Концерт сопрана Кристине Ашковић и пијанисткиње Тее Димитријевић

26.09.2022., 21:00

Сопран Кристина Ашковић при одабиру концертно програма посебну пажњу посвећује соло песмама српских, руских и других словенских композитора, али су део њеног репертоара и стари мајстори италијанске, немачке и шпанске соло песме, као и оперске арије и дуети разних епоха.

Програм:
Франческо Сантоликвидо
Циклус песама I canti della sera
L’assiolo canta
Alba di Luna sul Bosco
Tristezza crepuscolare
L’incontro

Станислав Бинички
Да су мени очи твоје

По пољу је киша пала

Дејан Деспић
Циклус песама Дубровачки канцонијер, оп. 96
Верност
Блаженства
Јади
Чежња
Цвет младости

Рихард Вагнер
Сентин зов, арија Сенте из опере Холанђанин луталица

Биографије:
Кристина Ашковић је дипломирала на Одсеку за соло певање ФМУ у Београду у класи Николе Мијаиловића. Освојила је прва места на међународним и регионалним такмичењима соло певача, а као посебно искуство истиче чувено светско такмичење Марија Калас, где је била једна од полуфиналиста. Одржала је солистичке концерте широм Србије, Грчке, Немачке, Русије и других земаља Европе. Акценат ставља на соло песме српских, руских и других словенских композитора, али су део њеног репертоара и стари мајстори италијанске, немачке и шпанске соло песме, као и оперске арије и дуети разних епоха. Била је ангажована у Хору РТС-а и Хору Ансамбла Станислав Бинички. Од наступа се издваја концерт Што се боре мисли моје, који је одржала са пијанистом Петром Марковићем на БЕЛЕФ-у 2018. године. Наступала је на фестивалима Калемегдански сутони, Чукарички дани музике, Камерни дани Београда, Јагодинске јесени, БЕЛЕФ, а наступала је у најзначајнијим салама у Београду, као и широм Србије. Више од деценије се успешно бави педагошким радом. Тренутно је у статусу слободног уметника.

Теа Димитријевић је рођена у Београду. Дипломирала је и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду у класи Мирјане Шуица-Бабић, специјализирала камерну музику и дипломирала чембало у класи Милоша Петровића. Докторирала је из области камерне музике у класи Милоша Петровића и Зорице Ћетковић. Као солиста и камерни музичар концерте је одржала широм Србије, као и у Црној Гори, Немачкој, Словенији, Грчкој, Македонији и Аустрији. Наступала је са Београдском филхармонијом, Ансамблом Арте, Гудачима св. Ђорђа, Ансамблом за нову музику, оркестром Camerata Serbica и Нордијско-балканским гудачким оркестром НОРБАЛ. Учествовала је на фестивалима БЕМУС и БЕЛЕФ у Београду, НОМУС у Новом Саду, Будва Град театар, Мокрањчеви дани, АФЕС у Македонији и фестивалу Охридско лето. Редован је учесник Међународне трибине композитора. Као стални сарадник Симфонијског оркестра РТС извела је значајна дела светске и домаће литературе, наступајући са познатим диригентима као и солистима и оперским звездама: Мосерат Кабаље, Кири Те Канава, Хозе Карерасом и Пласидом Домингом. Премијерно је изводила многа дела домаћих аутора, поготово за клавирски дуо. Ради на Факултету музичке уметности у Београду као редовни професор на Катедри за камерну музику. Аутор је и водитељ емисије Сусретања, Ноћног програма Иза виолинског кључа као и музички уредник Првог програма Радио Београда.

 

Loading...