Koncert flautistkinje Marije Pilipović

31.10.2022., 21:00

Marija Pilipović je student završne godine doktorskih studija na Univerzitetu u Novom Sadu. Ovom prilikom predstaviće deo svog doktorskog projekta. Na koncertu će kao gost nastupiti pijanista Dejan Janković.

Program:
Oliver Nasen
Maske

Dženis Misurel Mičel
Profaninig the Sacred II

Karlhajnc Štokhauzen
In Freundschaft

Ijan Klark
Hatching Aliens, za flautu i klavir
 

Biografije:
Marija Pilipović, osnovne i magistarske studije završila je u Banjoj Luci, u klasi prof. Laure Levai-Aksin. Održala je solističke koncerte širom BiH, Srbije, Hrvatske, Italije i Slovenije. Kao član različitih kamernih ansambala (Banjalučki barokni ansambl, Banjalučki trio, Ansambl Flutete) ostvarila je brojne nastupe na festivalima u Francuskoj (FIMU), Rusiji, Srbiji (Festival kamerne muzike Convivioum, Kragujevac, Mokranjčevi dani, Mokranjčevi sledbenici, Negotin, Mermer i zvuci, Aranđelovac, Festival savremene muzike, Novi Sad) i Bosni i Hercegovini (Sarajevska zima, Sarajevo, Dani Vlade S. Miloševića, Banja Luka) i brojnim drugima. Godine 2019. godine snimila je samostalni komapkt disk sa kompozicijama koje su pisane i izvedene povodom učešća u projektu Foruma slavenskih kultura.
Od 2014.godine je zaposlena na Akademiji umetnosti u Banjoj Luci na Katedri za kamernu muziku, u zvanju višeg asistenta.
Trenutno je student treće godine doktorskih studija – odsek flauta na Univerzitetu u Novom Sadu.

Dejan Janković, vanredni profesor na Katedri za klavir, harmoniku i gitaru na Akademiji umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Studirao je u klasi prof. Nevene Popović, a doktorske studije klavira je završio na FMU u Beogradu u klasi prof. dr um. Vladimira Cvijića. Dobitnik je brojnih nagrada na internacionalnim muzičkim takmičenjima u Rimu, Torinu, Beogradu, Val Tidoneu… Održao je oko četrdeset solističkih koncerata i isto toliko kamernih resitala, i ostvario brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Francuskoj i Španiji. Svirao je više puta kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti u Banjoj Luci, te sa Banjalučkom filharmonijom i Niškim simfonijskim orkestrom. Učestvovao je na mnogim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

 

Loading...