SLOBODNA ZONA NA BIS / 18. Filmski festival Slobodna Zona / 09.11.2022.

09.11.2022., 13:30

SLOBODNA ZONA NA BIS
DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
09.11.2022.


Cena ulaznice 350 dinara

→  13.30

NEVINOST
Dokumenarni film
Izrael, Island, Danska, Finska, 2022, 100’
Režija: Guy Davidi

Stvaranje rata je posao za pripovedača. Dobra priča je ključna za legitimizaciju upotrebe vojne sile. Ali pre nego što se priča predstavi drugima, prvo se mora predstaviti deci Izraela… Nevinost priča priču o deci koja su se opirala tome da budu uvrštena u program vojne službe, ali su kapitulirala. Njihove priče nikada nisu ispričane jer su umrli tokom vojne službe. Kroz naraciju zasnovanu na zastrašujućim sadržajima njihovih dnevnika, film prikazuje njihova unutrašnja previranja.

Festivali: Čikago, Venecija…

→  16.00

MOJA UKRADENA ZEMLJA
Dokumentarni film
Nemačka, 2022, 93’
Režija: Marc Wiese
Učestvuju: Paúl Jarrín Mosquera, Fernando Villavicencio…

Moja ukradena zemlja govori o izrazitim pretenzijama Kine prema prirodnim resursima na Ekvadoru i načinima njenog agresivnog delovanja sa ciljem dobijanja pristupa ekvadorskim energentima tokom čitave protekle decenije, pritom čineći ovu latinoameričku zemlju svojim najvećim dužnikom. Upoznajte Paula Harina Moskeru, predvodnika otpora autohtonog stanovništva prema eksploataciji ove zemlje. Kina koristi ekvadorsku vladu da pretvori Ekvador u jednu od svojih kolonija, vezavši je za sebe različitim kreditima, kao i nizom sporazuma i ugovora zasnovanim na koruptivnom delovanju. Kada novinar Fernando Viljavićenco dobije pristup ugovorima između Kine i Ekvadora i otkrije zastrašujuću istinu, vlada želi da ih obojicu ućutka. Oni su najveći borci za slobodu u bitki protiv svetske supersile.

→  18.30

RABIJE KURNAZ PROTIV DŽORDŽA V. BUŠA
Igrani film
Nemačka, Francuska, 2022, 119’
Režija: Andreas Dresen
Uloge: Meltem Kaptan, Alexander Scheer, Charly Hübner…

Murat je zatvoren u američkoj pritvornoj jedinici u Gvantanamu. Očajnički želeći da pomogne sinu, Rabije Kurnaz, domaćica iz Bremena i majka puna ljubavi, odlazi u policiju, obaveštava nadležne i skoro da gubi nadu zbog njihove nemoći dok ne sazna za Bernharda Dokea. Ovaj povučeni, hladnokrvni advokat za ljudska prava i temperamentna Turkinja bore se zajedno za Muratovo oslobađanje. Doke je strpljiv, Rabije nije. Ona bi se najradije vratila kući, svojoj porodici, ali postaje potpuno upletena u svetsku politiku. Odlazi sa Bernhardom u Vašington, i stiže do Vrhovnog suda, gde pokreću proces protiv američkog predsednika Džordža Buša mlađeg. Bernhard se stara o njoj. Rabije ga uveseljava. I srcem i dušom. Na kraju se, uprkos svemu, dogodi nešto zaista izuzetno.

Festivali: Berlin (nagrade za scenari i glavnu žensku ulogu), Festival evropskog filma Palić, Motovun…

→  21.00

TROUGAO TUGE
Igrani film
Švedska, Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Turska, Grčka, 2022, 150’
Režija: Ruben Östlund
Uloge: Thobias Thorwid, Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charlbi Dean…

Film je smešten u svet visoke mode, u kojem srećemo par manekena koji se nalazi na raskrsnici svojih karijera. Oni su pozvani na luksuzno krstarenje kao instagram influenseri kako bi dodatno doprineli glamuru neobičnog i, pre svega, prebogatog društva koje se našlo na jahti. Kada jahta potone, nasukani su na pustom ostrvu s grupom milijardera i čistačicom. U borbi za preživljavanje i opstanak na ostrvu, stare društvene hijerarhije se raspadaju i preokreću.

* Film TROUGAO TUGE dobitnik je prestižne “Zlatne palme” na ovogodišnjem festivalu u Kanu

Loading...