OTKAZANO – Koncert pijanistkinje Aleksandre Radenković

03.10.2022., 20:00

Koncert se otkazuje zbog bolesti umetnice.
Pijanistkinja Aleksandra Radenković je redovni profesor na Katedri za klavir za predmet Klavirska muzika na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Beogradskoj publici će se predstaviti delima domaćih autora Dejana Despića, Vasilija Mokranjca, Milana Mihajlovića, Isidore Žebeljan, Stanka Simića i Ognjena Bogdanovića.

Program:
Dejan Despić
Nokturno, op. 5

Vasilije Mokranjac
Odjeci

Milan Mihajlović
Tri prelida
Andante sostenuto
Non lento
Allegro

Isidora Žebeljan 
Il Circo

Umbra

Stanko Simić
Meditacije
Lento,quasi cantato
Delicamente
Grave
Comodo
Con dolcezza

Ognjen Bogdanović
Memorabilija

Biografija:
Aleksandra Radenković (Kragujevac, 1963) je završila osnovnu i srednju muzičku školu u Kragujevcu, u klasi Valerija Sigaljeviča i Jokut Mihailović. Klavirski odsek na FMU u Beogradu je upisala 1980. godine. Studirala je u klasi Zore Mihailović i Igora Laska. Magistarske studije je završila u klasi Arba Valdme. Dobitnik je nagrade Univerziteta umetnosti u Beogradu za najboljeg studenta klavirskog odseka (1983, 1984), kao i specijalnog priznanja FMU iz Fonda Emil Hajek za najperspektivnijeg mladog pijanistu.
Tokom školovanja je redovno osvajala nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima. Laureat je Republičkog takmičenja studenata klavira (1982) i dobitnik prve nagrade na Takmičenju iz solfeđa u Ljubljani.
Prvi solistički koncert je održala u svojoj petnaestoj godini. Kao solista i dalje intenzivno koncertira u svim referentnim salama Srbije i regiona. Snimala je za Radio Beograd, Radio Zagreb i u dva navrata nastupila sa Beogradskom filharmonijom. Paralelno sa solističkim, neguje i kamerno muziciranje u klavirskom duu i sa solo pevačima
Pedagošku delatnost je započela 1984. godine kao profesor klavira u MŠ dr Miloje Milojević u Kragujevcu. Njeni učenici su uspešno nastavili svoje školovanje na muzičkim akademijama u zemlji i inostranstvu. Od 1999. godine je angažovana kao stručni saradnik za klavir na Nastavnom odeljenju FMU iz Beograda u Kragujevcu. Sada je redovni profesor na Katedri za klavir za predmet Klavirska muzika na FILUM-u u Kragujevcu. Na istoj katedri predaje i predmet Umetnost izvođaštva, tako da je svoje umetničko angažovanje proširila i na stručno-publicističku delatnost.

Loading...