Koncert violinistkinje Anje Ovaskainen i pijaniste Ukija Ovaskainena

24.10.2022., 20:00

Anja Ovaskainen studira violinu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Roberta Lakatoša. Imali smo priliku da je slušamo u Galeriji Artget na koncertima Iterpretativnog studija violine Dejana Mihajlovića, a sada će se našoj publici predstaviti solističkim koncertom i zahtevnim programom koji uključuje dela Paganinija, Prokofjeva i Bramsa.

Johan Sebastijan Bah
Sonata za solo violinu br.2 u a–molu, BWV 1003 (izbor)
Grave
Fuga

Nikolo Paganini
Kapris, op.1 br. 2
Kapris, op.1 br. 23

Sergej Prokofjev
Sonata za solo violinu u De–duru, op.115
Moderato
Tema sa varijacijama; Andante dolce
Con Brio; Allegro precipitato

Johanes Brams
Sonata za klavir i violinu br. 3 u de–molu, op.108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentiment
Presto agitato

Biografije:
Anja Ovaskainen (Beograd, 2004) ja završila Osnovnu i SMŠ dr Vojislav Vučković u klasi Biljane Stevanović. Od ove godine je student Fakulteta muzičke umetnosti u klasi Roberta Lakatoša.
Dobitnica je prvih nagrada na Mocart takmičenju u Kvinto Vićentinu, Republičkim takmičenjima, Stringfestu u Sremskoj Mitrovici, Tartini takmičenju u Sloveniji, memorijalu Dušan Protić, kao i treće nagrade na Londonskom takmičenju klasične muzike.
Sarađivala je sa eminentnim profesorima i umetnicima: Zoranom Milenkovićem, Dejanom Mihailovićem, Nemanjom Radulovićem, Stefanom Milenkovićem, Robertom Lakatošem, Vesnom Stanković, Emiliom Percanom, Savelji Šalmanom, Magdalenom Ščepanovskom, Danijelom Roulandom, Dragutinom Mladenovićem, Markom Serinom, Anom Tifu, Pavelom Doležalom, Tatjanom Rižkovom Dudonovom, Anom Lebedinski, Tatjanom Simonović…
Kao solista i član kamernog sastava je bila deo festivala ArtLink. Godine 2018. je svirala koncerte posvećene muzici A. Vivaldija sa kamernim sastavom Viva Vivaldi u Rimu. Bila je član orkestra za mlade Styriarte pod palicom Andresa Orosko Estrade i Mei An Čen.
Anja je učenica prvog razreda solo pevanja SMŠ Dr. Vojislav Vučković u klasi Maje Đokić i već je dobitnica nekoliko prvih nagrada na takmičenjima u Srbiji.

Uki Ovaskainen je laureat, dobitnik specijalne nagrade Contemporanea i nagrade publike na takmičenju Premio Jaen u Španiji. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku Visoke škole za muziku i scenske umetnosti u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima kao što su Pnina Salcman, Andraš Šif, Emanuel Krasovski, Čarls Rozen, Jali Vagman i Fu Cong. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope, između ostalog na festivalima kao što su: Savremeni likovi pijanizma Mariinskog tetra, Hagen Open, Međunarodni festival muzike u Burgosu, Dijabeli leto u Maceu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, Zlatni dani Kopenhagena, Međunarodna nedelja pijanizma u Espou. Izveo je na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu jedinstvenu seriju od 8 resitala sa različitim programom u toku samo 11 dana. Svirao je, između ostalog, kao solista sa simfonijskim orkestrom Marinskog teatra u Sankt Peterburgu i Filharmonijom Kopenhagena u Velikoj sali Tivolija, nastupao je u Koncerthausu u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra, radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugalu, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i Srbiji, radio sa profesionalnim horovima. Sa čuvenim finskim horom Tapiola (kao član i pijanista) nastupao je na preko 200 koncerata, na četiri kontinenta. Aktivan je i kao umetnički organizator turneje kamerne muzike u Danskoj koja nosi njegovo ime. Takođe, snimio je ulogu korepetitora baleta Kirov u filmu Rejfa Fajnsa Bela vrana. Angažovan je kao oficijelni klavirski saradnik na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu. Svoje pedagoško delovanje proširuje radom sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom, u okviru organizacije ArtLink. Angažovan je u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente. Redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim instrumentalistima – violinistima, violistima, violončelistima, kontrabasistima, flautistima, pikoloflautistima, oboistima, klarinetistima, saksofonistima, fagotistima, hornistima, trubačima i trombonistima, kao i pevačima.

Loading...