59. Октобарски салон: ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ У ПАРТИЦИПАТИВНОМ КОНЦЕРТУ уметника Антониа Гргића

22.10.2022., 12:00-20:00

Позив за јавност за учешће у партиципативном концерту Антониа Гргића поводом предстојећег 59. Октобарског салона (Београдског бијенала).

Плато испред Југословенског драмског позоришта, Краља Милана 50 (преко пута Павиљона на Цветном тргу)
СУБОТА, 22. ОКТОБАР 2022. од 13.00 до 14.00
Антонио Гргић

Споменици певају
партиципативни концерт код споменика Рањеник вајара Вање Радауша (1906–1975)

Позивамо Вас да учествујете у партиципативном концерту у склопу уметничког пројекта Споменици свирају уметника Антониа Гргића. Концерт ће се одржати на платоу испред улаза у Југословенско драмско позориште на споменику Рањеник Вање Радауша.

Молимо све заинтересоване да се јаве на мејл olga.masic@kcb.org.rs

Споменици произлазе из дубоке потребе човјека за комуникацијом са осталим људима, али и са онима који су живјели прије њега, као и онима који ће доћи послије њега. Музика је једна врста комуникације, можда и најуниверзалнија јер јој не треба преводилац као са ријечима и језицима. Споменици и церемонијали везани уз њих су од почетка људске културе били повезани уз глазбу. „Споменици свирају“ је пројект којим се организирају партиципативни концерти у јавним просторима градова на подручју бивше Југославије. Као инструмент се користе соцреалистички споменици посвећеним социјалистичкој револуцији и НОБ-у. Овим концертима споменике истовремено претварамо у глазбени инструмент, у глазбеника, али и у сценографију концерта.

Начин на који партиципативни концер функционира је да се одабрани споменик озвучи микрофонима, те се јавним позивом омогућује заинтересираним добровољцима да на концерту судјелују уз унапријед припремљене удараљке, користећи споменик као инструмент.

Наиме, будући да су споменици из тог раздобља већином израђени од бронце с празном унутрашњошћу, ђелују као изврсни и јединствени инструменти високе квалитете звука. Звук се преноси из микрофона у вишеканалну миксету, којом се модерирарају звукови, тако да добијемо својеврсну експерименталну композицију трајања око 1 сат.

Композиција која се изводи тијеком изведбе партиципативна је и компонирана је уз судјеловање свих заинтересираних страна, те ће увијек бити јединствен и непоновљив догађај у јавном простору.

Биографија:
Антонио Гргић дипломирао је архитектуру на Архитектонском факултету у Загребу, а  тренутно је на докторским студијама Института за теорију архитектуре, историје уметности и студија културе у Грацу. У архитектонском и уметничком деловању користи урбани простор као основни медиј. Његов главни интерес су просторне инсталације и интервенције које пропитују преклапање политичких, идеолошких, антрополошких и психолошких феномена у урбаном окружењу.

Loading...