Концерт виолончелисткиње Кристине Иванковић и пијанисткиње Ружице Гојковић

12.09.2022., 20:00

Концерт је део пројекта Музика домаћих композитора за виолончело и клавир који је подржао Сокој из Фонда за културна давања.

Програм:
Дeјан Деспић
Три медитације за виолончело и клавир, оп. 99
L’invitation au voyage
Beau soir
Apres un reve

Александар Вујић
Свита Из Источне Србије, за виолончело и клавир (избор)
Ларго (премијерно извођење)
Хоћеш ли ме (премијерно извођење)

Јеврејска свита за виолончело и клавир, оп. 30
Фантазија
Аве Мариа
Хад гад ја

Иван Бркљачић
…In one’s eye wink… за виолончело и клавир

 

Биографија:
Kристина Иванковић (Ваљево, 1987) је завршила основне студије виолончела на Академији уметности у Новом Саду, у класи Имре Калмана, и мастер студије на ФМУ у класи Дејана Божића. Добитница је стипендије Фонда за младе таленте, Министарства омладине и спорта, као један од хиљаду најбољих студента Србије на основним и  мастер студијама. Освајала је бројне награде на домаћим и интернационалним такмичењима и фестивалима. Издвајају се стипендије за Festival Јunger Künstle Bayoreuth у Немачкој, као једина виолончелисткиња из Србије и стипендија за летњи курс Internacional Menuhin Music Academy у Швајцарској. Остварила је запажене наступе у свим еминентним салама (Задужбина Илије M. Коларца, Етнографски музеј, СКЦ, Народна библиотека) у градовима широм земље, као и у иностранству (Италија, Немачка, Црна Гора, Босна и Херцеговина). Усавршавала се код светски познатих вилончелиста као што су Наил Браун, Јагоба Фанло, Луиз Хопкинс, Кристијан Бенда, Стефан Попов, Тобијас Стосиек и Гавриел Липкинд. Aктивно се бави извођачким и педагошким радом. Са пијанисткињом Ружицом Гојковић наступа од 2017. године. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Ружица Гојковић (Пријепоље, 1986) је основно музичко образовање стекла у Пријепољу, у класи Грете Шећеркадић Гановић, Данијеле Кљајић, и Миленка Бајића. Завршила је СМШ Мокрањац, у класи Марије Тасовац и Милице Васиљевић Бисенић. Дипломирала је на ФМУ у Београду у класи Маје Рајковић. Освојила је награде на републичким и међународним такмичењима у земљи. Наступа соло, у камерним саставима, и као клавирски сарадник. Наступала је у градовима широм Србије, као и у Минхену и Риму. Учествовала је на циклусима концерата Одабрани за одабране као и на фестивалима Piano City у Новом Саду и Piano Fest у Суботици. Свирала је на фестивалу Клара Шуман – жена испред свог времена. Усавршавала се на курсевима Александра Шандорова, Александра Сердара, Невене Поповић, Владимира Милошевића, Јурија Кота, Владимира Стојнића, Тами Каназаве и Јувала Адмонија. Члан је камерног састава Квадрема који је основан са циљем промовисања стваралаштва савремених српских композитора и који је награђен златном плакетом на музичком фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину. Члан је клавирског дуа Барабар са Јасмином Раковић. Оне су 2018. године освојиле трећу награду на Међународном такмичењу Chopin Roma у Италији. Активно наступа са флаутисткињама Јеленом Шаренац и Јасмином Живић као члан дуа али и у оквиру трија Fenix. Са виолончелисткињом Кристином Иванковић наступа од 2017. године. Oд 2019. је студенткиња докторских студија на ФМУ у Београду, одсек камерна музика. Ангажована је као професорка клавира у МШ Мокрањац од 2010. године.

Уз подршку:

 

 

 

Loading...