ЕкоКултура: серијал „IG LIVE“ разговора

03.10.2022., 12:00

ЕкоКултура: серијал „IG LIVE“ разговора

 

Епизода број 4: Да ли и како уметнички простори и изложбе у Србији препознају теме које имају еколошки значај?

Гошћа: Ана Симона Зеленовић, историчарка уметности и кустоскиња галерије Новембар

3. 10. у 12.00 на Инстаграм профилима Културног центра Београд и Ф.фм Платформа

 

Еко Култура IG LIVE је формат интервјуа намењених за друштвене мреже, настао у сарадњи Културног центра Београда и Ф.фм платформе. Фокусира се на еколошко-уметничке праксе у циљу постизања континуитета у разговору о бројним еколошким проблемима и томе како уметност може да допринесе њиховом решавању.

Уметност и природа су одувек проналазиле начине да се укрсте. То укрштање примећујемо кроз историју: оно је рурално и историјско за класицисте, грандиозно и дивље за романтичаре, или нежно и поетско за импресионисте. Међутим, тек касније уметници и уметнице постају свесни крхкости околине и престају да је доживљавају као извор инспирације, већ као место акције. Са растућим еколошким проблемима и под претњом климатске кризе, ове теме постају поља уметничких едукативних и политичких битака, па се самим тим све чешће приказују изван чистог естетизма.

Данас, у 21. веку, еколошка уметност је, чини се, свуда. Али то није нужно добра ствар. Посебно не у тренутку када неконтролисана производња и упадљива потрошња погоршавају целу еколошку ситуаицју. Још 2007, кустоскиња са седиштем у Чикагу и рана поборница еколошке уметности, Стефани Смит упозорила је да би преобиље површних еколошких изложби могло да служи да умири свест посетиоцима и побољша имиџ галеријама и музејима, али ништа више од тога. Ако одрживост или климатске промене постану уметнички тренд ду јоур, ризикујемо да обезбедимо палијатив за себе и своју публику, а да не допринесемо много уметничкој продукцији, нијансираној дебати или трајним друштвеним променама.

У овој епизоди ЕкоКултуре преиспитиваћемо ове теме, али и осврнути се на везу екологије и уметности код нас – колико је заступљена и на шта се фокусира, те како уметнички простори, кустоси и добро постављене изложбе могу да заиста допринесу ширењу свести, а не само да учествују у јачању трендова.

 

Ауторка и водитељка ЕкоКултура разговора је Дуња Јовановић, специјалисткиња за комуникације, директорка Ф.фм платформе и ауторка и водитељка једног од најпопуларнијих домаћих подкаста – F.fm podcast.

Реализација програмске целине „ЕкоКултура – еколошко-уметничке праксе“ у оквиру тематског сегмента простори заједништва који је КЦБ покренуо 2021. године (са идејом о промишљању могућости колективног деловања данас и преиспитивања сопствене улоге институције у друштву).

Loading...