ФЕСТИВАЛ “ОДРАЗ СТРАВЕ” / 16. – 17.12.2022.

17.12.2022., 19:00

ФЕСТИВАЛ “ОДРАЗ СТРАВЕ”
16. и 17. децембар 2022.
Дворана Културног центра


Улаз слободан

 

ВИШЕ ОД ПОЛА ВЕКА ОД ПРВОГ СРПСКОГ ХОРОР ФИЛМА

Иако се дуго веровало да је филм Лептирица (1973) редитеља Ђорђа Кадијевића први хорор филм у нашој кинематографији, сада можемо да истакнемо да та титула припада ранијем, неправедно заборављеном, Кадијевићевом филму – Даровима моје рођаке Марије из 1969. године, са Недом Спасојевић и Слободаном Цицом Перовићем у главним улогама. Филм је замало био забрањен, емитован тек априла 1970 и потом препуштен забораву. Базиран је на приповеци Момчила Настасијевића и представља аутентичан израз у домену психолошког хорора и фолклорне фантастике.

Дарови моје рођаке Марије су не само први српски него и југословенски филм који недвосмислено припада жанру хорора, али истовремено и прво телевизијско остварење снимљено филмском техником у Југославији. Фестивал “Одраз страве” на овај начин обележава троструки јубилеј.

Првог дана фестивала, публика ће зато имати прилику да види Дарове моје рођаке Марије први пут на биоскопском платну. Након тога следи трибина са аутором Ђорђем Кадијевићем који ће поделити своје турбулентно искуство на стварању првог српског хорор филма.

Другог дана фестивала следи пројекција можда најкултнијег Кадијевићевог филма Лептирица, након чега следи трибина “Премотавање уназад – изворишта српског хорор филма”. О овој теми причаће: Дејан Огњановић, писац, филмски и књижевни критичар, есејиста; Младен Милосављевић, етнолог, писац и редитељ; и Јован Ристић, новинар, писац, публициста.

Фестивал “Одраз страве”, под покровитељством Секретаријата за културу града Београда, организује клуб СКАЗ. Улаз је слободан.

 

Субота, 17.12.2022.

⇒  19.00
Пројекција филма ЛЕПТИРИЦА (1973, 63’)
Режија: Ђорђе Кадијевић
Улоге: Мирјана Николић, Петар Божовић, Слободан Цица Перовић…

Младић жели да се ожени ћерком земљопоседника који се противи браку. Да би се доказао, младић постаје воденичар у оближњој воденици коју је запосео вампир.

⇒  20.10
Трибина “Премотавање уназад – изворишта српског хорор филма”, учесници: Дејан Огњановић, писац, филмски и књижевни критичар, есејиста; Младен Милосављевић, етнолог, писац и редитељ; Јован Ристић, новинар, писац, публициста. Модератор: Михајло Витезовић

Loading...