Концерт виолончелисткиње Виде Вујић и пијанисткиње Јасне Туцовић

14.11.2022., 20:00

Вида Вујић и Јасна Туцовић сарађују од 2018. године. Овом приликом свираће сонате за виолончело и клавир Дебисија и Шопена, као и соло песме приређене за овај састав.

Програм:
Клод Дебиси
Соната за виолончело и клавир, L. 135
Prologue – Lent, sostenuto e molto risoluto
Sérénade – Modérément animé
Finale – Animé, léger et nerveux

Beau Soir, L.6 (Лепо вече)

Габријел Форе
Les berceaux, оп. 23/1 (Колевке)

Франсис Пуленк
Violon (Виолина) из Fiançailles pour rire (Веридба за смех), FP 101

Фредерик Шопен
Соната за виолончело и клавир у ге–молу, оп. 65
Allegro moderato
Scherzo – Allegro con brio
Largo
Finale – Allegro

Биографије:
Вида Вујић је стекла две магистарске дипломе са највишим похвалама: из соло виолончела на Универзитету за музику и сценске уметности у Грацу, у класи професора Рудолфа Леополда, и из камерне музике на Институту Јозеф Хајдн у саставу Бечког универзитета за музику и сценске уметности, у класи професора Јоханеса Мајсла. Усавршавала се на више од двадесет мајсторских курсева познатих уметника за виолончело и камерну музику.
Вишеструка је добитница награда на међународним такмичењима у Србији, Италији и Аустрији, као и других признања која укључују награду Аустријског министарства културе 2003. године и награду Станојло Рајичић за најбољи концерт у Галерији САНУ у сезони 2006/2007.
Као солиста и чланица различитих камерних ансамбала наступала је широм Европе и у Јужној Америци. Међу бројним наступима посебно се издвајају они у оквиру фестивала Strings only у Задру, Чело фест у Београду и Styriarte у Грацу, затим у дворанама Konzerthaus и Wiener Musikverein у Бечу, Liszt Halle у Грацу, сали Плејел у Паризу и др. Вида Вујић је остварила и снимке за РТС и ORF.
Од 2014. године је ангажована као асистент Јоханеса Мајсла, а од 2021. као доцент на Институту за камерну и нову музику Јозеф Хајдн Универзитета за музику и сценске уметности у Бечу. Одржала је бројне мајсторске курсеве на Интернационалној летњој академији Беч-Праг-Будимпешта (ISA), Европској камерно-музичкој академији (ECMA), Високом конзерваторијуму за музику Оскар Еспла у Аликантеу, ФМУ у Београду, Музичкој академији Кшиштоф Пендерецки у Кракову, Хрватској академији умјетности и културе у Осијеку и Академији умјетности у Сплиту.

Јасна Туцовић је дипломирала и магистрирала клавир на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић. Током студија је открила посебан афинитет за бављење камерном музиком, која ће постати основно поље њеног уметничког деловања. Камерну музику је најпре специјализирала у класи проф. Оливере Ђурђевић, а потом и докторирала под менторством др ум. Дејана Суботића. Током више од двадесет година свог уметничког деловања сарађивала је са неким од најистакнутијих уметника са ових простора, наступајући на концертима широм Србије, у Црној Гори, Италији, Француској, Румунији, Аустрији и Швајцарској, као и у оквиру значајних фестивала у региону као што су БЕМУС, Будва Град Театар, Мермер и звуци, Мокрањчеви дани, Козарт, Трибина композитора и Controcanto у Риму. Редовни је професор на Катедри за камерну музику ФМУ.

Loading...