Концерт виолинисткиње Ање Оваскаинен и пијанисте Укија Оваскаинена

24.10.2022., 20:00

Ања Оваскаинен студира виолину на Факултету музичке уметности у Београду у класи Роберта Лакатоша. Имали смо прилику да је слушамо у Галерији Артгет на концертима Итерпретативног студија виолине Дејана Михајловића, а сада ће се нашој публици представити солистичким концертом и захтевним програмом који укључује дела Паганинија, Прокофјева и Брамса.

Јохан Себастијан Бах
Соната за соло виолину бр.2 у а–молу, BWV 1003 (избор)
Grave
Fuga

Николо Паганини
Каприс, оп.1 бр. 2
Каприс, оп.1 бр. 23

Сергеј Прокофјев
Соната за соло виолину у Де–дуру, оп.115
Moderato
Tema sa varijacijama; Andante dolce
Con Brio; Allegro precipitato

Јоханес Брамс
Соната за клавир и виолину бр. 3 у де–молу, оп.108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentiment
Presto agitato

Биографије:
Ања Оваскаинен (Београд, 2004) ја завршила Основну и СМШ др Војислав Вучковић у класи Биљане Стевановић. Од ове године је студент Факултета музичке уметности у класи Роберта Лакатоша.
Добитница је првих награда на Моцарт такмичењу у Квинто Вићентину, Републичким такмичењима, Стрингфесту у Сремској Митровици, Тартини такмичењу у Словенији, меморијалу Душан Протић, као и треће награде на Лондонском такмичењу класичне музике.
Сарађивала је са еминентним професорима и уметницима: Зораном Миленковићем, Дејаном Михаиловићем, Немањом Радуловићем, Стефаном Миленковићем, Робертом Лакатошем, Весном Станковић, Емилиом Перцаном, Савељи Шалманом, Магдаленом Шчепановском, Данијелом Роуландом, Драгутином Младеновићем, Марком Серином, Аном Тифу, Павелом Долежалом, Татјаном Рижковом Дудоновом, Аном Лебедински, Татјаном Симоновић…
Као солиста и члан камерног састава је била део фестивала АртЛинк. Године 2018. је свирала концерте посвећене музици А. Вивалдија са камерним саставом Вива Вивалди у Риму. Била је члан оркестра за младе Styriarte под палицом Андреса Ороско Естраде и Меи Ан Чен.
Ања је ученица првог разреда соло певања СМШ Др. Војислав Вучковић у класи Маје Ђокић и већ је добитница неколико првих награда на такмичењима у Србији.

Уки Оваскаинен је лауреат, добитник специјалне награде Contemporanea и награде публике на такмичењу Premio Jaen у Шпанији. Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку Високе школе за музику и сценске уметности у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Радио је са истакнутим уметницима и педагозима као што су Пнина Салцман, Андраш Шиф, Емануел Красовски, Чарлс Розен, Јали Вагман и Фу Цонг. Наступа као солиста и камерни музичар у Србији и широм Европе, између осталог на фестивалима као што су: Савремени ликови пијанизма Мариинског тетра, Hagen Open, Међународни фестивал музике у Бургосу, Дијабели лето у Мацеу, Концерти у дворцу Вајлбург, Златни дани Копенхагена, Међународна недеља пијанизма у Еспоу. Извео је на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену јединствену серију од 8 реситала са различитим програмом у току само 11 дана. Свирао је, између осталог, као солиста са симфонијским оркестром Маринског театра у Санкт Петербургу и Филхармонијом Копенхагена у Великој сали Тиволија, наступао је у Концертхаусу у Бечу, на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра, радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалу, свирао клавирске деонице на концертима професионалних оркестара у Данској и Србији, радио са професионалним хоровима. Са чувеним финским хором Тапиола (као члан и пијаниста) наступао је на преко 200 концерата, на четири континента. Активан је и као уметнички организатор турнеје камерне музике у Данској која носи његово име. Такође, снимио је улогу корепетитора балета Киров у филму Рејфа Фајнса Бела врана. Ангажован је као официјелни клавирски сарадник на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Своје педагошко деловање проширује радом са ансамблима са и без клавира, као и са гудачким оркестром, у оквиру организације АртЛинк. Ангажован је у настави на Факултету музичке уметности у Београду као самостални уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте. Редовно наступа са еминентним српским и иностраним инструменталистима – виолинистима, виолистима, виолончелистима, контрабасистима, флаутистима, пиколофлаутистима, обоистима, кларинетистима, саксофонистима, фаготистима, хорнистима, трубачима и тромбонистима, као и певачима.

Loading...