59. Октобарски салон (Београдски бијенале) – ПРОГРАМ ОТВАРАЊА #4

03.11.2022-04.12.2022, 12:00-20:00

У четвртак, 3. новембра предстоји четвртo (од пет) отварање изложбених простора у оквиру програма 59. Октобарског салона (Београдског бијенала).

На другом спрату Народног музеја Србије, у оквиру сталне поставке Европске уметности од 14. до 20. века (сала 2.13), биће постављена слика француског уметника Ерика Корна под називом Талас, нека ме живот носи (уље на платну, 183 x 224 cm, 2020–2021).

Након отварања у 18.00 уследиће разговор са музејском саветницом и кустоскињом Збирке цртежа и графика страних уметника у Народном музеју, др Драганом Ковачић, о значењу ове привремене интервенције савременог уметника у сталну поставку Народног музеја Србије.

Разговор ће бити на српском и француском уз могућност консекутивног превода на оба језика.

Уметнички дијалог у оквиру сталне поставке Европске уметности у Народном музеју Србије
Наиме, како Франсоа Aрдевен пише о раду Ерика Корна: „ Слике Ерика Корна осмехују се оном ко их гледа, бар оном ко их гледа с наклоношћу. […] Ерик Корн не слика ex nihilo, као што понекад модерни, с извесном охолошћу, замишљају да могу сликати не обраћајући довољно пажње на занатско умеће.
На платнима Ерика Корна тог умећа има у изобиљу. Неколико зграда налик доминама (на столу се налазе праве домине), које смештамо у Бразил – Португал и Бразил су за сликара усвојене земље – подсећају нас да је и модерност гошћа на хоризонту вечите сцене уметности.
Свака слика је одјек других слика, […] Ел Греко израња из Сезана, који префињено бледи код Марандија, […] И Шагал је на Корновој палети, он је такорећи његова граматика. Анђели на неким од Корнових слика нису апстракције или катастрофе попут Клеових… […] Бројгел и Шагал се наједном сусрећу и удружују.”

Ерик Корн је уметник и кустос, оснивач центра за савремену уметност Le Plateau у Паризу. Кустос је бројних међународних изложби и редовни је сарадник музејске збирке Берардо у Лисабону од њеног отварања у оквиру које је као кустос приредио бројне међународне изложбе. Његова уметничка дела налазе се у бројним јавним и приватним колекцијама у Француској и иностранству.

Такође, скрећемо вам пажњу да ће се у суботу, 5. новембра од 12.00, одржати прва шетња Простори (за) уметности, коју води кустоскиња Културног центра Београда Даница Јововић Продановић. Кроз разговор биће представљан архитектонски оквир у коме се одвијају културни и уметнички садржаји. Место сусрета је Универзитетска библиотека Светозар Марковић (Булевар Краља Александра 71), а обићи ће се Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Салон Музеја града Београда и Културни центар Београда,

Исти дан од 15.00 са поласком из Галерије Артгет Културног центра Београда (Трг Републике 5/први спрат) кроз изложбу Милице Томић How on Earth? води Јелена Весић, кустоскиња, а од 19.00 у ART HUB КУЛИ (Цетињска 15) можете да пратите јавно извођење сатиричног епа Ескулап – анатомска еск машина Миле Манојловић која потписује текст, концепт и јавно извођење, уз подршку Мање Ристић која потписује композицију и дизајн звука.

Детаљне мапе излагачких и јавних простора 59. Октобарског салона (Београдског бијенала), адреса, радног времена и листе уметника који излажу у тим просторима наћи ћете овде: https://oktobarskisalon.org/prostor/

Илустрација: Ерик Корн, Талас, нека ме живот носи (уље на платну, 183 x 224 cm), 2020–2021.

—————————
Четвртак, 3. новембар, 2022.
Отварање # 4
18.00–20.00
Народни музеј Србије
Народни музеј Србије, Трг Републике 1а
Сала 2.13, други спрат – Европска уметности од 14. до 20. века
18.00 – Ерик Корн, La Vague (Talas), 2022.
Уметнички дијалог у оквиру сталне поставке Европске уметности

Les lumières de l’exil – vie ou theatre / Светла избеглиштва – живот или позориште, разговор у коме учествују уметник Ерик Корн и музејска саветница и кустоскиња Збирке цртежа и графика страних уметника у Народном музеју, др Драгана Ковачић
Разговор ће бити на српском и француском уз могућност консекутивног превода на оба језика.

Субота, 5. новембар, 2022.
12.00–15.00 Простори (за) уметности, шетња
Место сусрета: Универзитетска библиотека Светозар Марковић, Булевар Краља Александра 71
Рута: Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Салон Музеја града Београда, Културни центар Београда

Галерија Артгет, Ликовна галерија, Галерија Podroom, Филмска галерија
Улаз са Трга Републике 5
15.00 – Кроз изложбу How on Earth? Милицe Томић, води Јелена Весић, кустоскиња

ART HUB КУЛА, Цетињска 15
19.00 – Ескулап – анатомска еск машина, сатирични еп, јавно извођење
Текст, концепт и јавно извођење: Мила Манојловић
Композиција и дизајн звука: Мања Ристић

Loading...