28. ФЕСТИВАЛ АУТОРСКОГ ФИЛМА / 29.11.2022.

29.11.2022., 17:00

28. ФЕСТИВАЛ АУТОРСКОГ ФИЛМА
25. новембар – 02. децембар 2022.
Дворана Културног центра


Цена улазнице 400 динара

УТОРАК, 29. НОВЕМБАР 2022.

 

17.00

ПОТЕМКИНИСТИ
Румунија, 2022, 18’
Режија: Radu Jude
Улоге: Alexandru Dabija, Cristina Draghici…

Године 1905. морнари војног брода “Потемкин” добијају политички азил у Румунији, као чин пркоса Русији. Године 2021. вајар Александар Дабија жели да створи уметничко дело инспирисано овим догађајем. “Потемкинисти” је комедија о историји, сећању и биоскопу.

ПОСЛЕДЊА ПРОЈЕКЦИЈА
Киргистан, Казахстан, 2022, 30’
Режија: Darezhan Omirbayev
Улоге: Iliyas Shakirov, Dina Bekseitova, Adolf Artsishevski, Raushan Ismaganbetova, Aidyn Aidarbek

Уметности и живот су два света раздвојена непремостивим понором. Где има живота, нема уметности, и обрнуто. Млади уметници, понекад од најранијих година, морају да направе избор. Овај филм говори о несигурној судбини уметника који мора бити спреман да поднесе тежину усамљености. Од те страшне и дивне судбине ниједан уметник не може побећи.

 

 

19.00

СИГУРНО МЈЕСТО
Хрватска, 2022, 102’
Режија: Јурај Леротић
Улоге: Јурај Леротић, Горан Марковић, Сњежана Синовчић Шишков…

Трауматичан догађај – покушај самоубиства – ствара раздор у свакодневном животу породице. Њихови животи се суштински мењају, као да воде рат невидљив за све остале. Прича је заснована на истинитим догађајима, што је наглашено чињеницом да редитељ и сценариста глуми самог себе.

Фестивали: Локарно (најбоља режија, најбољи глумац – Горан Марковић, најбољи дебитантски дугометражни филм), Сарајево (“Срце Сарајева” за најбољи филм, “Срце Сарајева” за најбољег глумца – Јурај Леротић), Солун, Котбус (Гран-при)

 

21.00

Тако се завршило лето
Словенија, Мађарска, Италија, 2022, 12’
Режија: Matjaž Ivanišin
Улоге: Aleš Jeseničnik, Kristina Olovec, Jernej Olovšek

Крајем лета на небу се одвијају припреме за аеромитинг, док се мушкарци и жене одмарају крај воде. Ипак, долазак легендарног акробатског пилота за њих неће бити догађај дана.

Стјуардеса-737
Грчка, 2022, 17’
Режија: Thanasis Neofotistos
Улоге: Lena Papaligoura, Konstantina Koutsonasiou

Ванина, тридесетдеветогодишња стјуардеса ради на путничком лету авиона “боинг 737”. Мучи је недавно стављена зубна протеза. Оно што заиста мора да уради је да се суочи са својом одувек одсутном мајком, чије тело лежи у товарном простору авиона.

У раменима
Србија, 2022, 18’
Режија: Тара Гајовић
Улоге: Николија Мицић, Милица Јаневски, Данило Миловановић, Јован Јелисавчић, Сунчица Данојлић…

Мајка и ћерка се враћају кући након породичне прославе у оближњој кафани. Успут срећу особе из своје прошлости. На крају вечери схватају да и даље не знају све једна о другој.

Банија
Хрватска, Србија, 2022, 17’
Режија: Небојша Слијепчевић
Улоге: Небојша Боројевић, Игор Хамер, Младен Птичар…

Села на Банији су углавном напуштена, заборављена и од људи и од власти. Ретки последњи становници живе у екстремном сиромаштву, а живот им додатно отежавају чести напади дивљих звери. Филм је заснован на истинитом догађају.

Loading...