Что делать? / Chto Delat? / „АРХИВА КАНАРИНАЦА” у ДКЦ-у

20.12.2022., 12:00-20:00

Уторак, 20. децембар 2022. у 18 сати
Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6

Позивамо вас на пројекцију последњег снимљеног филма уметничке групе Что делать? / Chto Delat? – Canary Archive (Архива канаринаца), 2022, 58 мин и разговор након пројекције са два члана групе – Олгом Егоровом и Дмитријем Виленским
Разговор ће водити Јелена Весић, историчарка уметности

Улаз слободан
Разговор на енглеском
Оригинални језик у филму је руски, титл на енглеском

 

————

Canary Archive (Архива канаринаца), 2022
Филм, 58 мин

Филм је инспирисан причом која каже да су се некада канаринци користили у рудницима угља као „живи аларми“, који је требало да упозоре на повећану концентрацију угљен-моноксида. Ова прича је искоришћена као метафора која описује парадигму нашег антропоцентричног односа са светом, прекинуте везе између људи и планете и кључне потребе за чулном перцепцијом која би могла да нас упозори на ратове и друге катастрофе.

Архива канаринаца је настајала током фебруара и марта 2022. године, када се поново, додуше виртуелно, окупило свих девет актуелних чланова групе Chto Delat?. Наиме, у данима непосредно пре и после експанзије руског рата против Украјине, чланови групе са различитих локација, из интимних простора у којима живе, говоре о себи, својим (ноћним) сновима, о катастрофи, о рату, о поезији, о томе како су доспели тамо где се тренутно налазе. Између сваке секвенце у којој чланови групе говоре, појављује се слика лифта, који се све дубље и дубље спушта у окно, у јаму.
У филму говоре: филозофи Артеми Магун (Artemy Magun), Алексеј Пензин (Alexei Penzin), Оксана Тимофејева (Oxana Timofeeva),кореографкиња Нина Гастева (Nina Gasteva), песник Александар Скидан (Alexander Skidan), уметници Олга Егорова (Olga Egorova), Николај Олељиков (Nikolay Oleynikov) и Дмитри Виленски (Dmitry Vilenksy).

 

  • Колектив Что делать? / Chto Delat? (Шта да се ради?) основан је 2003. године у Петрограду и укључује уметнике, критичаре, филозофе и писце из Петрограда и Москве. Настао је из потребе спајања политике теорије, уметности и активизма. Више информација на www.chtodelat.org
Loading...