СПЕЦИЈАЛНА ПРОЈЕKЦИЈА ФИЛМА “СТРАХИЊА БАНОВИЋ” – УЗ ПРИСУСТВО РЕДИТЕЉА И АУТОРСКЕ ЕКИПЕ И РАЗГОВОР С ПУБЛИКОМ

13.10.2022., 20:00

Дворана Kултурног центра Београда
Четвртак 13. октобар у 20.00


СПЕЦИЈАЛНА ПРОЈЕKЦИЈА ФИЛМА “СТРАХИЊА БАНОВИЋ” УЗ ПРИСУСТВО РЕДИТЕЉА И АУТОРСКЕ ЕКИПЕ И РАЗГОВОР С ПУБЛИКОМ

Србија, Француска, Луксембург, Бугарска, Литванија 2021. 92 мин.

Режија: Стефан Арсенијевић
Улоге: Ибрахим Кома, Ненси Менса Офеи, Максим Калил, Небојша Дугалић, Рами Фарах, Славиша Чуровић, Ивана Шћепановић, Миодраг Крчмарик

 

Вишеструко награђивана љубавна прича инспирисана српском епском песмом Бановић Страхиња, смештена у контекст савремене избегличке кризе.

Главни јунак је млади мигрант из Африке који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња. Са својом женом Абабуо он живи у избегличком кампу у Kрњачи, док нови талас избеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али, не унесе немир у њихов живот. Абабуо нестаје без објашњења. Страхиња креће балканском мигрантском рутом из потпуно других разлога од свих осталих – из љубави.

Снажна и аутентична љубавна прича, филм ”Страхиња Бановић” је светску премијеру имао на једном од најважнијих европских фестивала, 55. Међународном филмском фестивалу у Kарловим Варима, где је освојио чак пет награда, укључујући и главну награду, Гран-при Kристални глобус за најбољи филм. Ово је први пут у овом веку да је српски филм тријумфовао у главном такмичарском програму на неком од светских фестивала најважније А категорије. “Страхиња Бановић” је до сада учествовао на 50 међународних филмских фестивала и освојио 24 награде.

Европска филмска академија уврстила је “Страхињу Бановића” у избор 30 најбољих европских филмова и једини већински филм из нашег региона у конкуренцији за овогодишњег “европског Оскара”.

 

Loading...