Eskulap – anatomska eks mašina, satirični ep

05.11.2022., 12:00-20:00

Nakon emitovanja na radio-stanicama u zemljama bivše Jugoslavije, Eskulap i uživo na 59. Oktobarskom salonu

Subota, 5. novembar u 19 sati
Art Hab Kula, Cetinjska 15

Eskulap – anatomska eks mašina, satirični ep

Tekst, koncept i javno izvođenje: Mila Manojlović
Kompozicija i dizajn zvuka: Manja Ristić

 

Eskulap – anatomska eks mašina je satirični rimovani ep, napisan u aprilu 2020. za vreme policijskog časa u Srbiji. Ima uporište u realnim događajima i likovima vezanim za pandemiju i srpsku političku scenu, odnosno krizni štab, a slika je sveopšte situacije na ovim prostorima.

Radnja epa se odvija u doba pandemije korone na srednjovekovnom dvoru. Prati dvojbu dr Eskulapa oko toga da li da reskira i dozna sve o bolesti, ili da izgubljena dostojanstva ostane lojalan caru. Car pak kalkuliše u odnosima s dr koji predlaže karantin, te s crkvom koja se, u doba Uskrsa, karantinu protivi. Dr rasipa svoja 34 kičmena pršljena pred carem, ali u tom nailazi vidno ljutit sveštenik (Arhimandar), pa se dr sakriva u kosturnicu. Tamo ga glas iz bureta moli da ga napoji, pa će mu otkriti svoj identitet. Pošto ga je napojio, prvi od tri obruča na buretu puca i ispostavlja se da je unutra pustolov iz Ugarske, koji je i „otac korone“. Napojivši ga drugi put, puca drugi obruč, a Eskulap saznaje sve o avanturama Pustolova, njegovoj romansi i dogovoru sa Šišmišem, kao i razvoju virusa, počevši od 13. veka, kada je sa Markom Polom zaplovio ka dalekoj Kini, pa sve do utamničenja u kosturnici. Dr odbija da ga napoji i poslednji put i time ga oslobodi, već se pokorno, bez kičme vraća caru ne otkrivši potpunu istinu. Za vreme Eskulapovog boravka u kosturnici, na dvoru se događa još niz afera, a osnovni događaji su vezani za sakupljanje rasutih pršljenova i carev diplomatski dogovor s Arhmandrom. Komad se završava tako što car vraća doktoru 22 pršljena, što je skoro dve trećine od 34. Shodno mitologiji, Eskulap misteriozno biva nagrađen od pustolova za dva raskovana obruča na buretu, a kaženjen spondilozom za poslenji neraskovan. Tajna tridesetčetvrtog pršljena otkriva se kada on zablješti sa prsta dvorkse dame.
Komad ođavljuje dvorska luda kroz suludi epilog.
Ovaj ep ima jedanaest upečatljivih arhetipskih likova i emotivan je kao radio-drama na prostorima bivše Jugoslavije.

Trajanje: 44’

 

◼︎

Mila Manojlović je dramska umetnica iz Beograda. Diplomirala je glumu na Fakultetu drmaskih umetnosti, u Beogradu, a master studije iz pozorišne režije završila je na Royal Central School of Speech and Drama, u Londonu. Stekla je i bogato pedagoško iskustvo kroz rad sa mladim glumcima i amaterima, na radionicama, filmu i u teatru, ali i kroz višegodišnju poziciju asistenta na predmetu gluma, na Fakultetu dramskih umetnosti i kao gostujući predavač, između ostalog, na Akademiji primijenjenih umjetnosti, u Rijeci. Bavi se pisanjem i autorskim radom. Živi i radi u Beogradu i na Korčuli.

 

Manja Ristić  diplomirala je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu (2001), magistrirala je na londonskom Royal College of Music (2004). Nastupala je širom Evrope i SAD, kao izvođač kamerne, te klasične muzike i kao improvizator. Ostvarila je saradnju sa brojnim renomiranim dirigentima, sviračima, multimedijalnim umetnicima, pesnicima, pozorišnim i filmskim rediteljima. Manjin zvuk istražuje savremenu muziku, otkrivajući prostor instrumentalne elektroakustike. Posvećena je interdisciplinarnom pristupu umetnosti zvuka, field recording-u, te eksperimentalnim radijskim formama.

Loading...