Концерт Јане Спасојевић, Јане Цветковић, Јоване Чуровић и Душана Гроздановића

14.11.2022., 21:00

На концерту ће наступити мецосопрани Јана Спасојевић и Јана Цветковић, сопран Јована Чуровић, уз клавирску сарадњу Душана Гроздановића. На програму су познате арије из опера Моцарта, Хендла, Росинија, Маснеа, Сен-Санса, Делиба и Гуноа.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Marito io vorrei, арија Ђаћинте из опере Лажна безазленост

Волфганг Амадеус Моцарт
Sull‘aria, дует грофице и Сузане из опере Фигарова женидба

Георг Фридрих Хендл
Piangero la sorte mia, арија Клеопатре из опере Јулије Цезар

Георг Фридрих Хендл
Son nata a lagrimar, дует Секста и Корнелије из опере Јулије Цезар

Ђоакино Росини
Una voce poco fa, арија Розине из опере Севиљски берберин

Шарл Гуно
O Dieu! que de bijoux… Ah! je ris de me voir, арија Маргарете из опере Фауст

Камиј Сен-Санс
Amour! viens aider ma faiblesse, арија Далиле из опере Самсон и Далила

Жил Масне
Va! Laisse couler mes larmes, арија Шарлоте из опере Вертер

Лео Делиб
Duo des fleurs, дует Лакме и Малике и из опере Лакме

Биографије:
Јована Чуровић је музичко образовање започела у класи Смиљане Ружић у МШ Даворин Јенко у Београду. Основне и мастер студије је завршила у класи Вишње Павловић Дракулић на ФМУ у Београду. Након студија се усавршавала код Александра и Олгице Ђокић. Учествовала је на мајсторским курсевима и радионицама у Србији и иностранству где је радила са истакнутим уметницима као што су Џенифер Лармор, Тиан Хаојианг, Снежана Нена Брзаковић, Маркус Брук, Винсенз Вајсенбургер, Маријана Мијановић, Дарина Такова, Клаудио Дездери и Жоао Пауло Сантос. Била је члан оперског студија Борислав Поповић Народног позоришта у Београду, остварила је више улога у продукцијама Опероса фондације, наступала као солиста хора духове музике Алилуиа, солиста опере и балета Мадленианум, организације Културни елемент, iSING фестивала, Роси феста и пројеката Музикон оркестра. Наступала је у земљама региона, Француској, Португалу, Русији и Кини.

Јана Спасојевић je похађала МШ Божидар Трудић у Свилајнцу, на одсеку за клавир, МШ Коста Манојловић у Земуну, на одсеку за клавир у класи Тање Јаблановић, као и на одсеку за соло певање у класи Ане Јовановић. Године 2014. је уписала основне студије у Бечу у класи Маргарите Киријаки, а потом и мастер студије у Кини као носилац стипендије Кинеске владе у класи Октавија Аревала.
Као оперски певач, своја прва искуства стиче на Великој сцени Опере и театра Мадленианум, и у оперском студију Народног позоришта у Београду. Наступала је у улогама Ивице у Хумпердинковој опери Ивица и Марица, Орфеја у Глуковој опери Орфеј и Еуридика, Мерцедес у Бизеовој опери Кармен и Труфалдина у Прокофјевој опери Заљубљен и три наранџе. Од 2022. године је стални члан ансамбла Изни оперског фестивала у истоименом граду у Немачкој. Наступала је на концертима у земљи и иностранству, и то у Ербар Сали у Бечу, на новогодишњим концертима у градовима Ченгдуу и Пекингу, као и на серији концерата у Алберт Холу у Канбери.

Јана Цветковић (мецосопран/алт) је мастер студент певања на Универзитету Ченгдуа у Кини у класи Октавиа Аревала. Као чланица Оперског студија учествовала је у три премијере у Народном позоришту у Београду. Године 2021. је дебитовала улогом Орфеја у Глуковој опери Орфеј и Еуридика, а наредне године је наступила као Дулсинеја у Маснеовој опери Дон Кихот и као вештица у српској премијери опере за децу Снежана и седам патуљака Д. Каролића. Похађала је мајсторске курсеве и радионице у земљи и у иностранству. Сарађивала је са истакнутим диригентима и редитељима као што су Сер Сајмон Ретл, Дијан Чобанов, Предраг Госта, Ђорђе Павловић, Петер Селарс, Даниjел Флугер, Александар Николић, Ана Григоровић, Ивана Драгутиновић Маричић и други. У Француској је као солиста Моцартовог Реквијема наступала са КУД Иво Лола Рибар и Симфонијским оркестром Алпа. Добитница је специјалне награде Оперосе освојивши извођење два концерта у оквиру Опероса опера фестивала у Црној Гори. Између осталог је и дипломирани инжењер агроекономије.

Душан Гроздановић (Београд, 1993) је започео музичко образовање са шест година у класи Олге Латковић, а наставио у класи Душице Радуловић и Злате Малеш, код које је завршио СМШ Коста Манојловић у Земуну. Похађао је мајсторске курсеве реномираних пијаниста и професора. Посебно се истиче сарадња са професорком Мирославом Лили Петровић. За време школовања је освојио награде и признања на бројним међународним и домаћим такмичењима. Одржао је више солистичких концерата у различитим Београдским салама. Основне и мастер студије је завршио на Факултету музичке уметности у Београду у класи Бранка Пенчића. Члан неколико камерних ансамбала од којих се издваја клавирски дуо VooDoo са пијанистом Вуком Божиловићем са којим тренутно студира Докторске академске студије на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду у класи Соње Лончар.

 

Loading...