59. Oktobarski salon: POZIV ZA UČEŠĆE U PARTICIPATIVNOM KONCERTU umetnika Antonia Grgića

22.10.2022., 12:00-20:00

Poziv za javnost za učešće u participativnom koncertu Antonia Grgića povodom predstojećeg 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala).

Plato ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kralja Milana 50 (preko puta Paviljona na Cvetnom trgu)
SUBOTA, 22. OKTOBAR 2022. od 13.00 do 14.00
Antonio Grgić

Spomenici pevaju
participativni koncert kod spomenika Ranjenik vajara Vanje Radauša (1906–1975)

Pozivamo Vas da učestvujete u participativnom koncertu u sklopu umetničkog projekta Spomenici sviraju umetnika Antonia Grgića. Koncert će se održati na platou ispred ulaza u Jugoslovensko dramsko pozorište na spomeniku Ranjenik Vanje Radauša.

Molimo sve zainteresovane da se jave na mejl olga.masic@kcb.org.rs

Spomenici proizlaze iz duboke potrebe čovjeka za komunikacijom sa ostalim ljudima, ali i sa onima koji su živjeli prije njega, kao i onima koji će doći poslije njega. Muzika je jedna vrsta komunikacije, možda i najuniverzalnija jer joj ne treba prevodilac kao sa riječima i jezicima. Spomenici i ceremonijali vezani uz njih su od početka ljudske kulture bili povezani uz glazbu. „Spomenici sviraju“ je projekt kojim se organiziraju participativni koncerti u javnim prostorima gradova na području bivše Jugoslavije. Kao instrument se koriste socrealistički spomenici posvećenim socijalističkoj revoluciji i NOB-u. Ovim koncertima spomenike istovremeno pretvaramo u glazbeni instrument, u glazbenika, ali i u scenografiju koncerta.

Način na koji participativni koncer funkcionira je da se odabrani spomenik ozvuči mikrofonima, te se javnim pozivom omogućuje zainteresiranim dobrovoljcima da na koncertu sudjeluju uz unaprijed pripremljene udaraljke, koristeći spomenik kao instrument.

Naime, budući da su spomenici iz tog razdoblja većinom izrađeni od bronce s praznom unutrašnjošću, đeluju kao izvrsni i jedinstveni instrumenti visoke kvalitete zvuka. Zvuk se prenosi iz mikrofona u višekanalnu miksetu, kojom se moderiraraju zvukovi, tako da dobijemo svojevrsnu eksperimentalnu kompoziciju trajanja oko 1 sat.

Kompozicija koja se izvodi tijekom izvedbe participativna je i komponirana je uz sudjelovanje svih zainteresiranih strana, te će uvijek biti jedinstven i neponovljiv događaj u javnom prostoru.

Biografija:
Antonio Grgić diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a  trenutno je na doktorskim studijama Instituta za teoriju arhitekture, istorije umetnosti i studija kulture u Gracu. U arhitektonskom i umetničkom delovanju koristi urbani prostor kao osnovni medij. Njegov glavni interes su prostorne instalacije i intervencije koje propituju preklapanje političkih, ideoloških, antropoloških i psiholoških fenomena u urbanom okruženju.

Loading...