Концерт виолисткиње и харфисткиње Љубице Секулић и пијанисте Драгомира Братића

03.10.2022., 21:00

Љубица Секулић је дипломирала харфу и виолу на ФМУ у Београду, а мастер студије виоле је завршила на Универзитету за позориште и музику у Гетеборгу. На концерту ће се представити свирајући оба инструмента, заједно са пијанистом Драгомиром Братићем. На програму су дела Вере Миланковић, Хаселманса и Роте.

Програм:
Вера Миланковић
Музичка мапа Србије за харфу
Ој, ђевојко, јагње младо (Бјело поље)
У башти зумбул цвета (Ниш)
Недо, Недо, бела Недо (Призрен)

Алфонс Хаселманс
Мали валцер за харфу

Извор, oп. 44 за харфу

Вера Миланковић
Ноктурно за виолу

Нино Рота
Соната за виолу и клавир бр. 1 у Це–дуру
Allegro scorrevole
Andante sostenuto
Allegro scorrevole

Интермецо за виолу и клавир

Биографије:
Харфисткиња и виолисткиња Љубица Секулић (Београд, 1982) је дипломирала харфу у класи Љиљане Несторовске и виолу у класи Дејана Млађеновића на ФМУ у Београду. Мастер студије виоле је завршила на Универзитету за позориште и музику у Гетеборгу (Шведска), у класи Бјорна Сјогрена. Добитник је награда и стипендија из фондација Anders Sandrews Stiftelse, Kungliga Musikaliska и Rotary International Student House.
Неколико домаћих и страних композитора (Вера Миланковић, Драгана Јовановић, Светислав Божић и Реи Мунаката) инспирисала је да компонују за харфу соло или различите врсте камерних састава. Наступила је као солиста на харфи уз пратњу Сарајевске филхармоније на свечаном отварању фестивала Башчаршијске ноћи (2012). Године 2014. је одржала целовечерњи концерт као харфисткиња на фестивалу Модоарс у Скопљу. Наступала је на фестивалу Ерик Сати у Паризу, са реномираним солистима као што су сопран Миомира Витас и пијаниста Константин Богино. Као харфисткиња је свирала са Стокхолским академским оркестром, а као виолисткиња је извела Концерт за виолу К. Ф. Целтера са камерним оркестром Арте у граду Труса (Шведска). Као виолисткиња је наступала и у Вашингтону. Већ неколико година наступа на концертима који се одржавају поводом дана жена у Стоколму где се свесрдно труди да пропагира стваралаштво српских композиторки.

Драгомир Братић је дипломирао на Катедри за клавир и магистрирао на Катедри за камерну музику (клавирски дуо) на ФМУ у Београду у класама Нинослава Живковића и Зорице Ћетковић. Усавршавао се на мајсторским курсевима Арба Валдме, Игора Ласка, Павела Нерсесјана и Наталије Трул. Професор је клавира у МШ Даворин Јенко у Београду. Члан је Удружења музичких уметника Србије. Био је директор Републичког такмичења ученика музичких и балетских школа Србије (2011–2020). Председник је клавирске секције Београда. Одржао је бројна предавања и семинаре широм Европе.
По оригиналности приступа раду са децом спада у ред најталентованијих клавирских педагога. Добитник је признања за педагошки рад у земљи и иностранству. Његови ученици су освојили више стотина награда на такмичењима у земљи и у иностранству. На позив Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања учествовао је у изради нових планова наставе и учења за основну и средњу школу за главни предмет клавир. Аутор је уџбеника Музичка култура за први разред основне школе у издању БИГЗ-а. Члан је жирија на међународним такмичењима у земљи и иностранству. По избору издавачке куће Клет је сврстан у Лексикону 1000 најуспешнијих српских стваралаца у предуниверзитетском образовању. Интензивно концертира у клавирском дуу са Маријом Гођевац са којом је освојио прве награде на такмичењима у Бечу, Будимпешти и Москви. Званични је клавирски сарадник дечјег хора РТС Колибри.
Члан је секторског већа за уметност и хуманистичке науке при Агенцији за национални оквир квалификација.

Loading...