18. Filmski festival Slobodna Zona / 07.11.2022.

07.11.2022., 12:00

18. SLOBODNA ZONA!
DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
04. – 08.11.2022.


PONEDELJAK, 7. NOVEMBAR 2022.

→  12.00

SNOVI SU POPUT DIVLJIH TIGROVA
Nemačka, 2021, 95’
Režija: Lars Montag
Uloge: Shan Robitzky, Annlis Krischke, Murali Perumal

Bolivud je najvažnija stvar za dvanaestogodišnjeg Ranžija iz Mumbaja: živopisni filmovi indijske filmske industrije sa zaraznim pesmama i plesnim koreografijama čine ga srećnim. Ne želi ništa drugo, nego da stane pred kameru sa svojim herojem, indijskom superzvezdom Amirom Rošanom. Ali njegova velika čežnja prelazi u nedostižnost kada mu roditelji kažu da sanjaju da emigriraju u daleku Nemačku. U životu ga održava samo nada da će učestvovati na kastingu za novi film Amira Rošana. Morate se boriti za svoje snove – oni se ne ostvaruju sami od sebe. To zna i devojčica iz komšiluka, Toni, koja će mu postati neočekivani saveznik. Hrabro i udruženim snagama, njih dvoje kreću na put ostvarivanja svojih snova – i na tom putu pronalaze i sreću istinskog prijateljstva.

 

→  15.00

FUTURE IS HERE I

Izbor kratkih filmova nastalih u okviru programa Slobodna zona junior

* Nakon projekcije biće upriličen razgovoro autora sa publikom

 

→  17.00

VERA SANJA MORE
Albanija, Severna Makedonija, Kosovo*, 2021, 88’
Režija: Kaltrina Krasniqi
Uloge: Teuta Ajdini, Alketa Sylaj, Refet Abazi

Vera je sredovečna prevoditeljka znakovnog jezika koja živi u Kosovu* i vodi dobro strukturiran život: supruga je poznatog sudije, majka puna podrške i brižna baka. Njen spokoj narušen je neočekivanim samoubistvom njenog supruga, koje prati nepoželjna, preteća parada rođaka koji tvrde da su vlasnici njihove porodične kuće na selu. Kada pipci podmuklog plana počnu da izbijaju na površinu, Verin svet suočiće se s opasnošću i činiće se da je sve na ivici kolapsa. Strah i nepoverenje primoraće Veru da uzme sudbinu porodice u svoje ruke. Uronjen u zloslutnu atmosferu, Vera sanja more intiman je, ali univerzalan portret žene koja se mora suočiti sa surovom stvarnošću sukobljavanja sa duboko ukorenjenim rodnim nevoljama koja preovladavaju u našem vremenu.

Festivali: Geteborg, Tokio (najbolji film), Venecija, Klivlend…

 

 

→  19.00

OKRENI SE KA SUNCU
Dokumentarni film
Holandija, 2021, 93’
Režija: Aliona van der Horst
Učestvuju: Sana Valiulina

Neverovatna životna priča sovjetskog vojnika koga su nacisti zarobili tokom Drugog svetskog rata. Njegova ćerka Sana istražuje prošlost kako bi razumela tišinu svog oca. Prateći Sanu na njenom putovanju, rediteljka poseže za filmskim arhivama kako bi pronašla tragove o milionima sovjetskih vojnika, žrtava dvojice diktatora: Hitlera i Staljina. Tehnikom “reaproprijacije arhiva” režiserka traga za dušom slike, odnosno za suptilnim tragovima tih miliona koji su izostavljeni iz narativa o ratu. Nenametljivo, ali odlučno, ovo filmsko ostvarenje prekida šezdesetogodišnje ćutanje.

Festivali: Amsterdam, Solun…

* Nakon projekcije biće upriličen razgovoro autora sa publikom

 

→  21.00

DO DASKE
Dokumenarni filma
Srbija, 2022, 63’
Režija: Aleksandar Reljić

Početkom 2020. u svim medijima su se pompezno najavljivala hapšenja pedofila političara i drugih javnih ličnosti. Policija je 28. januara 2020. umesto njih uhapsila modnog fotografa, stilistu i DJ-a iz Novog Sada Srđana Švelja. Pre zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo “pedofil”, koji je “silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dečake u pornografske svrhe”. Tabloidi su ga nazvali monstrumom i predatorom i njegov lik objavljivali na naslovnim stranama. Iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je suđenje bilo zatvoreno. Čoveku su uništeni život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila.

* Nakon projekcije biće upriličen razgovoro autora sa publikom

 

Loading...