18. Filmski festival Slobodna Zona / 06.11.2022.

06.11.2022., 14:30

18. SLOBODNA ZONA!
DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
04. – 08.11.2022.


NEDELJA, 6. NOVEMBAR 2022.

 

→  14.30

GORUĆI DANI
Turska, Francuska, Nemačka, Holandija, Grčka, Hrvatska, 2022, 129’
Režija: Emin Alper
Uloge: Selahattin Pasali, Ekin Koç, Hatice Aslan

Emre, mladi i posvecćeni sudski tužilac, dobija posao u malom gradu koji je pogođen nestašicom vode i političkim skandalima. Nakon prvobitne dobrodošlice, doživljava sve veći broj napetih situacija i biva nevoljno uvučen u lokalnu političku situaciju. Kada se Emre poveže sa vlasnikom lokalnih novina, pritisak na njega eskalira pod uticajem snažnih glasina.

U zlosutnoj i podrugljivoj, uzavreloj paraboli Emina Alpera o korupciji u malim gradovima zagušljive patrijarhalne ruralne Turske, saosećanja fali koliko i vode. Predstavljajući lov na čoveka tako da podseća na lov na divlje svinje, uz jezero nalik na fatamorganu, čije vode mogu ili ne moraju biti toksične, hladan pristup suptilniji je od metafora.

Festivali: Kan, Pula (najbolji film u međunarodnom programu), Minhen, Jerusalim, Čikago…

 

→  17.00

BRODVEJ
Grčka, Francuska, Rumunija, 2022, 97’
Režija: Christos Massalas
Uloge: Elsa Lekakou, Foivos Papadopoulos, Stathis Apostolou…

Neli je pobegla od svoje bogate i previše zahtevne porodice. Dok pleše u striptiz-klubu, upoznaje Markosa, niskog ali harizmatičnog gangstera, koji joj pomaže da umakne očevom poslušniku. Markos uskoro postaje njen zaštitnik i ljubavnik. Dovodi je u Brodvej, napušteni atinski kompleks namenjen zabavi u kome skvotira mala zajednica plesača, skitnica, lopova i jedan zatočeni majmun.

Neko vreme sve ide kako treba, čak i kada Brodvej ugosti misterioznog čoveka, ranjenog i u zavojima, koga najopasnija atinska mafija želi mrtvog. Međutim, kada Markosa uhapse i zatvore, novi član će zauzeti neočekivano bitno mesto u bandi.

Festivali: Milano, Roterdam, Brisel

 

→  19.00

POMRAČENJE
Dokumentarni film
Norveška, 2022, 110’
Režija: Nataša Urban

Dana 11. avgusta 1999. veći deo Evrope bio je zaokupljen potpunim pomračenjem Sunca, koje je na trenutak obavilo Zemlju tamom. Ali u Srbiji su ljudi bili zauzeti barikadiranjem u svoje domove i skloništa iz straha od mraka. Rediteljka Nataša Urban vraća se pomračenju kao motivu i metafori u paradoksalno evokativnom i promišljenom filmu o sopstvenom odrastanju tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Pamučna zavesa na vetru u prolećni dan, bujna šumska podloga. Rat je daleko – ili ne? Rediteljka stvara bogatu, egzistencijalnu slikovnost tihe, dragocene i retke filozofske težine.

* Nakon projekcije biće upriličen razgovoro autora sa publikom

 

→  21.00

PLESATI PINU
Dokumentarni film
Nemačka, 2022, 111’
Režija: Florian Heinzen-Ziob
Učestvuju: Malou Airaudo, Clementine Deluy

Plasačica i koreografkinja Pina Bauš bila je jedna od najvažnijih figura savremenog Tancteatra u 20. veku. Film “Plesati Pinu” slavi umetnost legendarne igračice, kao i svih onih koji danas interpretiraju njen rad. Dva plesna projekta pokazuju kako mladi plesači širom sveta ponovo otkrivaju Pinin jedinstveni koreografski stil: ugledna operska kuća Zemper u Dresdenu, u Nemačkoj, kao i plesna škola Ecole des Sables u ribarskom selu u blizini Dakara, u Senegalu. Ali Pina nije neko ko se jednostavno može iskopirati. Plesačice moraju ponovo proživeti Pinine koreografije svojim telima i svojim sopstvenim pričama. To je fascinanta metamorfoza: kada izvođačice uličnog plesa, klasičnog baleta, kao i savremenih i tradicionalnih afričkih plesnih formi transformišu Pinin rad, njene koreografije zauzvrat čine isto.

Loading...