19. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – СВЕТЛАНА СТОЈАНОВИЋ КУТЛАЧА

05.11.2022., 19:30

Светлана Стојановић Кутлача, др. ум. и вишегодишња професорка чембала у МШ Јосип Славенски извешће 18 соната за чембало соло италијанског композитора Доменика Скарлатија у суботу, 5. новембра у 19.30 у Галерији САНУ.

Програм:
Доменико Скарлати (1685–1757)
Соната у А–дуру, К. 113 (Allegro)
Соната у А–дуру, К. 114 (Con spirito e presto)
Соната у Це–дуру, К. 548 (Allegretto)
Соната у це–молу, К. 126
Соната у це–молу, К. 129 (Allegro)
Соната у Це–дуру, К. 460 (Allegro)
Соната у Це–дуру, К. 461 (Allegro)
Соната у Е–дуру, К. 380 (Andante comodo)
Соната у Е–дуру, К. 381 (Allegro)
Соната у е–молу, К. 394 (Allegro)
Соната у Е–дуру, К. 395 (Allegro)
Соната у Ге–дуру, К. 146
Соната у ге–молу К. 450 (Allegrissimo)
Соната у ге–молу К. 546 (Cantabile)
Соната у Ге–дуру, К. 547 (Allegro)
Соната у Еф–дуру, К. 107 (Allegro)
Соната у еф–молу, К. 481 (Andante)
Соната у еф–молу, К. 555 (Allegro)

Концертни програм биће изведен на фламанском двомануалном чембалу градитеља Хубрехта Бома из Амстердама.

Биографија:
Светлана Стојановић Кутлача (1957) је дипломирала на ФМУ у Београду на одсецима за клавир и чембало као и на Електротехничком факултету у Београду. Магистрирала је 1993. године са темом Елементи шпанског фолклора у сонатама Доменика Скарлатија, и докторирала 2013. године на катедри за чембало са темом Приступ интерпретацији карактерних комада за чембало француског барокног композитора Франсоа Купрена базиран на платонистичком концепту универзалне хармоније. Усавршавала се у у класама професора као што су Хенобеба Галбес (једногодишња специјализација, Краљевски конзерваторијум Мадрид), Игет Драјфус, Кристин Дакселхофер, Колин Тилни и Пол Симондс.
Одржала је 17 реситала у Енглеској, Швајцарској и Шпанији. У Србији и Црној Гори је наступала у свим значајним концертним салама. Реситале је одржала на фестивалима Ars vivendi clavicembalum (Бах: Француска увертира и 3 фантазије, Бах: Уметност фуге, концерти за 2, 3 и 4 чембала, Голдберг варијације; Изврсност и снага, Музика као ехо универзума – дела француске школе…), као и на Фестивалима ране музике ФЕРАМ. Наступала је у салама Скупштине града, Галерији САНУ, Мадленијануму, Артгету, Великој сали и Галерији Коларчеве задужбине, као и на Мокрањчевим данима у Неготину.
Снимила је 8 компакт-дискова солистичке музике за чембало (Бах, Скарлати, Купрен, Рамо, Дифли, Форкре, Балбастр, Музика елизабетанске епохе за клавикорд ) и објавила 15 стручних радова из домена естетике и музикологије. Сарађивала је са оркестрима Београдске филхармоније и РТСа. Предавала је чембало на Одсеку за рану музику МШ Јосип Славенски од оснивања 1994. до 2022.године. Води ансамбл Парнас од 2013. године, у коме окупља вокалне и инструменталне солисте посвећене историјској извођачкој пракси. Више информација

Концерт посвећен стваралаштву Ј.С. Баха Светлане Стојановић Кутлача на прошлогодишњем фестивалу:

 

Loading...