Концерт ће извести сопран Агота Виткаи Кучера и пијанисткиња Јелена Симоновић Ковачевић. Програм концерта обухвата дела аутора који су на Академији уметности у Новом Саду, од њеног оснивања заузимали најистакнутије функције попут декана и професора композиције, али је већина аутора заправо своје каријере прожела различитим аспектима академског живота, прошавши све ступњеве од студената до афирмисаних великана.
Тако се у програму налазе дела Рудолфа Бручија, једног од оснивача Академије и њеног првог декана, затим Ивана Ковача, још једног декана и професора композиције, Душана Радића, професора композиције и аутора који је стекао светску славу, све до тренутно или донедавно активних професора и некадашњих студената као што су Мирослав Штаткић, Зоран Мулић, Светозар Ковачевић, Славко Шуклар и Стеван Дивјаковић.
Пројекат Музички мозаик је подражао Покрајински секретаријат за високо образовање и научно истраживачку делатност и Градска управа за културу Града Новог Сада.

Програм:
Рудолф Бручи
Излет до врха Т’ај-П’инг
из циклуса Видик иза затворених очију

Вечерња песма

Иван Ковач
Две песме из збирке Чудесно звоно (Чудесни дзвон)
Чудесно звоно (Чудесни дзвон)
Мачор (Кандур)

Душан Радић
Три песме за сопран и клавир оп. 2, бр. 2
Јадна драга
Сунце сја
Девојка на студенцу

Славко Шуклар
У белом снегу бела (В белон снеги бела)

Мирослав Штаткић
Моја те реч дотакла

Зоран Мулић
Свезах колевку (Панглем куна)

Светозар Саша Ковачевић
Пешчани сат

Да ли знаш?

Стеван Дивјаковић
Елегија

Ни Богова ни молитава

Агота Виткаи Кучера и Јелена Симоновић Ковачевић су ауторке бројних уметничких пројеката. Међу њима се издваја мултимедијални пројекат Арс е феммина, који је изведен као званични део програма Нови Сад – Европска престоница културе 2022 у оквиру програмског лука Хероине. Остали значајни ауторски пројекти ових уметница су: Бетовену у част – 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, Писма Европи, Марији Трандафил у част, Војводина се пева и Микрокосмос Војводине. Ови пројекти су подржани од стране најугледнијих институција Републике Србије.

Биографије:
др и др ум. Агота Виткаи Кучера, редовни је професор на Академији уметности Универзитета у Новом Саду. Дипломирала је на два одсека Академије уметности у Новом Саду: Одсеку за општу музичку педагогију и Одсеку за соло певање у класи проф. мр Вере Ковач Виткаи (1997, 1998). Магистарске студије је завршила на истој академији 2002. године у истој класи, а звање Мастера музичких уметности стекла је 2010. године. Титулу доктора наука стиче 2013. године на Интердисциплинарним и мутидисциплинарним студијама и истраживањима у оквиру Универзитета у Новом Саду (АЦИМСИ), а титулу доктора драмских и аудиовизуелних уметности 2018. године на Академији уметности у Новом Саду. Бави се педагошким радом, концертним и оперским певањем, активно излаже на конгресима и конференцијама, водитељ је стручних семинара, бави се гласовним образовањем елитних вокалних професионалаца, члан је бројних струковних и других организација. Аутор је више стручних и научних радова као и две књиге – Карактеристике гласа и методички приступи развоју гласа у функцији професионалних активности и Моћ гласа. Добитница је неколико награда и признања.

мр Јелена Симоновић Ковачевић је дипломирала 1998. на Академији уметности у Новом Саду на Одсеку за клавир у класи проф. Кемала Гекића. Магистрирала је на Сиракушком универзитету (Сиракуза, Њујорк, САД), Одсек за клавир у класи проф. Веи-Ји Јанга. Након тога уписује магистарске студије из клавирске педагогије на Мизури универзитету (Колумбија, Мизури, САД). Тренутно је на завршној години докторских студија на Академији уметности у Новом Саду, под менторством проф. Кемала Гекића. Усавршавала се на мајсторским курсевима код међународно признатих уметника. Добитница је награде Ајрин Крукер за постигнуте врхунске резултате у пијанистичком извођењу, као и награда на такмичењима у Југославији, Италији и САД-у. Радила је у МШ Исидор Бајић у Новом Саду као професор клавира, а од 2014. ради на Академији уметности у Новом Саду на Катедри за клавирски практикум и од 2018. постаје и шеф катедре. Постаје први доцент у историји Академије уметности за предмет Упоредни клавир 2020. године. Учествовала је на пијанистичко-педагошким конференцијама у Орланду, Остину и у Новом Саду. Њена уметничка каријера обухвата бројне солистичке и камерне наступе у САД, Белгији, Чешкој Републици, Италији, Словенији и Србији. Први је професор у Новом Саду који држи мајсторске курсеве одраслим полазницима клавира. Њен рад о подучавању одраслих почетника је издат у Великој Британији у часопису Piano Journal (ЕПТА, УК). Чланица је жирија на међународним такмичењима у дисциплинама клавир и упоредни клавир (Украјина, Пољска, Македонија, Румунија, Аргентина и Србија), као и телевизијског шоу програма Виртуози В4+ Свирамо истим језиком у продукцији Мађарске националне телевизије и РТС Остварила је трајне снимке за РТС и Радио Телевизију Војводине.

 

Loading...