HITOVI BELDOCS-a! / 29. oktobar – 1. novembar 2022.

29.10.2022-01.11.2022, 20:00

HITOVI BELDOCS-a!
29. oktobar – 1. novembar 2022.


Dvorana Kulturnog centra Beograda
Kolarčeva 6

Program Hitovi BELDOCS-a! predstavlja jedinstvenu priliku da se pogledaju najtraženiji dokumentarci sa 15. po redu izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS. Hrabri filmovi domaćih autora, nagrađeni naslovi i drugi fascinantni primeri recentne svetske dokumentaristike biće na repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda od 29. oktobra do 2. novembra 2022.

Cena ulaznice je 350 RSD.


I ove jeseni hitove Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks možete pogledati u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Tokom četiri dana biće prikazano 11 filmova

Subota, 29.10.

→ 20:00  
BEZ 63’
Srbija, 2022.
Režija: Luka Papić
Nakon što je dobio otkaz, Aleksandar, autsajder i slikar iz Beograda gubi psa i sada je u potrazi za njim. Zajedno sa svojim čudnim prijateljima, on nas vodi na putovanje kroz svoju viziju Srbije i njen društveni, politički i emotivni kontekst. Lutajući ovim fragmentima i Aleksandar i Srbija traže svoj identitet.

 

Nedelja 30.10.

→ 18.00  
PROLEĆE 13’
Srbija, 2021.
Režija: Viktor Horvat
Proleće je priča o nekoliko korisnika staračkog doma “Nanini Konaci” u Zrenjaninu, koji se ponašaju i žive na drugačiji način od ostalih korisnika tog istog doma. Oni odbijaju da se pomire sa svojim godinama i sa stereotipnim “načinom života” koji je rezervisan za korisnike staračkog doma.

PEJZAŽI PANONSKE PAPRATI 60’
Srbija, 2022.
Režija: Marko Cvejić
Panonskog nestalo je mora, ostala su kukuruzna polja. Ljudi izdaleka došli su u polja i visoko podigli svoje barjake, da pokažu put braći izdaleka koja su krenula u obećan svet. Pejzaži večernjeg neba nad ravnicom oslikavaju unutrašnje pejzaže nepreglednih pustara, usamljenih ljudi, ukroćene zemlje, mirnih reka, zajedničkog suživota.

→ 20.00  
F@CK THIS JOB 104’
Nemačka, Velika Britanija, 2021.
Režija: Vera Krichevskaya
Ubrzani utisak turbulentnog uspona i pada ruskog TV kanala Doyhd. Film nas vodi kroz priču o Nataši, njegovoj osnivačici, i kako država svake godine sve više zavrće šrafove na njoj. Postavlja se pitanje: šta da radi sa uspešnim TV kanalom sad kada dovodi u opasnost živote svog osoblja?

 

Ponedeljak, 31.10.

→ 18.00   
PODIGNI LESTVICU 70’
Island, Finska, 2021.
Režija: Guðjón Ragnarsson
Ženski košarkaški tim želi da razbije kulturne barijere. Njihov program treninga je intenzivan i kontroverzan, a vodi ih prekvalifikovan i neobičan trener koji konstantno podiže letvicu. Tim postiže izvrsne rezultate, a devojke postaju jake, samostalne i spremne da promene svet. Ali da li je svet spreman za njih?

→ 20.00
PRILAGOĐENI 19’
Srbija, 2021.
Režija: Dejan Petrović
Jedinstveno sklonište za pse u Evropi je mesto gde se dovode psi lutalice koji se svakodnevno hvataju na periferiji grada. Prikazujući proces dresure ovih pasa, film Prilagođeni uspostavlja paralelu između skloništa za pse i društva kako bi se preispitale hijerarhije moći, kao i relativnost svakog autoriteta koji sredstvima nagrade i kazne postiže poslušnost.

NAPOLJU 69’
Ukrajina, Danska, Holandija, 2022
Režija: Olha Zhurba
Tokom revolucije 2014. u Ukrajini, 13-godišnji ulični dečak Roma brzo postaje poznato lice i maskota revolucije. Ali iza maskirne uniforme, sunčanih naočara i neustrašivosti krije se usamljeni dečak iz sirotišta koji pet godina kasnije puni 18 godina i iznenada se opet vraća na ulicu bez ičega u džepu osim upaljača i noža. Hoće li konačno povratiti kontrolu nad svojim životom?

 

Utorak, 01.11.

→ 18.00  
JABUKA I DVE TRESNJE 12’
Srbija, 2022.
Režija: Mina Petrović
Katka je mlada vajarka iz Košica. Baveći se pitanjem položaja umetnica u Slovačkoj, ona dolazi do sopstvene istine, transformišući svoja bolna i traumatična iskustva iz prošlosti u skulpture.

POZNI AVGUST 47’
Italija, 2021.
Režija: Federico Cammarata, Filippo Foscarini
Sicilija, 2020. U selu zaboravljenom i od boga, iznenadna promena vremena konačno označava kraj zagušljivog leta. Gomila konja stoji prekrivena senkama. Grad gori. Na pragu ruinirane kuće, usamljeni mladi pastir čuje vest o novorođenoj ćerki. Krajem avgusta roni u pejzaže izranjavanog ostrva.

→ 20.00  
MAMA, ZAŠTO OVDE? 13’
Mađarska, Portugalija, Belgija, 2021.
Režija: Neema Ngelime
Posle 12 godina čekanja, Somalijke Anab i njena ćerka Naima postale su konačno Mađarice. Uprkos ovoj pobedi, pitanja o pripadnosti i gde, šta je dom nikada ih ne napuštaju.

MUZEJ REVOLUCIJE 91’
Srbija, Hrvatska, Češka, 2021.
Režija: Srđan Keča
“Vetar se u noći podigao i odneo nam planove”, glasi poslovica u uvodnim rečima Muzeja revolucije. Reči su referenca na plan iz 1961. da se u Beogradu izgradi veliki muzej kao omaž socijalističkoj Jugoslaviji, koji nikada nije prošao dalje od izgradnje podruma. Zapuštena zgrada sada priča sasvim drugačiju priču od one zamišljene pre 60 godina.


 

Loading...