Koncert soprana Kristine Ašković i pijanistkinje Tee Dimitrijević

26.09.2022., 21:00

Sopran Kristina Ašković pri odabiru koncertno programa posebnu pažnju posvećuje solo pesmama srpskih, ruskih i drugih slovenskih kompozitora, ali su deo njenog repertoara i stari majstori italijanske, nemačke i španske solo pesme, kao i operske arije i dueti raznih epoha.

Program:
Frančesko Santolikvido
Ciklus pesama I canti della sera
L’assiolo canta
Alba di Luna sul Bosco
Tristezza crepuscolare
L’incontro

Stanislav Binički
Da su meni oči tvoje

Po polju je kiša pala

Dejan Despić
Ciklus pesama Dubrovački kanconijer, op. 96
Vernost
Blaženstva
Jadi
Čežnja
Cvet mladosti

Rihard Vagner
Sentin zov, arija Sente iz opere Holanđanin lutalica

Biografije:
Kristina Ašković je diplomirala na Odseku za solo pevanje FMU u Beogradu u klasi Nikole Mijailovića. Osvojila je prva mesta na međunarodnim i regionalnim takmičenjima solo pevača, a kao posebno iskustvo ističe čuveno svetsko takmičenje Marija Kalas, gde je bila jedna od polufinalista. Održala je solističke koncerte širom Srbije, Grčke, Nemačke, Rusije i drugih zemalja Evrope. Akcenat stavlja na solo pesme srpskih, ruskih i drugih slovenskih kompozitora, ali su deo njenog repertoara i stari majstori italijanske, nemačke i španske solo pesme, kao i operske arije i dueti raznih epoha. Bila je angažovana u Horu RTS-a i Horu Ansambla Stanislav Binički. Od nastupa se izdvaja koncert Što se bore misli moje, koji je održala sa pijanistom Petrom Markovićem na BELEF-u 2018. godine. Nastupala je na festivalima Kalemegdanski sutoni, Čukarički dani muzike, Kamerni dani Beograda, Jagodinske jeseni, BELEF, a nastupala je u najznačajnijim salama u Beogradu, kao i širom Srbije. Više od decenije se uspešno bavi pedagoškim radom. Trenutno je u statusu slobodnog umetnika.

Tea Dimitrijević je rođena u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Šuica-Babić, specijalizirala kamernu muziku i diplomirala čembalo u klasi Miloša Petrovića. Doktorirala je iz oblasti kamerne muzike u klasi Miloša Petrovića i Zorice Ćetković. Kao solista i kamerni muzičar koncerte je održala širom Srbije, kao i u Crnoj Gori, Nemačkoj, Sloveniji, Grčkoj, Makedoniji i Austriji. Nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Ansamblom Arte, Gudačima sv. Đorđa, Ansamblom za novu muziku, orkestrom Camerata Serbica i Nordijsko-balkanskim gudačkim orkestrom NORBAL. Učestvovala je na festivalima BEMUS i BELEF u Beogradu, NOMUS u Novom Sadu, Budva Grad teatar, Mokranjčevi dani, AFES u Makedoniji i festivalu Ohridsko leto. Redovan je učesnik Međunarodne tribine kompozitora. Kao stalni saradnik Simfonijskog orkestra RTS izvela je značajna dela svetske i domaće literature, nastupajući sa poznatim dirigentima kao i solistima i operskim zvezdama: Moserat Kabalje, Kiri Te Kanava, Hoze Karerasom i Plasidom Domingom. Premijerno je izvodila mnoga dela domaćih autora, pogotovo za klavirski duo. Radi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao redovni profesor na Katedri za kamernu muziku. Autor je i voditelj emisije Susretanja, Noćnog programa Iza violinskog ključa kao i muzički urednik Prvog programa Radio Beograda.

 

Loading...