Концерт виолинисткиње Мине Младеновић

12.09.2022., 21:00

На програму су дела за соло виолину барокних аутора Бибера и Телемана, као и композиције за две виолине Барткоа и Лигетија које ће Мина Младеновић извести у дуу са виолинистом Радетом Живановићем.

Програм:
Хајнрих Франц Игнац Бибер
Пасакаља

Мина Младеновић
Прелудијум
Импровизација
Успаванка

Георг Филип Телеман
Фантазија за виолину бр. 7 у Ес–дуру, TWV 40:20
Dolce – Allegro – Largo – Presto

Фантазија за виолину бр. 9 у ха–молу, TWV 40:22
Siciliana – Vivace – Allegro

Фантазија за виолину бр. 12 у а–молу,  TWV 40:25
Moderato – Vivace – Presto – Vivace da capo

Бела Барток
Жалост и Гајде за две виолине (Из Збирке 44 дуета)

Ђерђ Лигети
Балада и игра за две виолине

Биографија:
Мина Младеновић je завршила MШ Коста Манојловић у класи Јелене Вукајловић, и основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду у класи Евгеније Кравцеве. Специјалистичке студије из камерне музике завршила је на ФМУ у Београду 2016. године у класи Ладисалава Мезеија. Била је хонорарни члан Новосадског камерног оркестра, Војвођанских симфоничара, оркестра Флорилегио фестивала (Саламанка, Шпанија), Београдске филхармоније и Фестивалског оркестра КоторАрта. За време школовања је освојила више награда. Усавршавала се на курсевима Јасне Максимовић, Маје Јокановић, Дејана Богдановића, Себастијана Гиртлера и Фирмиана Лермера. Сарађивала је са многим савременим композиторима (А. Вребалов, М. Росе, Е. Фиклин, Р. Максимовић, Д. Деспић, К. Пендерецки, И. Жебељан, Д. Соненберг, В. Хајнингер, И. Бркљачић, И. Вилсон, М. Алексић…) изводећи њихову камерну музику. Наступала је на фестивалима као што су НОМУС, А Фест, Флорилегио фестивал, КоторAрт, КОМА, ФЕСТУМ, ФРОНТ, Фестивал камерне музике у Новом Саду, Тешњарске вечери, Београдски џез фестивал и Моерс фестивал (Немачка). Као солисткиња је наступала са оркестром Академије уметности и оркестром Камерата Нови Сад.
Са виолинисткињом Ангелином Новаковић је 2008. године основала дуо који је активно наступао до 2016. године. Као члан ансамбла, редовно наступа са Зрењанинским камерним оркестром. Повремено сарађује са КО Музикон, Војвођанским симфонијским оркестром и Philharmonie Salzburg. Са гудачким саставом Аниме је 2019. године у издању Метрополиса изашао албум Рефлексија. Члан је ансамбла 2К+ који је основан од стране Културног центра Војводине Милош Црњански и изводи искључиво музику 21. века.  Бави се педагошким радом у МШ Станислав Бинички у Београду.

Loading...