SPECIJALNA PROJEKCIJA FILMA “STRAHINJA BANOVIĆ” – UZ PRISUSTVO REDITELJA I AUTORSKE EKIPE I RAZGOVOR S PUBLIKOM

13.10.2022., 20:00

Dvorana Kulturnog centra Beograda
Četvrtak 13. oktobar u 20.00


SPECIJALNA PROJEKCIJA FILMA “STRAHINJA BANOVIĆ” UZ PRISUSTVO REDITELJA I AUTORSKE EKIPE I RAZGOVOR S PUBLIKOM

Srbija, Francuska, Luksemburg, Bugarska, Litvanija 2021. 92 min.

Režija: Stefan Arsenijević
Uloge: Ibrahim Koma, Nensi Mensa Ofei, Maksim Kalil, Nebojša Dugalić, Rami Farah, Slaviša Čurović, Ivana Šćepanović, Miodrag Krčmarik

 

Višestruko nagrađivana ljubavna priča inspirisana srpskom epskom pesmom Banović Strahinja, smeštena u kontekst savremene izbegličke krize.

Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život. Ababuo nestaje bez objašnjenja. Strahinja kreće balkanskom migrantskom rutom iz potpuno drugih razloga od svih ostalih – iz ljubavi.

Snažna i autentična ljubavna priča, film ”Strahinja Banović” je svetsku premijeru imao na jednom od najvažnijih evropskih festivala, 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije. “Strahinja Banović” je do sada učestvovao na 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 24 nagrade.

Evropska filmska akademija uvrstila je “Strahinju Banovića” u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini većinski film iz našeg regiona u konkurenciji za ovogodišnjeg “evropskog Oskara”.

 

Loading...