Koncert soprana Radoslave Vorgić Žuržovan i pijaniste Dušana Toromana

19.09.2022., 20:00

Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Program:
Đovani Batista Pergolezi
Vidit suum dulcem natum

Volfgang Amadeus Mocart
Abendempfindung, K. 523

Đovani Batista Pergolezi
Cujus animam gementem

Franc Šubert
Gretchen am Spinnrade, D. 118

Franc List
Freundvoll und leidvoll, S. 280/2

Gustav Maler
Rheinlegendchen

Wer hat dies Liedlein erdacht?

Abloesung im Sommer

Scheiden und Meiden

Sergej Rahmanjinov
Ja ždu tebja …, op. 14/1

Dorotea Vejnović
Šta imamo od pčela

Svetozar Nešić
Fernweh

Aleksandra Vrebalov
Ljubav, arija Mileve Marić Ajnštajn iz opere Mileva

Biografije:
Radoslava Vorgić Žuržovan, sopran, je gostujući solista državne opere u Visbadenu, član Nove beogradske opere i bivši član Mladog ansambla Državne opere u Majncu. Diplomirala je na dva odseka Akademije umetnosti u Novom Sadu: na Odseku za solo pevanje u klasi dr Milice Stojadinović i Odseku za opštu muzičku pedagogiju. Master i koncert egzamen završila je na Univerzitetu Johanes Gutenberg u Majncu, na Visokoj školi za muziku u Majncu u klasi Klaudije Eder. Doktorske studije je završila prošle godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Eme Kirkbi, Debore Jork, Andreasa Šola, Predraga Goste, Marijane Mijanović, Eve Batori…
Ostvarila je brojne uloge, među kojima su Armida – Rinaldo G. F. Hendla, Anđelika – Orlando G. F. Hendla, Suzana – Figarova ženidba V. A. Mocarta, Aspazija – Mitridate, kralj Ponta V. A. Mocarta, Flaminija – Život na mesecu J. Hajdna, Lusija – Silovanje Lukrecije B. Britna, Avelj – Prvo ubistvo Kaina A. Skarlatija, Tankredi – Oslobođenje Jerusalima K. Palavićina. Ostvarila je uloge i u savremenim operama Lepa zemlja N. Ajhberga i Ana Nikol M. Turnejdža. Kao gostujući solista nastupa i u Teatru Bil i Soloturn (Švajcarska), Državnom teatru u Rudolštatu, u Operi i teatru Madlenijanum, kao i u Narodnom pozorištu u Beogradu.
Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Ibla Grand Prize i specijalna nagrada za izvođenje Hendlovog dela, nagrada Kamerne opere Rajnsberg, nagrade međunarodnih takmičenja u Nojštatu i baroknog takmičenja Tamiš u Sarbrukenu, nagrade takmičenja solo pevača u Rumi i Beogradu. Radoslava je ambasador i prva dama vitez fondacije Laza Kostić i član Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Dušan Toroman je rođen u Čačku, gde je počeo da uči klavir sa deset godina. Srednju muzičku školu završio je u Zemunu, u klasi Zlate Maleš. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Aleksandra Šandorova sa nagradom za najbolji diplomski ispit, nakon čega je specijalizirao interpretaciju klavirske literature 18. i 19. veka na originalnim instrumentima pri Akademiji Incontri con il Maestro u Imoli (klasa: Stefano Fiuci). Diplomirao je čembalo na Konzervatorijumu Đ. Rosini u Pezaru u klasi Marije Luize Baldasari, studirajući uporedo sa Emilijom Fadini. Usavršavao se na majstorskim kursevima Enrika Bajana, Otavija Dantonea, Serđa Ćomeija, Žorija Vinikura, Malkolma Bilsona, Lidije Bizjak i drugi. Pobednik je međunarodnih takmičenja Broadwood Harpsichord Competition (London), Tournoi International de Musique (Pariz) i Concorso Internazionale Wanda Landowska (Ruvo di Pulja). Kao solista i kamerni muzičar svirao je u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Rumuniji, Holandiji, Švajcarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Nastupao je sa ansamblima New Trinity Baroque i Arbor Dianae, Simfonijskim orkestrom RTS, Simfonijskim orkestrom Stanislav Binički i Gudačkim orkestrom Šlezinger kao solista svirajući koncerte Baha, Samartinija, Hajdna, Salijerija i Mocarta. Angažovan je kao korepetitor na katedri za solo pevanje Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, kao i pri Austrijskoj baroknoj akademiji, Beogradskoj baroknoj akademiji i Baroknom ateljeu Marijane Mijanović. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Loading...