EkoKultura: serijal „IG LIVE“ razgovora

03.10.2022., 12:00

EkoKultura: serijal „IG LIVE“ razgovora

 

Epizoda broj 4: Da li i kako umetnički prostori i izložbe u Srbiji prepoznaju teme koje imaju ekološki značaj?

Gošća: Ana Simona Zelenović, istoričarka umetnosti i kustoskinja galerije Novembar

3. 10. u 12.00 na Instagram profilima Kulturnog centra Beograd i F.fm Platforma

 

Eko Kultura IG LIVE je format intervjua namenjenih za društvene mreže, nastao u saradnji Kulturnog centra Beograda i F.fm platforme. Fokusira se na ekološko-umetničke prakse u cilju postizanja kontinuiteta u razgovoru o brojnim ekološkim problemima i tome kako umetnost može da doprinese njihovom rešavanju.

Umetnost i priroda su oduvek pronalazile načine da se ukrste. To ukrštanje primećujemo kroz istoriju: ono je ruralno i istorijsko za klasiciste, grandiozno i divlje za romantičare, ili nežno i poetsko za impresioniste. Međutim, tek kasnije umetnici i umetnice postaju svesni krhkosti okoline i prestaju da je doživljavaju kao izvor inspiracije, već kao mesto akcije. Sa rastućim ekološkim problemima i pod pretnjom klimatske krize, ove teme postaju polja umetničkih edukativnih i političkih bitaka, pa se samim tim sve češće prikazuju izvan čistog estetizma.

Danas, u 21. veku, ekološka umetnost je, čini se, svuda. Ali to nije nužno dobra stvar. Posebno ne u trenutku kada nekontrolisana proizvodnja i upadljiva potrošnja pogoršavaju celu ekološku situaicju. Još 2007, kustoskinja sa sedištem u Čikagu i rana pobornica ekološke umetnosti, Stefani Smit upozorila je da bi preobilje površnih ekoloških izložbi moglo da služi da umiri svest posetiocima i poboljša imidž galerijama i muzejima, ali ništa više od toga. Ako održivost ili klimatske promene postanu umetnički trend du jour, rizikujemo da obezbedimo palijativ za sebe i svoju publiku, a da ne doprinesemo mnogo umetničkoj produkciji, nijansiranoj debati ili trajnim društvenim promenama.

U ovoj epizodi EkoKulture preispitivaćemo ove teme, ali i osvrnuti se na vezu ekologije i umetnosti kod nas – koliko je zastupljena i na šta se fokusira, te kako umetnički prostori, kustosi i dobro postavljene izložbe mogu da zaista doprinesu širenju svesti, a ne samo da učestvuju u jačanju trendova.

 

Autorka i voditeljka EkoKultura razgovora je Dunja Jovanović, specijalistkinja za komunikacije, direktorka F.fm platforme i autorka i voditeljka jednog od najpopularnijih domaćih podkasta – F.fm podcast.

Realizacija programske celine „EkoKultura – ekološko-umetničke prakse“ u okviru tematskog segmenta prostori zajedništva koji je KCB pokrenuo 2021. godine (sa idejom o promišljanju mogućosti kolektivnog delovanja danas i preispitivanja sopstvene uloge institucije u društvu).

Loading...