Dvorana Kulturnog centra Beograda
Sreda, 24. avgust 2022. od 21č, besplatan ulaz
Interakcija 2022.

Projekcija nagrađenog filma na Interakcija – Festivalu kratkog dokumentarnog filma i filmova snimljenih tokom Kampa Interakcija 2022.

Dokumentarni filmovi nastali u okviru 17. izdanja Interakcije: Studentski filmski kamp biće tradicionalno prikazani 24. avgusta 2022 u 21č u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz ekskluzivnu dopunu nagrađenog filma sa prvog Interakcija: Festivala kratkog dokumentarnog filma.
 
Učesnici 17. Kampa Interakcija su proteklih dana, u Užicu, Čačku i Požegi snimali kratke dokumentarce o zaostavštini legendarnog užičkog fotografa, o svakodnevim izazovima čačanina Rajka u njegovom gradu, kao i o introspektivnom putovanju autorke (rediteljke Jovane Avramović) u svom rodnom gradu Požegi. Publika će imati priliku da premijerno pogleda filmove u DKC Beograda uz besplatan ulaz.

Ekipa u Čačku, na čelu mladim rediteljem Jovanom Dopuđom iz Srbije, snimila je film o čoveku koji pokušava da opstane u svom gradu, dok nastoji da pronađe i ženu za sebe. Užička ekipa, koju predvodi reditelj Abraham Eskobedo Salas, pronašla je inspiraciju za film upoznavši fotografa Miloša Cvetkovića Cveklu, dok je požeška ekipa na čelu sa rediteljkom Jovanom Avramović dokumentovala njen povratak u svoj rodni grad i njenu potragu za onim čega više nema.

Filmovi su snimani pod mentorstvom izraelskog reditelja Efima Graboja.

Novina u programu Interakcija je istoimeni Festival kratkog dokumentarnog filma. Program prvog festivala Interakcija održan od 17. do 24. avgusta predstavio je publici 23 vrhunska kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog i dva prateća programa – U fokusu: Poljska i Interscreen. Zatvaranje festivala održava se 23. avgusta u Bioskopu Požega, a beogradska publika će imati ekskluzivnu priliku da pored filmova snimljenih tokom Interakcija: Studentskog filmskog kampa pogleda i pobednički film festivala Interakcija.

U okviru ovogodišnjeg programa Interakcija 2022 (Kamp, Radionica i Festival) ugostili smo 43 učesnika iz 25 zemalja: Argentine, Belgije, Brazila, Poljske, Izraela, Holandije, Španije, Velike Britanije, Hong Konga, Indije, Litvanije, Nemačke, Slovačke, Švajcarske, Kanade, Češke, Estonije, Slovenije, Francuske, Južne Afrike, Moldavije, Danske, Meksika, Kube i Srbije.

Pored Kampa i Festivala, od 17. do 24. avgusta u Požegi je održana Interakcija: Radionica dokumentarnog filma, na kojoj je učestvovalo 27 izabranih mladih dokumentarista iz Nemačke, Slovačke, Indije, Brazila, Litvanije, Estonije, Argentine, Poljske, Meksika, Velike Britanije, Slovenije, Južnoafričke Republike, Belgije i Srbije.  Njihovi predavači i tutori bili su afirmisani dokumentaristi – Rada Šešić, Vladimir Perović i Marko Grba Singh.

Program Interakcija 2022 organizuje NFC Filmart uz podršku Vlade Švajcarske, u okviru projekta Kultura za demokratiju, koji realizuju Hartefakt fond, kao i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Cinnamon Filmsa, Opštine Požega i drugih partnera i sponzora.

 

Fotografije Dragan Đukić
Vizuelni identitet Uroš Pavlović

Loading...