovarajuću, poželjnu i potrebnu poziciju, pa u skladu sa tim smeštanje izvođačkih praksi u središte društvenog, eko-zaokreta pomaže u razumevanju potencijalnih dometa zelene orijentacije savremenog umetničkog delovanja.

U ovoj epizodi serijala EkoKultura, zato, pričamo o pozorištu kao agentu promene, koji svojim estetskim i produkcionim potencijalima može da doprinese transformaciji organizacija, pojedinca i participaciji ukupne zajednice u rešavanju društvenih pitanja i problema kojima smo izloženi.

Autorka i voditeljka EkoKultura razgovora je Dunja Jovanović, specijalistkinja za komunikacije, direktorka F.fm platforme i autorka i voditeljka jednog od najpopularnijih domaćih podkasta – F.fm podcast.

Realizacija programske celine „EkoKultura – ekološko-umetničke prakse” u okviru tematskog segmenta prostori zajedništva KCB je pokrenuo 2021. godine (sa idejom o promišljanju mogućosti kolektivnog delovanja danas i preispitivanja sopstvene uloge institucije u društvu).

 

 

Loading...