Koncert violončelistkinje Vide Vujić i pijanistkinje Jasne Tucović

14.11.2022., 20:00

Vida Vujić i Jasna Tucović sarađuju od 2018. godine. Ovom prilikom sviraće sonate za violončelo i klavir Debisija i Šopena, kao i solo pesme priređene za ovaj sastav.

Program:
Klod Debisi
Sonata za violončelo i klavir, L. 135
Prologue – Lent, sostenuto e molto risoluto
Sérénade – Modérément animé
Finale – Animé, léger et nerveux

Beau Soir, L.6 (Lepo veče)

Gabrijel Fore
Les berceaux, op. 23/1 (Kolevke)

Fransis Pulenk
Violon (Violina) iz Fiançailles pour rire (Veridba za smeh), FP 101

Frederik Šopen
Sonata za violončelo i klavir u ge–molu, op. 65
Allegro moderato
Scherzo – Allegro con brio
Largo
Finale – Allegro

Biografije:
Vida Vujić je stekla dve magistarske diplome sa najvišim pohvalama: iz solo violončela na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Gracu, u klasi profesora Rudolfa Leopolda, i iz kamerne muzike na Institutu Jozef Hajdn u sastavu Bečkog univerziteta za muziku i scenske umetnosti, u klasi profesora Johanesa Majsla. Usavršavala se na više od dvadeset majstorskih kurseva poznatih umetnika za violončelo i kamernu muziku.
Višestruka je dobitnica nagrada na međunarodnim takmičenjima u Srbiji, Italiji i Austriji, kao i drugih priznanja koja uključuju nagradu Austrijskog ministarstva kulture 2003. godine i nagradu Stanojlo Rajičić za najbolji koncert u Galeriji SANU u sezoni 2006/2007.
Kao solista i članica različitih kamernih ansambala nastupala je širom Evrope i u Južnoj Americi. Među brojnim nastupima posebno se izdvajaju oni u okviru festivala Strings only u Zadru, Čelo fest u Beogradu i Styriarte u Gracu, zatim u dvoranama Konzerthaus i Wiener Musikverein u Beču, Liszt Halle u Gracu, sali Plejel u Parizu i dr. Vida Vujić je ostvarila i snimke za RTS i ORF.
Od 2014. godine je angažovana kao asistent Johanesa Majsla, a od 2021. kao docent na Institutu za kamernu i novu muziku Jozef Hajdn Univerziteta za muziku i scenske umetnosti u Beču. Održala je brojne majstorske kurseve na Internacionalnoj letnjoj akademiji Beč-Prag-Budimpešta (ISA), Evropskoj kamerno-muzičkoj akademiji (ECMA), Visokom konzervatorijumu za muziku Oskar Espla u Alikanteu, FMU u Beogradu, Muzičkoj akademiji Kšištof Penderecki u Krakovu, Hrvatskoj akademiji umjetnosti i kulture u Osijeku i Akademiji umjetnosti u Splitu.

Jasna Tucović je diplomirala i magistrirala klavir na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Tokom studija je otkrila poseban afinitet za bavljenje kamernom muzikom, koja će postati osnovno polje njenog umetničkog delovanja. Kamernu muziku je najpre specijalizirala u klasi prof. Olivere Đurđević, a potom i doktorirala pod mentorstvom dr um. Dejana Subotića. Tokom više od dvadeset godina svog umetničkog delovanja sarađivala je sa nekim od najistaknutijih umetnika sa ovih prostora, nastupajući na koncertima širom Srbije, u Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Rumuniji, Austriji i Švajcarskoj, kao i u okviru značajnih festivala u regionu kao što su BEMUS, Budva Grad Teatar, Mermer i zvuci, Mokranjčevi dani, Kozart, Tribina kompozitora i Controcanto u Rimu. Redovni je profesor na Katedri za kamernu muziku FMU.

Loading...