Koncert flautistkinje Angeline Nikolić i pijaniste Nemanje Egerića

05.09.2022., 20:00

Flautistkinja Angelina Nikolić nastupiće u Galeriji Artget sa klavirskim saradnikom Nemanjom Egerićem. Ovim koncertom počinjemo novu sezonu Koncerata u Galeriji, a umetnici iz Niša odabrali su tim povodom program sa delima Baha, Debisija i Prokofjeva.

Program:
Klod Debisi
Bilitis
Za prizivanje Pana, boga letnjeg vetra

Jednom bezimenom grobu
Za blagonaklonu noć
Za plesačicu sa činelama
Za Egipćanku
Zahvalnost jutarnjoj kiši

Johan Sebastijan Bah
Sonata za flautu i klavir u ha–molu, BWV 1030
Andante
Largo e dolce
Presto

Sergej Prokofjev
Sonata za flautu i klavir u De–duru, op. 94
Moderato
Scherzo – Presto
Andante
Allegro con brio

Biografije:
Angelina Nikolić je završila osnovne i master studije na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi Jelene Jakovljević sa najvišom ocenom iz glavnog predmeta. Trenutno je student doktorskih studija na FMU u Beogradu u klasi Ljubiše Jovanovića.
Ostvarila je zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju: prve nagrade na Susretima flautista Tahir Kulenović u Valjevu (2012), i na takmičenju Petar Konjović u Beogradu (2016); kao i prve i druge nagrade na takmičenju Davorin Jenko u Beogradu (2015, 2019).
Aktivno se bavi solo, kamernim i orkestarskim izvođenjem, nastupajući u svim značajnim salama Srbije. Kao solista je nastupala sa Niškim simfonijskim orkestrom izvodeći dela Doplera i Mocarta. U 2018. godini postaje član baroknog trija Noir (sa flautistkinjom Jelenom Jakovljević i pijanistkinjom Anitom Stanković) sa kojim koncertira širom Srbije. Od 2019. redovno nastupa u duu Sirinks sa pijanistom Nemanjom Egerićem sa kojim izvodi novija dela za flautu i klavir. Nastupa na domaćim i internacionalnim festivalima kao što su BEMUS, KoMA, BUNT, Filhademija, Musica RIVA, Constantinus i dr. Kao član orkestara je nastupala pod vođstvom dirigenata Fabrisa Bolona, Danijela Rajskina, Fifi Lea, Predraga Goste i Dejana Savića i to sa Beogradskom filharmonijom, Orkestrom Opere i teatra Madlenijanum, Niškim simfonijskim orkestrom i SO Makris. Pedagoško iskustvo stiče radom u MŠ Vladimir Đorđević u Jagodini i u MŠ Stevan Hristić na Kosovu i Metohiji. U 2021. godini ostvaruje stručni angažman kao istraživač-pripravnik na FMU u Beogradu.

Nemanja Egerić je završio osnovne i master studije u klasi Miroslava Dacića, dok je postdiplomske studije završio na Muzičkoj akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi Bruna Kanina. Završio je doktorske akademske studije na FMU u Beogradu u klasi Maje Rajković. Trenutno je student postdiplomskih studija za savremenu muziku na akademiji Academia di musica Pinerolo u klasi Emanuela Arćulija.
Osvojio je brojne nagrade, među kojima se ističu laureat 4. pijanističkog takmičenja ULJUS, prva nagrada na pijanističkom takmičenju Klavitas, laureat takmičenja za savremenu muziku ReConstruction 2, i drugo mesto na takmičenju savremene muzike INSAM. Od posebnih priznanja ističe se nagrada Stanojlo Rajičić koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert sezone (2018/2019) galerije SANU; zatim nagrada iz fondacije Muzičke vizije Ivana Jevtića za veliki dorinos u izvođenju savremene muzike, kao i godišnja nagrada Nevena Popović za najznačajnije umetničko ostvarenje u 2021. godini.
Kao solista i kamerni muzičar koncertira u Švajcarskoj, Italiji, Makedoniji, BiH, kao i u svim prestižnim salama Srbije. Nastupa na domaćim i internacionalnim festivalima kao što su Lucern Piano Festival, Musica al Ponte, Piano City, CONVIVIUM MUSICUM, Međunarodna tribina kompozitora, BUNT, i dr. Premijerno je u Srbiji izveo značajna klavirska dela Olivijea Mesijana, Lučana Berija, Džonatana Harvija, Luđi Nona, Đerđa Kurtaga i Ivana Fedelea.
Od 2019. godine je zaposle na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik.

Loading...