Koncert Jane Spasojević, Jane Cvetković, Jovane Čurović i Dušana Grozdanovića

14.11.2022., 21:00

Na koncertu će nastupiti mecosoprani Jana Spasojević i Jana Cvetković, sopran Jovana Čurović, uz klavirsku saradnju Dušana Grozdanovića. Na programu su poznate arije iz opera Mocarta, Hendla, Rosinija, Masnea, Sen-Sansa, Deliba i Gunoa.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Marito io vorrei, arija Đaćinte iz opere Lažna bezazlenost

Volfgang Amadeus Mocart
Sull‘aria, duet grofice i Suzane iz opere Figarova ženidba

Georg Fridrih Hendl
Piangero la sorte mia, arija Kleopatre iz opere Julije Cezar

Georg Fridrih Hendl
Son nata a lagrimar, duet Seksta i Kornelije iz opere Julije Cezar

Đoakino Rosini
Una voce poco fa, arija Rozine iz opere Seviljski berberin

Šarl Guno
O Dieu! que de bijoux… Ah! je ris de me voir, arija Margarete iz opere Faust

Kamij Sen-Sans
Amour! viens aider ma faiblesse, arija Dalile iz opere Samson i Dalila

Žil Masne
Va! Laisse couler mes larmes, arija Šarlote iz opere Verter

Leo Delib
Duo des fleurs, duet Lakme i Malike i iz opere Lakme

Biografije:
Jovana Čurović je muzičko obrazovanje započela u klasi Smiljane Ružić u MŠ Davorin Jenko u Beogradu. Osnovne i master studije je završila u klasi Višnje Pavlović Drakulić na FMU u Beogradu. Nakon studija se usavršavala kod Aleksandra i Olgice Đokić. Učestvovala je na majstorskim kursevima i radionicama u Srbiji i inostranstvu gde je radila sa istaknutim umetnicima kao što su Dženifer Larmor, Tian Haojiang, Snežana Nena Brzaković, Markus Bruk, Vinsenz Vajsenburger, Marijana Mijanović, Darina Takova, Klaudio Dezderi i Žoao Paulo Santos. Bila je član operskog studija Borislav Popović Narodnog pozorišta u Beogradu, ostvarila je više uloga u produkcijama Operosa fondacije, nastupala kao solista hora duhove muzike Aliluia, solista opere i baleta Madlenianum, organizacije Kulturni element, iSING festivala, Rosi festa i projekata Muzikon orkestra. Nastupala je u zemljama regiona, Francuskoj, Portugalu, Rusiji i Kini.

Jana Spasojević je pohađala MŠ Božidar Trudić u Svilajncu, na odseku za klavir, MŠ Kosta Manojlović u Zemunu, na odseku za klavir u klasi Tanje Jablanović, kao i na odseku za solo pevanje u klasi Ane Jovanović. Godine 2014. je upisala osnovne studije u Beču u klasi Margarite Kirijaki, a potom i master studije u Kini kao nosilac stipendije Kineske vlade u klasi Oktavija Arevala.
Kao operski pevač, svoja prva iskustva stiče na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, i u operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu. Nastupala je u ulogama Ivice u Humperdinkovoj operi Ivica i Marica, Orfeja u Glukovoj operi Orfej i Euridika, Mercedes u Bizeovoj operi Karmen i Trufaldina u Prokofjevoj operi Zaljubljen i tri narandže. Od 2022. godine je stalni član ansambla Izni operskog festivala u istoimenom gradu u Nemačkoj. Nastupala je na koncertima u zemlji i inostranstvu, i to u Erbar Sali u Beču, na novogodišnjim koncertima u gradovima Čengduu i Pekingu, kao i na seriji koncerata u Albert Holu u Kanberi.

Jana Cvetković (mecosopran/alt) je master student pevanja na Univerzitetu Čengdua u Kini u klasi Oktavia Arevala. Kao članica Operskog studija učestvovala je u tri premijere u Narodnom pozorištu u Beogradu. Godine 2021. je debitovala ulogom Orfeja u Glukovoj operi Orfej i Euridika, a naredne godine je nastupila kao Dulsineja u Masneovoj operi Don Kihot i kao veštica u srpskoj premijeri opere za decu Snežana i sedam patuljaka D. Karolića. Pohađala je majstorske kurseve i radionice u zemlji i u inostranstvu. Sarađivala je sa istaknutim dirigentima i rediteljima kao što su Ser Sajmon Retl, Dijan Čobanov, Predrag Gosta, Đorđe Pavlović, Peter Selars, Danijel Fluger, Aleksandar Nikolić, Ana Grigorović, Ivana Dragutinović Maričić i drugi. U Francuskoj je kao solista Mocartovog Rekvijema nastupala sa KUD Ivo Lola Ribar i Simfonijskim orkestrom Alpa. Dobitnica je specijalne nagrade Operose osvojivši izvođenje dva koncerta u okviru Operosa opera festivala u Crnoj Gori. Između ostalog je i diplomirani inženjer agroekonomije.

Dušan Grozdanović (Beograd, 1993) je započeo muzičko obrazovanje sa šest godina u klasi Olge Latković, a nastavio u klasi Dušice Radulović i Zlate Maleš, kod koje je završio SMŠ Kosta Manojlović u Zemunu. Pohađao je majstorske kurseve renomiranih pijanista i profesora. Posebno se ističe saradnja sa profesorkom Miroslavom Lili Petrović. Za vreme školovanja je osvojio nagrade i priznanja na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Održao je više solističkih koncerata u različitim Beogradskim salama. Osnovne i master studije je završio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Branka Penčića. Član nekoliko kamernih ansambala od kojih se izdvaja klavirski duo VooDoo sa pijanistom Vukom Božilovićem sa kojim trenutno studira Doktorske akademske studije na Katedri za kamernu muziku na FMU u Beogradu u klasi Sonje Lončar.

 

Loading...