На мала врата #5
Колекција Октобарски салон

Јелица Радовановић и Дејан Анђелковић
Доплгенгер

Понедељак, 26. септембра 2022. у 15.00
Окупљање испред Ликовне галерије – Кнеза Михаила 6

*Разговор ће бити на енглеском језику

На привременој изложби у техничким и помоћним просторијама Културног центра Београда, уметници и студенти мастер програма Факултета ликовних уметности у Брну представиће два рада из Колекције Октобарски салон. Барбора Илич и Ристо Илич провели су два месеца у Београду у оквиру програма размене Техничког универзитета у Брну и плаћене стручне праксе. Истраживање и рад у оквиру КЦБ подразумевали су, између осталог, упознавање са Колекцијом Октобарски салон и ангажман на припреми промоције новог издања Октобарског салона.

Након увида у садржај Колекције и на основу индивидуалних интересовања, Барбора и Ристо су изабрали да изложе и представе рад Јелице Радовановић и Дејана Анђелковића Да нам живи, живи рад из 2012. године и такође рад дуа Доплгенгер који чине Исидора Илић и Бошко Простран под називом Неименовани фрагменти #2 из 2014. године. Радови ће на неколико сати бити изложени у техничким и помоћним просторијама КЦБ-а.

Барбора Илич и Ристо Илич студенти су у Видео атељеу Мартина Мазанца и Јана Шрáмка на Факултету ликовних уметности Техничког универзитета у Брну и чланови су кустоског тима галерије Цејла у Брну. Њихово породично порекло и интересовање за проблематику социо–економских питања у оквиру идеолошке деколонизације друштва их је довело до рефлексије њихових сопствених односа са Србијом. Њихови се радови обично баве диалогом између такозване “високе” културе савремене уметности и света такозваних “ниских” жанрова филма, музике или дизајна.

Изложбени формат под називом „На мала врата“ представља једну у низу активности у оквиру Колекције Октобарски салон. Подразумева избор једног уметничког рада из поменуте Колекције од стране различитих аутора, који бива привремено (на неколико сати) изложен у простору Културног центра Београда и/или у његовом непосредном окружењу.

Изложбу која траје тек пар сати прати и разговор о одабраном раду.

Програм се реализује уживо, а тема серијала мини изложби остаје отворена са идејом да позвани сарадници односно „једнодневни кустоси“ самостално направе избор и о истом приреде и текстуални запис који ће бити доступан са сајту Колекције Октобарски салон.

Програм осмислила Зорана Ђаковић Миннити, помоћница директора за програме у КЦБ-у.

Loading...