Koncert dua „Leokampi“

31.10.2022., 20:00

Duo Leokampi čine flautistkinja Ana Nikolić i pijanistkinja Ružica Stamenković. One će izvesti kompozicije Baha, Šumana, Debisija i Jevtića. 

Program:
Klod Debisi
Prelid za popodne jednog fauna

Johan Sebastijan Bah
Sonata za flautu i klavir u Es–duru, BVW 1031
Allegro
Siciliano
Allegro  

Robert Šuman
Tri romanse, op. 94
Nicht schnell
Einfach, innig
Nicht schnell

Ivan Jevtić
Sonata za flautu i klavir
Introduzione –  Allegro giusto
Adagio – Attacca – Vivo

Biografije:
Ana Nikolić (Beograd, 1998) je završila master akademske studije flaute i master akademske studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Studira i grčki jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu. Osvojila je brojne nagrade na domađim i međunarodnim takmičenjima, a izdvajaju se laureat Republičkog takmičenja i prve nagrade na Republičkom takmičenju, Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko i Međunarodnim susretima flautista Tahir Kulenović. Nastupala je na koncertima širom zemlje i u inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Španija, Kina, Bosna i Hercegovina), kao solista, i kao član kamernih ansambala sa kojima je takođe osvajala nagrade (laureat Međunarodnog takmičenja ULJUS, Međunarodno takmičenje Medici, takmičenje ReConstruction, Republičko takmičenje i Međunarodno takmičenje Davorin Jenko). Pohađala je majstorske kurseve u zemlji i inostranstvu kod eminentnih profesora, kao što su Pjer-Iv Arto, Džasmin Čoi, Trevor Vaj, Peter-Lukas Graf, Diter Fluri, Filip Alan-Dipre (barokna flauta), Gaspar Hojos, Dejan Gavrić i Vinsent Lukas. Član je Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO, sa kojom u okviru projekta Kreativne EvropeOpera: Past, Present, Perfect! – učestvuje u promovisanju muzike opere i teatra. Stipendista je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Fonda za mlade talente Dositeja.

Ružica Stamenković (Beograd, 1999) je započela obrazovanje u Parizu, da bi po povratku u Srbiju upisala OMŠ Josip Slavenski. Tokom srednje škole je, zahvaljujući Nataliji Tipsarević razvila ljubav prema kamernom muziciranju. U sklopu razmene đaka MŠ Josip Slavenski i Muzičke škole u Zolingenu nastupila je u Nemačkoj u raznim kamernim sastavima, izvodeći dela domaćih kompozitora.
Osvojila je brojne prve i druge nagrade na takmičenjima, kao solista i kao kamerni izvođač. Srednju školu je završila u klasi Goare Lazić. Završila je osnovne akademske studije na Odseku za klavir na FMU u Beogradu u klasi Nenada Radića. Trenutno je na master studijama za klavir, a uporedo je završila master iz kamerne muzike, kod Dejana Subotića.
Na fakultetu je pohađala kurs Pijanista u operi kod Milice Ilić, gde je stekla dragoceno znanje o ulozi pijaniste u pripremi operskog dela. Od tada sarađuje sa pevačima na prijemnim ispitima, majstorskim radionicama i koncertima, u zemlji i inostranstvu. Nastupa u okviru ciklusa izložbi posvećenih piscu Vladanu Desnici gde zajedno sa još četiri izvođača izvodi muzička dela pisca.

Loading...