59. Oktobarski salon (Beogradski bijenale) – PROGRAM OTVARANJA #4

03.11.2022-04.12.2022, 12:00-20:00

U četvrtak, 3. novembra predstoji četvrto (od pet) otvaranje izložbenih prostora u okviru programa 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala).

Na drugom spratu Narodnog muzeja Srbije, u okviru stalne postavke Evropske umetnosti od 14. do 20. veka (sala 2.13), biće postavljena slika francuskog umetnika Erika Korna pod nazivom Talas, neka me život nosi (ulje na platnu, 183 x 224 cm, 2020–2021).

Nakon otvaranja u 18.00 uslediće razgovor sa muzejskom savetnicom i kustoskinjom Zbirke crteža i grafika stranih umetnika u Narodnom muzeju, dr Draganom Kovačić, o značenju ove privremene intervencije savremenog umetnika u stalnu postavku Narodnog muzeja Srbije.

Razgovor će biti na srpskom i francuskom uz mogućnost konsekutivnog prevoda na oba jezika.

Umetnički dijalog u okviru stalne postavke Evropske umetnosti u Narodnom muzeju Srbije
Naime, kako Fransoa Ardeven piše o radu Erika Korna: „ Slike Erika Korna osmehuju se onom ko ih gleda, bar onom ko ih gleda s naklonošću. […] Erik Korn ne slika ex nihilo, kao što ponekad moderni, s izvesnom ohološću, zamišljaju da mogu slikati ne obraćajući dovoljno pažnje na zanatsko umeće.
Na platnima Erika Korna tog umeća ima u izobilju. Nekoliko zgrada nalik dominama (na stolu se nalaze prave domine), koje smeštamo u Brazil – Portugal i Brazil su za slikara usvojene zemlje – podsećaju nas da je i modernost gošća na horizontu večite scene umetnosti.
Svaka slika je odjek drugih slika, […] El Greko izranja iz Sezana, koji prefinjeno bledi kod Marandija, […] I Šagal je na Kornovoj paleti, on je takoreći njegova gramatika. Anđeli na nekim od Kornovih slika nisu apstrakcije ili katastrofe poput Kleovih… […] Brojgel i Šagal se najednom susreću i udružuju.”

Erik Korn je umetnik i kustos, osnivač centra za savremenu umetnost Le Plateau u Parizu. Kustos je brojnih međunarodnih izložbi i redovni je saradnik muzejske zbirke Berardo u Lisabonu od njenog otvaranja u okviru koje je kao kustos priredio brojne međunarodne izložbe. Njegova umetnička dela nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u Francuskoj i inostranstvu.

Takođe, skrećemo vam pažnju da će se u subotu, 5. novembra od 12.00, održati prva šetnja Prostori (za) umetnosti, koju vodi kustoskinja Kulturnog centra Beograda Danica Jovović Prodanović. Kroz razgovor biće predstavljan arhitektonski okvir u kome se odvijaju kulturni i umetnički sadržaji. Mesto susreta je Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković (Bulevar Kralja Aleksandra 71), a obići će se Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Salon Muzeja grada Beograda i Kulturni centar Beograda,

Isti dan od 15.00 sa polaskom iz Galerije Artget Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5/prvi sprat) kroz izložbu Milice Tomić How on Earth? vodi Jelena Vesić, kustoskinja, a od 19.00 u ART HUB KULI (Cetinjska 15) možete da pratite javno izvođenje satiričnog epa Eskulap – anatomska esk mašina Mile Manojlović koja potpisuje tekst, koncept i javno izvođenje, uz podršku Manje Ristić koja potpisuje kompoziciju i dizajn zvuka.

Detaljne mape izlagačkih i javnih prostora 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala), adresa, radnog vremena i liste umetnika koji izlažu u tim prostorima naći ćete ovde: https://oktobarskisalon.org/prostor/

Ilustracija: Erik Korn, Talas, neka me život nosi (ulje na platnu, 183 x 224 cm), 2020–2021.

—————————
Četvrtak, 3. novembar, 2022.
Otvaranje # 4
18.00–20.00
Narodni muzej Srbije
Narodni muzej Srbije, Trg Republike 1a
Sala 2.13, drugi sprat – Evropska umetnosti od 14. do 20. veka
18.00 – Erik Korn, La Vague (Talas), 2022.
Umetnički dijalog u okviru stalne postavke Evropske umetnosti

Les lumières de l’exil – vie ou theatre / Svetla izbeglištva – život ili pozorište, razgovor u kome učestvuju umetnik Erik Korn i muzejska savetnica i kustoskinja Zbirke crteža i grafika stranih umetnika u Narodnom muzeju, dr Dragana Kovačić
Razgovor će biti na srpskom i francuskom uz mogućnost konsekutivnog prevoda na oba jezika.

Subota, 5. novembar, 2022.
12.00–15.00 Prostori (za) umetnosti, šetnja
Mesto susreta: Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković, Bulevar Kralja Aleksandra 71
Ruta: Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Salon Muzeja grada Beograda, Kulturni centar Beograda

Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podroom, Filmska galerija
Ulaz sa Trga Republike 5
15.00 – Kroz izložbu How on Earth? Milice Tomić, vodi Jelena Vesić, kustoskinja

ART HUB KULA, Cetinjska 15
19.00 – Eskulap – anatomska esk mašina, satirični ep, javno izvođenje
Tekst, koncept i javno izvođenje: Mila Manojlović
Kompozicija i dizajn zvuka: Manja Ristić

Loading...