Концерт клавирског дуа „М&M“

12.12.2022., 21:00

Сестре Милица и Марија Сабљић су 2016. године основале клавирски дуо М & М. До сада су одржале концерте у београдским салама, као и у Новом Саду на фестивалу Piano City. Овом приликом ће се представити оригиналним делима за клавир четвороручно, као и аранжманима за овај састав које су компоновали домаћи аутори.

Програм:
Иван Бркљачић
Комад, колач, колаж

Станко Симић
ВертигоИгре за оркестар (ар. за клавир четвороручно)

Светислав Божић
Сан господара светлости (Посвећено успомени на Николу Теслу)

Михаило Живановић
Ала џез
Џез-фолк

Владимир Тошић
Алтус

Биографије:
Марија Сабљић (1980, Београд) je завршила СМШ Јосип Славенски, одеск клавир, у класи Радмиле Динић. На трећој години прелази на Факултет музичке уметности у Београду, у класу Лидије Станковић у чијој класи је диплимирала 2004. године. Током студија је свирала у различитим камерним ансамблима. Била је учесник курса камерне музике у Аустрији (Прединг). Као члан камерног трија је одржала концерте у Предингу, Грацу, Бечу, Минхену и Београду. Од 2003. године је похађала певање на одсеку за рану музику у МШ Јоспи Славенски, у класи Војке Ђорђевић. Исте године је постала члан ансамбла за рану музику Флауто долче, који води Љубомир Димитријевић. Са овим ансамблом је учествовала на многим концертима широм Србије, Хрватске, Босне, Италије и Грчке. Члан је ансамбла Flaklaud, који је основан 2009. године, и чине га млади уметници који се баве истраживањем и извођењем модерне и изворне музике Балкана. Одржали су концерте у Студентском културном центру и Галерији САНУ у Београду, у Културном центру Пожега, у оквиру 5. Међународног филмског кампа Интеракција, као и у Крагујевцу, Прилипцу и Приједору… Добитник је конкурса Секретаријата за културу града Београда (2017, 2022), конкурса УМУС-а (2018) и СОКОЈ-а (2022). Члан је Удружења музичких уметника Србије од 2008. године. Ради као клавирски сарадник у МШ Јосип Славенски. Од октобра 2021. године је ангажована као клавирски сарадник на Академији уметности, одсек глума.

Милица Сабљић је дипломирала оргуље 2005. године на Факултету музичке уметности, у класи Маје Смиљанић-Радић. Године 2007. је уписала основне студије на Универзитету музике и извођачке уметности у Грацу (Universität für Musik und darstellende Kunst, Graz), концертни смер оргуље, у класи Далибора Миклавчича. Дипломирала је 2011. године у класи Улриха Валтера (Ulrich Walther). Током школовања је била стипендиста Ротари фондације из Диселдорфа (Rotarier – Stiftung), Удружења Пријатељи Универзитета за музику и примењену уметност из Граца (Gesellschaft der Freunde der KUG) и Задужбине Марта Дебели из Граца (Martha Debelli – Stifftung).
Активан је учесник међународног фестивала Дани оргуља у Београду. Усавршавала се на мајсторским курсевима код професора Јона Лауквика (Jon Laukvik), Стефана Бешија (Stephané Béchy), Лудгера Ломана (Ludger Lohmann), Ива Рехштајнера (Ives Rechteiner), Гунара Иденстама (Gunnar Idenstam), Карла Хомела (Carlo Hommel) и Јохана Трумера (Johann Trummer). Наступала је као солиста и камерни извођач на бројним концертима у Србији, као и у Аустрији, Италији и Словенији. Добитник је конкурса Секретаријата за културу града Београда (2014, 2017, 2022), конкурса УМУС-а (2018) и СОКОЈ-а (2022). Члан је Удружења музичких уметника Србије. Од 2014. до 2019. године је радила као клавирски сарадник у Балетској школи Лујо Давичо. Већ четврту годину је професор оргуља и корепетитор у МШ Јосип Славенски и МШ Станковић.

Loading...