Koncert klavirskog dua „M&M“

12.12.2022., 21:00

Sestre Milica i Marija Sabljić su 2016. godine osnovale klavirski duo M & M. Do sada su održale koncerte u beogradskim salama, kao i u Novom Sadu na festivalu Piano City. Ovom prilikom će se predstaviti originalnim delima za klavir četvororučno, kao i aranžmanima za ovaj sastav koje su komponovali domaći autori.

Program:
Ivan Brkljačić
Komad, kolač, kolaž

Stanko Simić
VertigoIgre za orkestar (ar. za klavir četvororučno)

Svetislav Božić
San gospodara svetlosti (Posvećeno uspomeni na Nikolu Teslu)

Mihailo Živanović
Ala džez
Džez-folk

Vladimir Tošić
Altus

Biografije:
Marija Sabljić (1980, Beograd) je završila SMŠ Josip Slavenski, odesk klavir, u klasi Radmile Dinić. Na trećoj godini prelazi na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasu Lidije Stanković u čijoj klasi je diplimirala 2004. godine. Tokom studija je svirala u različitim kamernim ansamblima. Bila je učesnik kursa kamerne muzike u Austriji (Preding). Kao član kamernog trija je održala koncerte u Predingu, Gracu, Beču, Minhenu i Beogradu. Od 2003. godine je pohađala pevanje na odseku za ranu muziku u MŠ Jospi Slavenski, u klasi Vojke Đorđević. Iste godine je postala član ansambla za ranu muziku Flauto dolče, koji vodi Ljubomir Dimitrijević. Sa ovim ansamblom je učestvovala na mnogim koncertima širom Srbije, Hrvatske, Bosne, Italije i Grčke. Član je ansambla Flaklaud, koji je osnovan 2009. godine, i čine ga mladi umetnici koji se bave istraživanjem i izvođenjem moderne i izvorne muzike Balkana. Održali su koncerte u Studentskom kulturnom centru i Galeriji SANU u Beogradu, u Kulturnom centru Požega, u okviru 5. Međunarodnog filmskog kampa Interakcija, kao i u Kragujevcu, Prilipcu i Prijedoru… Dobitnik je konkursa Sekretarijata za kulturu grada Beograda (2017, 2022), konkursa UMUS-a (2018) i SOKOJ-a (2022). Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2008. godine. Radi kao klavirski saradnik u MŠ Josip Slavenski. Od oktobra 2021. godine je angažovana kao klavirski saradnik na Akademiji umetnosti, odsek gluma.

Milica Sabljić je diplomirala orgulje 2005. godine na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi Maje Smiljanić-Radić. Godine 2007. je upisala osnovne studije na Univerzitetu muzike i izvođačke umetnosti u Gracu (Universität für Musik und darstellende Kunst, Graz), koncertni smer orgulje, u klasi Dalibora Miklavčiča. Diplomirala je 2011. godine u klasi Ulriha Valtera (Ulrich Walther). Tokom školovanja je bila stipendista Rotari fondacije iz Diseldorfa (Rotarier – Stiftung), Udruženja Prijatelji Univerziteta za muziku i primenjenu umetnost iz Graca (Gesellschaft der Freunde der KUG) i Zadužbine Marta Debeli iz Graca (Martha Debelli – Stifftung).
Aktivan je učesnik međunarodnog festivala Dani orgulja u Beogradu. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Jona Laukvika (Jon Laukvik), Stefana Bešija (Stephané Béchy), Ludgera Lomana (Ludger Lohmann), Iva Rehštajnera (Ives Rechteiner), Gunara Idenstama (Gunnar Idenstam), Karla Homela (Carlo Hommel) i Johana Trumera (Johann Trummer). Nastupala je kao solista i kamerni izvođač na brojnim koncertima u Srbiji, kao i u Austriji, Italiji i Sloveniji. Dobitnik je konkursa Sekretarijata za kulturu grada Beograda (2014, 2017, 2022), konkursa UMUS-a (2018) i SOKOJ-a (2022). Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Od 2014. do 2019. godine je radila kao klavirski saradnik u Baletskoj školi Lujo Davičo. Već četvrtu godinu je profesor orgulja i korepetitor u MŠ Josip Slavenski i MŠ Stanković.

Loading...