18. Filmski festival Slobodna Zona / 05.11.2022.

05.11.2022., 15:00

18. SLOBODNA ZONA!
DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
04. – 08.11.2022.


SUBOTA, 5. NOVEMBAR 2022.

→  15.00

NELI I NADIN
Dokumentarni film
Švedska, Belgija, Norveška
Režija: Magnus Gertten
Učestvuju: Nadine Hwang, Nelly Mousset Vos…

“Neli i Nadin” je neverovatna priča o dve žene koje se zaljubljuju na Badnje veče 1944, u konclogoru Ravenzbrik. Iako su bile odvojene u poslednjim mesecima rata, Neli i Nadin uspele su da se nanovo sastanu i provedu ostatak života skupa. Dugo godina je njihova ljubavna priča morala biti tajna koju su krile čak i od nekih članova porodica. Sada je Nelina unuka, Silvi, odlučila da otvori njihovu skrivenu arhivu i otkrije njihove izuzetne priče. “Neli i Nadin” je izuzetna priča o ratnim patnjama, misterijama, ljubavi uprkos svim izgledima, isceljujućoj moći muzike, dobro čuvanim tajnama i komplikovanim porodičnim pričama preživelih logoraša koji i dalje pokušavaju da se izbore sa duhovima iz prošlosti.

Festivali: Berlin (Tedi, nagrada žirija), Barselona

 

→  17.00

VEĆE OD TRAUME
Dokumentarni film
Hrvatska, 2022, 90’
Režija: Vedrana Pribačić

Film prati tri godine u životima četiri žene iz Vukovara, koje su bile među hiljadama onih koje su doživele traumu hrvatskog Domovinskog rata, završenog 1995. godine. One pripovedaju svoje životne priče kroz složen proces ličnog osnaživanja, koji menja njihove živote i odnose. Marija smatra da ne zaslužuje da bude slobodna; Katici je svaki oblik promene zastrašujući; Ana za sebe kaže da je usamljeno malo pače koje nigde ne pripada. Sa tako dubokom traumom, potreban je ogroman napor da se promeni perspektiva i ponovo poveže sa svojim pravim ja. Neuobičajeni program lečenja okuplja ovu grupu žena dok kreću na intimno putovanje u nepoznato. One, i pojedinačno i kao grupa, počinju da sazrevaju i život im polako dozvoljava da postanu veće od svoje traume.

Festivali: Sarajevo, Rijeka

* Nakon projekcije biće održan razgovor autora sa publikom

 

→  19.00

HRVATSKOG NARODNOG PREPORODA
Dokumentarni film
Hrvatska, 2022, 68’
Režija: Goran Dević

Na desetu godišnjicu uvođenja radničkog samoupravljanja Železara Sisak, jedan od većih industrijskih pogona u bivšoj Jugoslaviji, za svoje radnike koji su dotad živeli u barakama oko fabrike gradi “idealno” naselje. Oko fabrike niče grad. Šezdeset godina kasnije, zgrada koja je planirana kao arhitektonski savremeno središte naselja našla se u ulici novog imena: Hrvatskog narodnog preporoda. Film prati jednu sedmicu svakodnevnog života te zgrade. Na njenom sivom zidu stanari mogu da prate kako nastaje šareni umetnički mural. Istovremeno, dok ljudi koji su tu odrasli zbog starosti ili ekonomskih razloga polako napuštaju zgradu i naselje, u ulaz broj 2 dolaze neki novi, neočekivani stanari.

* Nakon projekcije biće održan razgovor autora sa publikom

→  21.00

UTAMA
Dokumentarni film
Volivija, Urugvaj, Francuska
Režija: Alejandro Loayza Grisi
Učestvuju: José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe

Prema legendi sa Anda, kada kondor, impozantna južnoamerička ptica dugog životnog veka, odluči da nema svrhe da nastavi da zamahuje svojim ogromnim krilima, izvršava samoubistvo bacivši se na stene. U raskošno izvedenom debitantskom filmu “Utama” (Naš dom) bolivijskog pisca i reditelja Alehandra Loajsa Grisija, sličan pad u beznađe doživljava i njegov ljudski pandan. U bolivijskom delu andske visoravni, stariji kečuanski ljubavni par, koji je godinama živeo mirnim životom, suočava se sa nemogućom dilemom tokom neuobičajeno duge suše: odupreti se ili biti poražen neprijateljski nastrojenim okruženjem i nemilosrdnim protokom vremena.

Festivali: Sandens (Velika nagrada žirija), Peking (nagrada za sporednu žensku ulogu)…

Loading...