18. Filmski festival Slobodna Zona / 04.11.2022.

04.11.2022., 12:00

18. SLOBODNA ZONA!
DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
04. – 08.11.2022.


PETAK, 4. NOVEMBAR 2022.

 

→  12.00

RATNI PONI
Velika Britanija, 2022, 115’
Režija: Gina Gammell, Riley Keough
Uloge: Jojo Bapteise Whiting, Ladainian Crazy Thunder, Jesse Schmockel…

Ratni poni prati isprepletene priče dvojice mladića iz Oglala Lakota plemena koji odrastaju u rezervatu Pajn Ridž. Dvadesettrogodišnji Bil samo želi da uspe u životu. Bilo da se radi o isporuci robe ili uzgoju pudla, on je odlučan u tome da se probije ka “američkom snu”. U međuvremenu, dvanaestogodišnji Mato ne može da dočeka da postane muškarac. Očajnički traži odobrenje svog mladog oca, ali niz impulsivnih odluka okreće njegov život naglavačke, i ispostavlja se da on nije kadar da se nosi sa surovom realnošću sveta odraslih. Vezani zajedničkom potragom za pripadnošću, svaki od dečaka bori se sa sopstvenim identitetom, porodicom i gubitkom na jedinstvenom putu postajanja muškarcem.

Festivali: Kan, Motovun (najbolji film), Minhen, Sarajevo

→  15.00

TIHA DEVOJČICA
Irska, 2022, 94’
Režija: Colm Bairéad
Uloge: Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett…

Ruralna Irska, 1981. godine. Tiha, zanemarena devojčica odvedena je iz svoje disfunkcionalne porodice da preko leta živi sa hraniteljima. Procvetala je od njihove brige, ali u kući u kojoj ne treba da bude tajni, ona otkriva jednu.

Postoje različite vrste tišine. Postoji tišina mira i spokoja, i tišina represije i srama. Postoji tišina zadovoljnog, upijajućeg rada. A tu je i tišina straha, ona vrsta usamljeničke tišine u koju bi se zlostavljano dete moglo povući kada čuje težak bat koraka nestrpljive odrasle osobe na stepenicama ili začikavanje drske dece. Nežan, neposredan film Kolma Barejda fino je naštimovan na sve te vrste tišine i delikatna osećanja koja one mogu da sadrže.

Festivali: Berlin (Gran-pri žirija sekcije “Generation K+”); Irske filmske nagrade 2022 – najbolji film, najbolja režija; Dablin – nagrada publike.

→  17.00

METRONOM
Rumunija, Francuska, 2022, 93’
Režija: Alexandru Belc
Uloge: Mara Bugarin, Serban Lazarovici, Vlad Ivanov…

U Bukureštu, 1972. godine, Čaušesku je na vlasti već sedam godina, a tkivo običnog života dovoljno je dugo natapano represivnim metodama njegovog režima da je počelo da se raspada. Pa ipak, i na ovoj pozornici rastuće sumornosti cveta sveža, prva ljubav. Sedamnaestogodišnja Ana saznaje da će njen dečko za nekoliko dana zauvek pobeći iz zemlje. Dvoje mladih ljubavnika odlučuju da dane pre bega provedu zajedno.

Film “Metronom” opisuje kako se čak i mladi – oni koji su najskloniji pobuni i optimističkom samoizražavanju u svakom društvu – podmuklo mogu naterati da ukorak prate sumorni, marširajući ritam autoritarizma. Elegantni, bogato zamišljeni filmski debi Aleksandrua Belka mnogo je više od rumunskog odjeka Romea i Julije.

Festivali: Kan, Čikago, Jerusalim (najbolji film)

* Nakon projekcije biće održan razgovor autora sa publikom

→  19.00

BETINA
Dokumentarni film
Nemačka, 2022, 107’
Režija: Lutz Pehnert
Učestvuju: Bettina Wegner

“Betina” se bavi jednom od najuzbudljivijih i najjedinstvenijih umetničkih biografija 20. veka. Rođena u Zapadnom Berlinu 1947. godine, odrasla u Istočnom Berlinu i emigrirala u 36. godini, Betina Vegner živela je život pun dešavanja. Kao devojčica, bila je strastvena obožavateljka Staljina, a izrasla je u tinejdžerku ispunjenu nadom, koja je želela da utiče na društvo svojim pesmama. Betina ne samo da je postala inspirativna muzičarka, već i učesnica pokreta otpora, okrenuta isključivo svojim svetonazorima. Ovo je priča o herojstvu, ali i žalosti, predanosti, usponima i padovima i uzaludnosti života. “Betina” je film o životu umetnice čija priča, koja je i priča 20. veka, dolazi iz njene duše, njenih misli i pesama.

Festivali: Berlin – FIPRESCI nagrada

* Nakon projekcije biće održan razgovor autora sa publikom

→  21.00

NEŽNO
Mađarska, 2022, 92’
Režija: László Csuja, Anna Nemes
Uloge: Eszter Csonka, György Turós, Csaba Krisztik…

Film o opsesiji bodibildingom, romantici, (ne)ispunjenosti i ljubavi ispričan između serija ponavljanja i brojanja kalorija. Pod strogim okom svog partnera Adama, Edina pobeđuje na svim većim turnirima bodibildera. Na njima, ljudi oko nje padaju u trans i fetišizuju njeno telo, a njen nastup na neki način postaje umetnost. Ali ni bodibilding ne može bez sponzora. Zato Edina odlučuje da dodatno zaradi tako što će ponuditi svoje telo za novac muškarcima čiji su fetiš žene herkulovske snage. Među tim muškarcima, koji doživljavaju vrhunac gledajući je, pojavljuje se jedan za kojeg Edina postaje više od snažnog ženskog tela. Ona počinje da uviđa razliku između svojih snova (ili onog što je mislila da su njeni snovi) i svog pravog ja.

Festivali: Brisel, Klivlend, Festival evropskog filma Palić

Loading...